Четвер, 28 Березня 2024 р.
25 Грудня 2015

МІСТО НАЖИВО: ІСТОРІЮ ПИШЕ ВЕБ-КАМЕРА

Поки ви на дивані – Ратуша на вашому екрані. У прямому ефірі та навіть зі звуком. Відтепер кожен охочий, де б він не був, має можливість в он-лайн-режимі спостерігати, як Старе місто зустрічає сонце, слухати колядки біля головної ялинки міста та з найкращих ракурсів дивитися, як Кам’янець запалює вечірні вогні. Сотні мешканців щосекунди опиняються в полі зору веб-камер, які в грудні почали цілодобово транслювати головні краєвиди нашого міста, фіксуючи все, що відбувається в радіусі їхнього спостереження.

«GLAZOK» ДО КАМ’ЯНЦЯ ДОВЕДЕ

Пряма трансляція з майдану Польський ринокІдея нового проекту, який має назву «Кам’янець у реальному часі», полягає в тому, аби впродовж 24 годин на добу в «он-лайні» показувати не лише головні вулиці міста, але й найвизначніші його пам’ятки. Втілювати віртуальний задум у життя міська рада взялася спільно з підприємцем із Хмельницького Ігорем Литвінчуком. Найкращі ж панорами Кам’янця-Подільського сьогодні доступні всім – на сайті glazok.km.ua.

– Зважаючи на те, що місто цінне для України і Європи своєю історичною спадщиною, ми хочемо відкрити її всім охочим в он-лайн-режимі, – каже координатор проекту, заступник міського голови Сергій Бабій. – Якщо «Буковель», маючи гори, сніг і лижі, запрошує дивитися на свої панорами, то чому б і нам не скористатися такою можливістю. Хочеться, аби люди бачили архітектурні пам’ятки Кам’янця і, обираючи місто для вікенду, робили вибір на його користь. Адже сьогодні туристи досить часто використовують новітні технології для того, щоб прийняти рішення, куди поїхати. Мешканці хочуть не лише прочитати в книжці чи на сайтах про історичний Кам’янець, вони хочуть побачити його таким, який він є, без усілякої інформаційної «накачки». Приємно, що лише одна інформація про встановлення веб-камер у Кам’янці-Подільському за тиждень зібрала понад 14 тисяч переглядів. Тому такий проект для нас дуже важливий.

Крім того, архітектуру треба не лише показувати, але й захищати від вандалізму. Важливо, що 24 години на добу пам’ятки будуть «під прицілом» камер. Ми завжди матимемо можливість побачити, хто, для прикладу, викрав іграшки з новорічної ялинки, викорчував дерево чи розбив ліхтар.

ВИ – В КВАРТИРІ, РАТУША – В ЕФІРІ

На стоп-кадрі панорама центру містаСьогодні ж ненав’язливо розповідають про Кам’янець уже декілька веб-камер. Перша з них встановлена на готелі «7 Днів». Вона вражає дивовижною панорамою на місто, в якій можна розгледіти майдан Відродження, купол Кафедрального собору, будинок міської ради та Старе місто. Потрапляє в поле зору і нечепурна будівля колишнього готелю «Україна».

Інша камера взагалі унікальна. Вона транслює майдан біля Ратуші. При цьому ви не лише бачите картинку, але й чуєте все, що відбувається на площі Польський ринок. Завдяки цьому можна стати віртуальним учасником усіх фестивалів і концертів, почути співи колядників біля новорічної ялинки, побачити виступи артистів на розташованій тут сцені, помилуватися освітленням стрункої Ратуші та навіть упізнати знайомого, який прогулюється Старим містом.

Також відновила роботу ще одна веб-камера, що цілодобово показує Замковий міст і Стару фортецю.

МІСТО НАЖИВО: ІСТОРІЮ ПИШЕ ВЕБ-КАМЕРА– Кам’янець має що показати, – каже Сергій Бабій. – Ми плануємо, що так званих історичних он-лайн-територій буде не менше як десять: Стара фортеця, Вірменська площа, Троїцька площа, Новопланівський міст, Смотрицький каньйон, а також центр міста. Ця кількість не обмежена конкретною цифрою. Раніше місто не мало такої цілодобової трансляції, доступної кожному. До речі, наразі в робочому стані є вже третя відеокамера, яка показуватиме Замковий міст і Стару фортецю. Досить оригінальну картинку транслюватиме четверта камера – ми спробуємо її встановити в каньйоні, аби показати це дивовижне місце зсередини. Вона захопить у поле зору й Новопланівський міст, і тарзанку.

Є ще один неперевершений ракурс для веб-камери – на Тро-їцькій площі, щоб із висоти було видно архітектуру пам’ятки.

ЦІЛОДОБОВИЙ НАГЛЯД З ЕФЕКТОМ ПРИСУТНОСТІ

Виявляється, задум транслювати історичний Кам’янець в он-лайні, не витягнув із міської скарбниці жодної копійки. Правда, на наступний рік заплановано закласти мінімальні кошти на обслуговування цього проекту. Єдиним же його спонсором, а також ініціатором і куратором став підприємець Ігор Литвінчук із Хмельницького. Він, власне, й забезпечив технічну частину цієї справи. Хоча, як каже сам Ігор Миколайович, початкова ідея його проекту – це безпека міста. Саме з таким пріоритетом він встановлював обладнання в Хмельницькому.

– Як свідчить статистика, там, де є наші камери, злочинів значно поменшало. Тому проект став досить популярним. До речі, він безкоштовний, можна сказати, благодійний, – каже пан Ігор. – Ми отримуємо багато запитів від міліції та судів із проханням надати відеозаписи, які ставали доказами. Річ у тому, що в Хмельницькому камери розташовані ближче до доріг, тому є можливість розглянути подробиці злочинів. Неодноразово це допомагало розкривати грабежі, квартирні крадіжки.

У Кам’янці проект набув додаткового значення – допомагає популяризувати історичне місто. Ми співпрацюємо з міською владою та Інтернет-провайдером «Crazy Network», який надає безкоштовний Інтернет. Приємно, що сайт користується популярністю. За добу його відвідують близько семи тисяч користувачів. Серед них чимало людей з-за кордону, зокрема з Польщі та Німеччини. 

Враженнями від проекту, який вивів Кам’янець в он-лайн, уже діляться відвідувачі сайту:

«Дуже класне місце вибрали для встановлення камери! Тепер можна навіть усю новорічну ніч тут подивитись, якщо не зможеш дійти до ялинки. Дуже вдячний творцям цієї справи! Хороший задум сайту!».

«Сегодня были перебои с трансляцией… Ждём, когда уже ёлочку подсветят, и будем любоваться».

«Супер! Как родной город уже. Звук создаёт эффект присутствия. Молодцы, отличная работа!».