Субота, 20 Квітня 2024 р.
1 Січня 2016

РІК-2015: ПОТРЯСІННЯ, ЩО ЗМІНИЛИ НАШЕ ЖИТТЯ

Сподіваючись лише на хороші події та світлі переміни в новому році, традиційно гортаємо підшивку «Подолянина» за рік, який уже залишився в історії. Занадто багато в ньому було подій, що так чи інакше змінили життя кам’янчан. Упродовж року нас шокували цінами і добивали тарифами. Ми важко переживали події на сході країни, де втрачали земляків. Намагалися йти в ногу з реформами та змінити своє життя, віддаючи голос на виборах. У минулому році залишаємо чимало потрясінь, тож згадаємо, які з них запам’яталися нам найбільше.

ПОЧАЛИ РАХУВАТИ КОЖНУ КОПІЙКУ

Чи не найбільшим потрясінням і справжнім фінансовим шоком ще з початку року стало шалене й нескінченне зростання тарифів, а також цін на продукти, ліки, пальне, одяг, проїзд у громадському транспорті тощо. Поки розміри заробітних плат і пенсій спокійно сиділи на місці, надписи на цінниках і рахунках за комунальні послуги вражали шаленими стрибками. Саме це змусило кам’янчан добряче запанікувати. В лютому справжній ажіотаж на ринках і в супермаркетах створили чутки й прогнози про подальше зростання цін на крупи, олію, цукор, борошно. Тому люди масово кинулися запасатися продуктами. Згодом, звичайно, емоції згасли, а от ціни не зупинилися.

Поки кам’янчани вичищали продуктові полиці, місцеві економісти пояснювали зростання вартості продуктів посиленням інфляції, спадом виробництва, нестабільністю гривні та навіть безвідповідальністю підприємців.

Зовсім не вдалими жартами запам’ятається нам і минулорічне 1 квітня. Відлік до подальшого зубожіння цього дня розпочали лічильники на газ, світло і тепло. В шість разів зросла ціна за кубометр газу, на 19% піднявся мінімальний тариф за споживання електроенергії, більш ніж удвічі – опалення та гаряча вода.

Крім того, вслід за цінниками в магазинах свої прейскуранти поспішили переписати приватні перевізники Кам’янця, вдаючись до гарячих дискусій із представниками міської влади та пасажирами. Як наслідок, сьогодні кам’янчани їздять у маршрутках за 3,5 грн. Підвищили вартість своїх послуг і перевізники району, вимагаючи 60 коп. за 1 км дороги. Подорожчали і послуги таксі.

Не дивно, що в такій ситуації кам’янчани масово кинулися оформляти субсидії.

ОБ’ЄДНАЛИСЯ. І НЕ РОЗЧАРУВАЛИСЯ?

Основною ж подією для району торік стало об’єднання територіальних громад, що загалом вважається переламною реформою для України. Ініційована Президентом децентралізація вимагала від мешканців Кам’янеччини приймати рішення, робити кроки, обирати, вчитися і, головне, добровільно об’єднуватися. Що, власне, декілька кам’янецьких сіл і зробили.

У серпні минулого року в районі з’явилися три об’єднані територіальні громади: Гуменецька, Колибаївська та Китайгородська. Відтепер вони самі вирішуватимуть, як розпоряджатися заробленими грішми та коштами, що надходять із Держбюджету.

До речі, чимало селян були одноголосними в небажанні приєднуватися до міста, побоюючись за свою землю та лякаючись міських тарифів. Від такої перспективи відмовилися Жовтневе, Зіньківці, Кам’янка, Смотрич і Цибулівка. Наразі процес об’єднання у районі не завершується…

ВІДДАЛИ ГОЛОСИ, ОБРАЛИ ЗА РЕЙТИНГОМ

МВК приймає документиЛейтмотивом минулого року стали й вибори, на яких жителі Кам’янеччини обирали склад міської, районної та обласної рад, а також очільників сіл і міста. Вони проводилися за новою виборчою системою, яка не лише ускладнила процес голосування та підрахунок голосів, але й, власне, неабияк повпливала на результати. Навіть більше, ніж самі виборці. Адже в багатьох випадках депутатами стали не ті кандидати, яким найбільше довіряли виборці певного округу, а ті, кого «просунув» партійний рейтинг. Крім того, кандидати вже навіть після оголошення результатів мали можливість відмовлятися від мандатів і самовикреслюватися із виборчих списків. Через ті ж таки внутрішньопартійні рейтинги лише троє наших земляків потрапили до облради.

Десь на 70% оновився склад міської ради – в попередньому скликанні не засідали дві третини депутатів із 36. У районі оновлення менше – 16 із 36 залишилися з попереднього скликання. В багатьох сільських радах залишилися попередні голови. Консервативними у своєму виборі були й мешканці міста – із шести претендентів у мери обрали Михайла Сімашкевича.

Партійні симпатії з приводу кандидатів у ради стали приблизно однаковими і в місті, і в районі.

ЗРОЗУМІЛИ, ЩО БЕЗ ВОДИ НІ ТУДИ І НІ СЮДИ

Уперше за багато років серйозною екологічною проблемою для містян і мешканців району стала гідрологічна посуха, яка призвела до аномального висихання річок, обміління криниць і погіршення якості води. Справжньою катастрофою фахівці назвали ситуацію на Дністрі, що загрожує нестачею питної води.

Річки міліють ледь не на очахВтім саме ця невтішна перспектива змусила міську владу спільно з КП «Міськтепловоденергія» задуматися про забезпечення Кам’янця водою. Першим пунктом плану порятунку від можливого зневоднення стала необхідність розчистити дно Дністра від накопиченого там намулу, який заважає роботі агрегатів станції першого підйому Дністровського водогону. До слова, це не робили вже багато років поспіль, тому висота намулу сягнула восьми метрів. Відкачувати його доручили десятьом водолазам Новодністровської ГЕС, а з міського бюджету виділили близько півмільйона гривень. За станом на сьогодні, той обсяг роботи, на який вистачило виділених коштів, вже виконаний. Проте справа ще не доведена до кінця.

Крім того, зважаючи на загрозу посухи, взялися в місті й за приведення до ладу трьох резервних артезіанських свердловин, що дасть можливість збільшити видобуток артезіанської води. Наразі одну з них уже запустили в роботу.

Оскільки 2015-й так і не спромігся потішити рясними дощами чи снігопадами, гідрологічна криза досі нависає над Кам’янеччиною.

Загострилася торік у місті й ситуація із насиченням повітря їдючими «ароматами». Жахливий запах, який кам’янчани почули в липні, спровокував створення спільної робочої групи в складі міських і районних чиновників, а також представників міськрайонного управління Держсанепідслужби та управління ветеринарної медицини. Комісія підготувала звернення до прокуратури та екологічної інспекції області щодо виявлення джерела нестерпного смороду на території міста. І хоча скандальний шлейф уже не один рік тягнеться за одним із неодноразово згадуваних підприємств, утім війна за чисте повітря результату і торік не дала.

ПОБАЧИЛИ СТАРІ ОБЛИЧЧЯ НА НОВИХ ПОСАДАХ

Вагомі кадрові зміни й цьогоріч не обійшли Кам’янеччину. Зачепили вони не лише крісла чиновників, а й правоохоронні органи, медицину, військкомат. Деякі структури перекроїли, інші пережили реформування, а в декотрих з’явилися нові обличчя.

Мабуть, найбільше на зміни чекали в районі. Адже майже півроку районна державна адміністрація залишалася обезголовленою після звільнення Володимира Барановського. І нарешті селяни таки дочекалися звістки від Президента України, котрий 30 травня офіційно призначив на цю посаду Василя Сукача. До нової посади Василь Олександрович працював заступником міського голови з гуманітарних питань. Замість нього в це крісло практично миттєво пересів головний лікар міської лікарні Дмитро Васильянов. До слова, це його другий прихід до «білої хати» на цю ж саму посаду.

Наймасштабніші пертурбації зачепили місто і район одразу ж після виборів до місцевих рад. Кам’янчани вдруге довірили місто Михайлу Сімашкевичу. А ось кандидатури його заступників, секретаря міськради та керуючого справами схвалювали новообрані депутати. Свої голоси вони віддали за Дмитра Васильянова, якого обрали секретарем міськради. Першим заступником міського голови залишився Григорій Горшунов, комунальними питаннями продовжив опікуватися Сергій Бабій, а на посаді керуючого справами міськвиконкому затвердили Яну Мельничук. Поповнили команду мера Володимир Юр’єв, який як заступник дбатиме про економіку міста, та Вадим Савчук, котрий опікуватиметься гуманітарною сферою.

Тасували кадрами і в райраді. У другому турі боротьби за крісло голови райради Борис Бец впевнено переміг Миколу Жогана з «рахунком» 24:7. Новоспечений голова на посаду свого заступника запропонував Віктора Кривака, кандидатуру якого й підтримали.

Із новими обличчями працювала міліція, яка наприкінці року стала поліцією. Ротація закинула до Кам’янця-Подільського очільника Новокаховського МВ УМВСУ в Херсонській області майора Володимира Калашніка. Обов’язки ж начальника Кам’янець-Подільського райвідділу переклали на підполковника міліції Василя Бродюка, який до призначення керував Чемеровецький райвідділом. Головним борцем зі злочинністю на Хмельниччині було призначено полковника міліції Миколу Семенишина, для якого 2015-й став особливим ще й тим, що він одягнув погони генерал-майора.

Вісім місяців прокурором Кам’янець-Подільського району був Олександр Гончар, доки не сталися кардинальні зміни через новий Закон України «Про прокуратуру». Замість 23 прокуратур міст, районів і міжрайонних на Хмельниччині з 15 грудня залишилися лише п’ять. Відтепер новостворена Кам’янець-Подільська місцева прокуратура розглядатиме скарги не лише від кам’янчан, а й від жителів Кам’янець-Подільського, Дунаєвецького та Новоушицького районів. Очолив місцеву прокуратуру Віталій Гриньків, котрий до цього керував кам’янецькою міською прокуратурою.

Вітер кадрових змін долинув і до медицини. Головним лікарем міської лікарні призначено Ігоря ВОЙТЕНКА. Приставки т.в.о. нарешті позбувся Віталій ШЕВЧУК, котрий майже рік виконував обов’язки головного лікаря Центральної райлікарні.

Із новим комісаром підполковником Володимиром ВОЗНИМ віднедавна працює й ОМВК.

У місті запрацював анонсований державою Координаційний центр безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції, директором якого став Максим ІЛЬЧИШЕН.

Пощастило піти на підвищення й трьом кам’янчанам. Керівником головного управління юстиції у Хмельницькій області став кам’янчанин Віктор Худняк, у вище крісло пересів начальник Кам’янець-Подільського управління Державної казначейської служби України Олександр Мельничук, якого призначили керівником обласного управління. Вакантна посада представника Нац-ради з питань телебачення та радіомовлення в Хмельницькій області дісталася кам’янчанці Олені Гавінській.

ДОСІ ЧЕКАЄМО НА РОЗКРИТТЯ ЗЛОЧИНІВ

Вразив 2015 рік і низкою розбійних нападів на заможні родини, а також звірячими вбивствами. Вперше за декілька років два з них досі залишаються нерозкритими.

Перше резонансне вбивство сталося вже в лютому. Тоді на смітнику біля одного з гуртожитків мікрорайону Черемушки знайшли напівголе тіло 26-річної жінки, матері двох дітей. Уся Україна почула новину про те, що 27-річний кам’янчанин, перш ніж позбутися жертви, вирізав їй внутрішні органи та викинув через вікно своєї кімнати… Підозрюваного у вбивстві правоохоронці затримали одразу. Судовий процес триває досі.

Пожежники рятували павільйон і сусідні кіоскиА от убивця 43-річної кам’янчанки залишається на волі. Оголене, прикрите лише розірваним одягом і спідньою білизною тіло жінки з ознаками насильницької смерті знайшли неподалік від каньйону вранці 12 серпня.

Не встигли кам’янчани оговтатися, як у ніч на 9 листопада в центрі міста до смерті забили 21-річного кам’янчанина. Правоохоронцям вдалося відтворити лише частину подій. На слід злочинців вони поки що не вийшли…

Неодноразово котилися містом найрізноманітніші чутки про маніяків. Приводом для такого нервового збудження мешканців став напад збоченця на неповнолітню кам’янчанку.

Сколихнула мешканців і новина з Італії про героїчний вчинок уродженця села Колодіївка, 38-річного Анатолія Короля, який жив і працював у провінції Неаполь. Чоловік намагався завадити злочинцям пограбувати магазин, але отримав смертельні постріли. Його поховали в рідному селі.

Через декілька днів після цього Кам’янеччиною прокотилася ще одна тривожна звістка – з-під стін Верховної Ради, де під час схвалення нардепами законопроекту з приводу децентралізації відбувалися заворушення. В киданні бойової гранати, через яку загинули нацгвардійці, запідозрили 24-річного кам’янчанина Ігоря Гуменюка. Хлопця було затримано. Відомо, що слідство триває досі, а кам’янчанин перебуває в СІЗО.

Ще однією трагічною подією 2015-го стала автокатастрофа 17 листопада. Слідчі та експерти досі з’ясовують, хто ж із водіїв є винуватцем аварії, що відібрала життя трьох пенсіонерок, які чекали комунального автобуса на зупинці «Вулиця Пархоменка». І хоча на території міста й району трапилося ще декілька ДТП, які відібрали життя людей, утім події саме того дня ще надовго залишаться в пам’яті кам’янчан.

Ніби за традицією, не минає рік у Кам’янця без масштабної пожежі. Жертвою вогню і халатності цього разу став молочний павільйон Центрального ринку. Події 25 вересня могли обернутися великою трагедією для міста, втім обійшлося лише мільйонними збитками. Полум’я хоча й спопелило павільйон, але, на щастя, не відібрало життя людей і не знищило торгових рядів ринку. За фактом порушено кримінальне провадження і призначено низку експертиз. Сьогодні підприємці сподіваються на відшкодування майнових збитків і вирішення проблеми з облаштуванням нових торгових місць. У самому ж приміщенні павільйону роботи наразі ще не розпочали. Проте, як каже директор ринку Сергій Чернявський, проект реставрації розробляється, перемовини з підрядником практично завершені. Для ремонту, за підрахунками директора, необхідно близько 2 млн.грн.

НЕ МОЖЕМО ЗМИРИТИСЯ ІЗ ВТРАТАМИ

Кам’янчани проводжають в останню путь воїна Миколу ГордійчукаМинулий рік став трагічним для кам’янчан через втрати на сході країни. В зоні АТО під час примарного перемир’я загинули п’ятеро земляків. Їхні імена міцно закарбувалися в нашій пам’яті.

До останнього тримали оборону Донецького аеропорту 48-річний помічник командира аеромобільно-десантного батальйону Валерій Лізвінський та 31-річний кулеметник Руслан Коношенко…

Смертельних поранень під час мінометного обстрілу в селі Піски поблизу Донецька зазнав 37-річний боєць 5-го окремого батальйону ДУК «Правого сектору» Микола Флерко…

Під час розмінування місцевості поблизу Станиці Луганської 14 липня загинув 39-річний капітан Сергій Мелимука…

Влітку на Алеї слави поховали талановитого музиканта, шоумена, громадського діяча Миколу Гордійчука. 29-річний боєць батальйону спецпризначення МВС «Гарпун» підірвався на розтяжці неподалік від Авдіївки…

ЗНАЙШЛИ АЛЬТЕРНАТИВУ РОСІЙСЬКОМУ ГАЗУ

Є що пригадати Кам’янцю і в комунальній сфері. Проривом можна вважати крок у напрямку актуальної сьогодні політики енергозбереження. За зиму 2015-го в Кам’янці побудували три нові Кам’янчани проводжають в останню путь воїна Миколу Гордійчукакотельні, які працюють виключно на альтернативних видах палива, ще на трьох котельнях змонтовано твердопаливні котли великої потужності. Обігрів солом’яними пелетами призначений для міської лікарні та центру «Довголіття». За прогнозами фахівців КП «Міськтепловоденергія», такі заходи дадуть можливість скоротити споживання газу на 80%.

Результативними торік нарешті стали переговори щодо будівництва в місті насіннєвого заводу. За цю справу взялася компанія ТОВ «КВС-Україна». Її представники прогнозують, що цьогоріч у місті (на вул.Черняхівського, 45в) уже запрацює комплекс із кондиціювання насіння сільськогосподарських культур.

Після тривалого застою взятися до роботи вдалося і м’ясокомбінату. Підприємство реанімували й переобладнали під обробку курятини.

Відзначився 2015-й і першим за останні роки відкриттям у місті нового дитячого садочка. 30 серпня на вул.Тімірязєва запрацював ДНЗ №19 «Калинка». А от у районі навчальних закладів поменшало – депутати проголосували про закриття Слобідсько-Кульчієвецької школи І ст.

ПЕРЕМАГАЛИ ВПЕВНЕНО, ЗМАГАЛИСЯ ВИДОВИЩНО

Напевно, найвагомішою спортивною подією 2015 р. в нашому місті стало відкриття сучасного важкоатлетичного комплексу «Епіцентр». По-перше, тепер до Кам’янця приїжджають тренуватися найкращі важкоатлети країни; по-друге, юні кам’янчани можуть безкоштовно відвідувати секцію.

Технофестиваль «Benzin» зібрав чимало екстремалівВарто відзначити, що фестивальний Кам’янець торік привертав увагу і спортом. Технофестиваль «Benzin» із квадроциклами, мотоциклами, джипами та іншою технікою став унікальною подією для України. А ще вражали екстримом велосипедисти (крос-кантрі) та вже традиційно кінні вершники, лучники й повітроплавці. Чимало й інших спортивних турнірів намагалися привернути до себе увагу громадськості.

Потішили й спортивні результати, серед яких назвемо найвагоміші. Має чим похвалитися К-ПНУ ім.Івана Огієнка, котрий залучив до своїх студентських лав багатьох сильних українських спортсменів. Вони впродовж року здобули стільки медалей різного гатунку, що наш виш опинився серед лідерів в Україні.

Із гучних міжнародних досягнень кам’янчан відзначимо прогрес кікбоксерів: із медалями Кубка світу повернулися Павло Кондратов і Жанна Радюк. Триває зміна поколінь у пауерліфтингу: медалі з чемпіонатів світу та Європи привозили Ганна Гончар, Тетяна Шлопко та Андрій Андрущенко. А ще вражали активністю наші тхеквондисти, які відвідали цілу низку міжнародних турнірів, де завоювали десятки нагород.

Характерно й те, що наші спортсмени цьогоріч серйозно зацікавилися політикою – на місцеві вибори їх балотувалося понад два десятки (правда, лише декілька отримали мандати).

ЗАСПІВАЛИ ОПЕРУ, ЗАСВІТИЛИСЯ НА ВЕСЬ СВІТ

У просторах культури події минулого року запам’ятаються потрясіннями мистецькими. Вони рясніли письменницькими презентаціями, музичними концертами, культурними проектами й мистецькими виставками, а місто святкувало 125-ту річницю музею-заповідника та чекало ремонту міського Будинку культури.

Саме в Кам’янці опера вперше пролунала під відкритим небомУ справжній культурний нокаут Кам’янець відправив перший фестиваль оперного мистецтва і класичної музики «Опера в мініатюрі». «Тоска» у виконанні солістів оперної сцени з Італії, Грузії, Польщі та України стала справжньою сенсацією всеукраїнського масштабу і показала, як звучить опера просто неба. Вперше в Кам’янці відбувся й театральний фестиваль «Комора», котрий нагадав йому яскраве театральне минуле і дав чималі перспективи на майбутнє. А всіх місцевих модниць привабив подіум Днів моди «Fashion Days Podillya», що зібрав колекції іменитих українських дизайнерів і влаштував перше в історії міста триденне фешн-шоу.

Засвідчив минулий рік і кінематографічні таланти міста. В програмі відомого кінофестивалю «Молодість» опинилися одразу два фільми кам’янчан – міні-серіал Андрія Раднюка, Дмитра Кубряка й Віктора Стасюка «Таємниці мого міста» і документальне кіно Олександра Навроцького «Шість поверхів». Поетичні таланти міста зібрав перший культурний форум «Кам’яний острів», який влаштувала Спілка письменників і художників «Stone Island». Крім того, Кам’янцеві, одному з небагатьох, вдалося побачити полотна сучасних українських художників-учасників Євромайдану та наприкінці року познайомитися з козацькою абеткою Бориса Негоди.

А ще саме торік розмальовані фестивалем «Республіка» 39 кам’янецьких будинків стали першими і єдиними представниками України в проекті від «Google Art Project», що зібрав настінне мистецтво всього світу. Масштабами минулого року обріс і сам фестиваль, котрий відсвяткував свій п’ятий ювілей і навіть уперше змішав важкий рок із класикою симфонічного оркестру.

З’явилися в культури й заможні покровителі. Розвитком туристичної галузі міста та організацією мистецьких заходів активно зайнялася «Відкрита асоціація готельєрів і рестораторів». Підприємці зробили власний внесок у концепцію формування стратегії розвитку туристичної галузі й сфери культури на наступний десяток років.

P.S. Згадуючи те, що пережили, можемо аналізувати, робити висновки, запам’ятовувати уроки на майбутнє, а головне – сподіватися і вірити у краще. Тож нехай у новому році всі наші надії стануть реальністю, аби знайти своє місце в гарних новинах на шпальтах газет.

Журналісти «Подолянина».