П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
15 Січня 2016

ЕПІДЕМІЯ В ДОРОЗІ, КАМ’ЯНЕЦЬ У ТРИВОЗІ

ЕПІДЕМІЯ В ДОРОЗІ, КАМ’ЯНЕЦЬ У ТРИВОЗІУкраїну почало лихоманити від новин щодо спалаху грипу. Лабораторно підтверджено, що підступний штам A/H1N1 («свинячий грип») уже встиг відібрати життя 25 громадян із Одеської, Вінницької, Харківської областей, Києва та продовжує наступати на інші регіони України. Нагадаємо, що сім років тому небезпечний ускладненнями грип налякав усю країну: одягнув на нас марлеві пов’язки та змусив масово скуповувати протигрипозні засоби. Тоді болячка підкосила майже 15 тисяч жителів Кам’янеччини та відібрала вісім життів.

Як не пустити до міста штам, що викликає смертельну пневмонію, вчора обговорювали на нараді під керівництвом міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА. Боротися із хворобою вирішили інформаційними плакатами, безкоштовними масками та запровадженням заходів профілактики. Про карантин поки що не йдеться.

­ Насамперед варто заспокоїти жителів міста ­ ситуація із грипом та ГРВІ не викликає тривоги, ­ зазначив начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК. ­ Маємо 60 000 марлевих по­в’язок, які безкоштовно отримають найбільш вразливі верстви населення. У лікарнях обмежили відвідування хворих. Аптечна мережа повністю забезпечена противірусними та профілактичними препаратами.

Щоправда, купувати їх ка­м’ян­чанам доведеться за гроші із власних кишень. Єдине, на що залишається сподіватися, ­ паніка не спровокує попиту і не породить підвищення цін.

­ Для лікарень сформуємо резервний фонд (50 000 ­ 60 000 грн.), аби мати за що зробити запас необхідних ліків для боротьби з недугою, ­ додав Михайло Євстафійович. ­ Необхідно відвідати неблагополучні та багатодітні сім’ї, де ризик захворювання дітей найвищий, і забезпечити їх профілактичними засобами. У цьому нам допоможуть місцеві підприємці.

Як повідомив «Подолянину» головний санепідеміолог Олег КЕРНИЧНИЙ, за станом на 11 січ­ня, вірус приклав на ліжка 303 кам’янчан, із яких 185 ­ діти, госпіталізовано 49 осіб. У районі 111 хворих, із них 71 ­ дитина, госпіталізовано 10 осіб. Загалом із початку епідсезону (жовтень 2015 р. і донині) захворіли 7903 містян і 2540 селян, госпіталізовано з діагнозом ГРВІ до міської лікарні 374 особи, до районної ­ 119. Наразі діагноз «грип» лабораторно не підтверджено в жодного із пацієнтів. Клінічно його діагностували лише в одного хворого. На думку Олега Володимировича, віруси сильно не поширювалися через те, що діти відпочивали на канікулах.

Аби не підхопити вірусу, медики радять частіше мити руки, повноцінно харчуватися (щодня їсти овочі й фрукти та пити вітамізіновані напої: соки, чаї з медом і лимоном, морси), зберігати спокій, провітрювати та проводити дезінфекцію приміщень, якщо можна, уникати місць масового скупчення людей, носити марлеві пов’язки, які замінювати кожні 12 годин. І найголовніше ­ при перших ознаках недуги та високій температурі негайно звертатися до лікаря. Бо самолікування та зволікання можуть коштувати життя…