П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Січня 2016

Віталій ШЕВЧУК: «РІЖЕМО ПО ЖИВОМУ, ЩОБ ВИЛІКУВАТИ»

Віталій ШЕВЧУККінець минулого року для Кам’янець-Подільської центральної районної лікарні відзначився оптимізацією, списанням і реорганізацією. Це викликало хвилю обурень і непорозумінь серед жителів району. Запитань щодо доцільності змін і того, як вони вплинуть на надання медичних послуг простим жителям Кам’янеччини, назбиралося багато. По відповіді ми пішли до головного лікаря ЦРЛ Віталія Шевчука.

– Віталію Івановичу, наскільки необхідною була оптимізація Орининської та Староушицької райлікарень?

– Реформи, які проводяться у країні в усіх галузях, неодмінно дійдуть і до медицини. Згідно із запланованими нововведеннями, номерних лікарень на карті України взагалі не залишиться. Ми будемо змушені їх просто закрити. На місцевому ж рівні вирішили реорганізувати, оптимізувати, але все-таки залишити, щоб люди мали можливість на місцях отримувати необхідну медичну допомогу.

– Рішення сесії про оптимізацію та реорганізацію набуде чинності з 2 березня. Що саме воно передбачає?

– Реорганізуємо Староушицьку районну лікарню. Її бухгалтерію приєднаємо до централізованої бухгалтерії лікарні. Що стосується оптимізації, то тут роботи багато. Насамперед у цій лікарні ліквідуємо терапевтичне відділення на 25 ліжок, натомість створимо загальне, в яке об’єднаємо 24 терапевтичні, 5 педіатричних і 1 гінекологічне ліжко. Також доведеться скоротити четвертину ставки лікаря-терапевта і по чотири з половиною ставки медичної та молодшої медичної палатних сестер.

В Орининській районній лікарні скоротимо 15 ліжок: 10 – хірургічних, 5 – патології вагітних. Без роботи залишаться дві акушерки, одна медична операційна сестра, медична сестра-анестезіолог, яка працювала на півставки, молодша сестра-буфетниця, за якою було закріплено лише четвертину ставки. Соціальні гарантії скороченому медперсоналу забезпечать.

Скорочення ліжок у жодному разі не означає закриття лікарень чи відсутність послуг. Хірург і гінеколог проводитимуть прийоми в поліклініках. А такий штат працівників, який був досі, просто недоцільно утримувати. Технічне обладнання, на якому вони працювали, вже морально застаріло. Скажімо, хоч в Оринині й були ліжка патології вагітних, проте не було діагностичної бази, а отже, саме лікування, відповідно до протоколів, за якими ми працюємо, там перебувало під великим запитанням. Те ж саме стосується й хірургічного відділення. Нове обладнання туди немає сенсу спрямовувати, бо краще віддати його Центральній районній лікарні, щоб централізовано надавати послуги всім мешканцям району.

– Недавно з балансу лікарні списано чимало обладнання. Громадські активісти виступили проти цього, приходили до лікарні з перевірками. Чим закінчилася ця епопея?

– Почалося все з того, що, відповідно до розпорядження Міністерства оборони, ми мали передати автомобіль для потреб армії. Такий у нас був від мобільної лабораторії.

Обладнання лабораторії давно вичерпало свій термін придатності, а от транспортний засіб залишився у досить непоганому стані. На сесію винесли лише питання списання обладнання. Активісти ж подумали, що машину ми десь заховали чи продали, тому прийшли її шукати. Побачивши, що автомобіль на місці, вони заспокоїлися. Переконалися і в тому, що обладнання, яке списуємо, справді застаріле і зношене. На власні очі побачили документи, які це підтверджують.

У нас на балансі дуже багато зношеної техніки, яка давно себе вичерпала, вийшла з ладу. А коли просимо щось нове, нам відповідають: «У вас повно свого». Тому вирішили списати все старе, аби мати можливість отримати нове. Ми, скажімо, хочемо, щоб наступного року райлікарні виділили наркозний апарат. Хоча за нами їх числиться досить багато, проте в робочому стані перебувають лише три.

Розумію, що зміни принесуть чимало негативу для працівників лікарень, але впевнений, що пацієнти особливих незручностей не помітять. Ріжемо, як кажуть, по живому, втім лише для того, аби вилікувати галузь медицини.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.