П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
29 Січня 2016

ЧИ МОЖЕ ЗНИКНУТИ СУБСИДІЯ?

ЧИ МОЖЕ ЗНИКНУТИ СУБСИДІЯ?Отримаєш субсидію – не продаси квартири. Не «дотягуєш» до соціальної норми – позбудешся підтримки держави. Купуєш валюту чи отримав спадок – забудь про допомогу… Такі чутки ширяться не тільки містом, а й усією країною. Чи є вони правдою, кам’янчани запитували і в редакції «Подолянина». Ці страшилки іноді так лякають містян, що вони, вишкрябуючи із гаманця останнє на комуналку, бояться йти по субсидію. Разом із заступником начальника відділу соціальних гарантій, компенсацій та у справах сім’ї департаменту соцзахисту населення міськради Анною МЕД­ВЕДИК спробуємо розібратися, що із вищевикладеного є правдою, а що – міфом.

– У зв’язку із впровадженням змін щодо надання субсидій, з’являються різні чутки, -­ пояснює Анна Володимирівна.-Зокрема, і такі: якщо споживач не використає призначеного обсягу газу, світла чи води, то змушений буде повернути державі кошти.

І досить часто деякі кам’янчани забувають про економію й починають палити на повну, накручувати кіловати світла чи куби води та газу.

Відповідно до змін, субсидія вираховується, виходячи з єдиних для всієї країни соціальних норм і нормативів споживання послуг, визначених постановою Кабміну. Ми не маємо права призначити ані менше, ані більше від цих норм. Хоча фактичне споживання комунальних послуг домогосподарством відрізняється від нормативного, воно може бути більшим або меншим від соціальних норм. Наприклад, родині призначили 380 кубів газу, обо­в’яз­кова плата становить 180 гривень. Але фактично сім’я спожила 300. У такому разі сума субсидії, яку органи соцзахисту перераховують на рахунки виконавців комунальних послуг для оплати вартості, і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання, зараховується як оплата на наступний розрахунковий період. Тобто, кошти зберігаються на особових рахунках споживачів. Тому не треба палити на повну, відчиняти кватирку і гріти вулицю. Зменшене споживання комунальних послуг аж ніяк не вплине на розмір субсидії на наступний опалювальний сезон.

У разі, якщо родина зекономила, і сума за газ, світло чи воду є меншою від призначеної субсидією обов’язкової плати, то, відповідно, і сплачується менше коштів.

У повідомленнях, які отримують споживачі, чітко це прописано: «при споживанні в об’ємах, менших від обов’язкової частки плати, сплачуються фактично спожиті послуги», – продовжує Анна Медведик. – І, навпаки, якщо споживач накрутить більше від обов’язкової плати, то і покриватиме різницю із власної кишені.

– Також подейкують, що громадянин не зможе продати квартиру, доки не поверне державі «соціальний борг»…

– Якщо кам’янчанин продає житло, то має прийти до соцзахисту та написати заяву з проханням припинити призначення субсидії з відповідного періоду в зв’язку із продажем квартири. На підставі цього документа ми не проводимо відрахування комунальним організаціям. Але якщо людина придбала житло чи автомобіль, тобто, зробила покупку на суму понад 50 000 гривень, то субсидія їй може бути призначена не раніше ніж через рік.

– А як щодо спадку?

– Раніше на призначення субсидії впливав майновий стан заявника: більше ніж одне житлове приміщення, площа яких перевищувала раніше встановлені норми житла, земельні ділянки, паї, більше ніж два автомобілі тощо. Нині ж субсидія нараховується на житлове приміщення, в якому сім’я зареєстрована, а до уваги беруться лише доходи членів родини. Субсидія розраховується як різниця між розміром плати за житлово-комунальні послуги та обов’язковою часткою платежу, який є індивідуальним для кожної сім’ї.

Анна МедведикУ разі, якщо заявник отримав спадок і продав його, то мусить прийти до нас і написати заяву, аби при розрахунку субсидії брався до уваги дохід, отриманий від продажу спадщини.- Анно Володимирівно, депозити в банках і купівля валюти можуть позбавити субсидії? Адже нещодавно Президент України підписав закон, згідно з яким можна розкривати банківську таємницю за запитом Міністерства фінансів для перевірки даних при оформленні соціальних виплат.

– Наразі ніхто не вимагає вказувати в декларації розмір депозиту. Йдеться лише про дохід – відсотки, які людина отримала завдяки депозиту. Тобто, йдеться про персональні дані, а їх ніхто не має права розголошувати. Постанова Кабміну чітко передбачає, що перевірити доходи заявника ми можемо через дані, якими оперує лише Державна фіскальна служба. А щодо нового закону, то наразі не маємо жодних роз’яснень, як він втілюватиметься в життя.

– Відомо, що днями відбулися зміни, що торкнулися пільговиків та їхніх сімей.

– З 1 січня відбулося автоматичне поновлення пільг окремим категоріям громадян на оплату житлово-комунальних послуг і послуг зв’язку із врахуванням середньомісячного сукупного доходу членів сім’ї пільговика. Цьогоріч право на пільгу мають ті, в кого дохід на одну зареєстровану в помешканні особу становить 1930 гривень.

Для пільговиків, які отримували інші доходи, крім пенсії та державної соцдопомоги, необхідно звернутися до департаменту для заповнення декларації про доходи сім’ї пільговика.

Інформацію щодо поновлення пільг можна отримати в нас, у 16 кабінеті, або за номером: 5-04-26.

– Чи відбулися з 1 січня зміни щодо призначення допомоги на дітей?

– Так, щодо тимчасової допомоги на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів. Призначається вона в розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. Зазначена допомога призначається кожні шість місяців, починаючи з місяця, в якому подано заяву з усіма необхідними документами.

Також із 1 січня передбачено скасування гарантованого розміру допомоги на дітей одиноким матерям (30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку) і надання такої допомоги в розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців. З метою соцзахисту дітей, яких виховують одинокі батьки, збережено право отримувати допомогу на дітей одиноким матерям і тимчасову допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, особам, які звернуться по її продовження за новими умовами в період із січня по березень цього року. Тим, хто звернеться по допомогу вперше, призначатимуть із місяця звернення, а доходи сім’ї визначатимуться за 6 місяців на момент звернення.

Довідково: на сьогодні всі блага субсидії вже встигли відчути 18 710 кам’янецьких родин,

25 – отримали відмови (з числа осіб, які звернулися по призначення субсидії, але за даними адресами не зареєстровані). Щодня по порятунок від сплати запаморочливих і непідйомних тарифів звертаються в середньому близько 200 кам’янчан, близько 900 справ перебувають на розгляді. Нині опрацьовують заяви про надання субсидій, подані кам’янчанами до соцзахисту ще в листопаді минулого року. Субсидію заявникам нараховуватимуть із моменту подання заяви.