Субота, 20 Квітня 2024 р.
12 Лютого 2016

МІСТО ЗАЛИШАЄТЬСЯ БЕЗ ПОЛІЦІЇ

МІСТО ЗАЛИШАЄТЬСЯ БЕЗ ПОЛІЦІЇПринаймні в цьому впевнені депутати міськради, які на засіданні сесії 9 лютого звернулися до Голови Національної поліції України Хатії ДЕКАНОІДЗЕ та Голови Атестаційної апеляційної комісії Західного регіону Сергія ШПАКА з проханням переглянути результати атестації працівників правоохоронних органів Кам’янця-Подільського.

Підштовхнув народних обранців до цього кроку виступ начальника міськвідділу поліції Володимира КАЛАШНІКА, який під час звіту про результати роботи підрозділу за минулий рік акцентував увагу на тому, що незабаром у відділі буде 100 вакансій, отже забезпечувати громадський порядок у місті належним чином стане неможливо.

Причина -­ результати атестації, яку не пройшли 36 співробітників. Більше як десять, за словами Володимира Петровича, планують у знак солідарності покинути лави поліції, а ще 27 були звільнені у жовтні внаслідок реформування.

– Ми не перечимо реформам, але цих працівників сьогодні немає ким замінити, -­ зазначив керівник відділу.

Щоправда, згодомі на власній сторінці у «Facebook» він уточнив свій виступ словами: «Шановна громадо! Запевняю, що скорочення чисельності поліцейських жодним чином не вплине на результати роботи. Ми докладемо максимум зусиль для виконання покладених на нас завдань. Мій виступ має інформаційний характер…».

Начальник сектору комунікації ГУ НПУ в області Інна ГЕЛЕГА повідомила, що наразі невідомо, хто і коли замінить звільнених зі служби правоохоронців. Жодних розпоряджень із цього приводу згори не надходило. Відомо лише, що на вільні місця мають прийти нові обличчя, які пройдуть відповідний відбір. Але на коли він запланований, достеменно невідомо.

– У місті практично немає служби ДАІ та ДПС, -­ повідомила нам речник міського відділу поліції Ольга ШМОРГАЛ. -­ Відтак на оформлення ДТП виїжджає лише один працівник поліції, бо більше немає кому. Добряче почистили право­охоронців із розшуку, патруля, ІТТ. З начальників семи підрозділів залишилися лише троє. За станом на 11 лютого, у відділі залишилися 115 поліцейських, хоча за штатом мало би бути 190.

Менше голів полетіло в районному відділенні поліції. Там атестацію не пройшли лише 10 поліцейських (штат ­ близько 60).

Доки кам’янчани чекають на чесну й справедливу поліцію, самі правоохоронці обурюються результатами атестації. Мовляв, під лезо потрапили справжні професіонали, а залишилися переважно ті, хто нічого не робив, і відповідно ­ не помилявся.

Проте члени атестаційних комісій не вважають свою роботу упередженою.

У шести обласних атестаційних комісіях працювали п’ятеро кам’янчан. Серед них голова ГО «Асоціація юристів» Максим ІЛЬЧИШЕН.

– Кожна комісія налічувала по 6 осіб, ­- розповідає Максим Вікторович. -­ З них два представники від МВС, один ­ від патрульної поліції, троє ­ від громадськості. Фанатів, ображених чи скривджених міліцією, в команді не було, розглядали кандидатури об’єктивно.

Головами призначали саме представників міністерства, секретарями ­ патрульних поліцейських. Якщо наші думки розходилися, то переважне право голосу мав голова комісії. Тому роль громадськості тут була більше контролю­ючою.

Менше як половину поліціянтів атестували заочно. Особливо це стосувалося посад, які не пов’язані з корупційними ризиками. На цих претендентів не було скарг, результати тестів та послужний список не викликали підозр.

На кожного поліцейського в комісії був стандартний пакет інформації: послужний список, атестаційний лист, де начальники давали характеристику і рекомендації, результати тестів на логіку і профнавики. Максимум можна було набрати по 60 балів на кожному тесті. Керівники і начальники відділів проходили ще тест на ризики посадових зловживань, який розроблявся для ізраїльського спецназу. До списку обов’язкових документів входила і декларація про доходи, і довідка з кадрової служби про проходження перевірки. З того, що розглядав, фактично в усіх поліцейських чисті декларації, всі живуть на голу зарплату, ні в кого немає ні житла, ні машини. В кожній справі була ще довідка про нормативи, які вони здавали: вогнева, тактична, фізична підготовка. На мою думку, це були формальні документи, бо більшість не пам’ятала, коли саме здавала такі нормативи.

У членів міністерської комісії була ще інформація від органів їхньої внутрішньої безпеки про причетність до кришування, хабарництва чи наркотиків окремих претендентів. Якщо після співбесіди все ж з’являлися сумніви щодо правдивості слів екс­міліціонера, його направляли на поліграф.

За попередніми результатами, 16% особового складу області отримали висновки про службову невідповідність і не можуть служити в поліції ­ це 338 осіб. 76% правоохоронців (1556) відповідають займаній посаді, 1,5% (32) заслуговують на вищу посаду, а 6,5% (102) підлягають переведенню на нижчі посади. Багато звільнених подають апеляції. Поки що про остаточні результати говорити рано.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА, Галина МИХАЛЬСЬКА.