Четвер, 18 Квітня 2024 р.
19 Лютого 2016

ЛЮБИТЕ ЗЕМЛЮ – ВИКИНЬТЕ ЛОПАТУ!

Анастасія БондарчукПодружжя Бондарчуків – Едуард та Анастасія – на своїй присадибній ділянці 25 соток вирощують екологічно чисті врожаї перцю, помідорів, баклажанів, а ще різні екзотичні овочі й трави. Дивиною для більшості господарів є способи і методи їхнього городництва, бо ж лопата і сапа для них – вороги, а те, що ми звикли називати бур’янами, – помічники. Для боротьби зі шкідниками і покращення родючості грунтів не використовують хімії, а лише природні добрива. Бо ж головне у їхній справі – екологічність і безпека. Хоча родом подружжя зі сходу, проте три роки тому вони переїхали на Кам’янеччину, аби розвивати ідею екогородництва і на практиці доводити її переваги. Ідеолог екологічних агротехнологій Анастасія Бондарчук люб’язно поділилася головними секретами своїх урожаїв і техніками садіння рослин.

– З чого почалося Ваше захоплення екогородництвом?

– Пам’ятаю, як у дитинстві всі весняні та літні канікули проводила з бабусею на дачі. Сезон починався з перекопування, садіння, сапання, підгортання, поливання, а потім було збирання врожаю і знову перекопування. З кожним роком докладалося все більше зусиль, хімічних засобів, а врожаї, навпаки, зменшувалися.

Уже маючи власне господарство, сім’ю, ми з чоловіком замислилися, як покращити ситуацію. Почали шукати інший спосіб – природний. Ми його знайшли і на власному досвіді переконалися в дієвості. Аби донести свої ідеї іншим, в Кам’янці-Подільському створили громадську організацію «Клуб природного землеробства», стратегічна мета якого – повернути людям розуміння, що земля – живий організм.

– У чому ж суть природного землеробства?

– Ми нічого не копаємо, не оремо, город повністю вкритий листям і травою. І грядки у нас також специфічні. Беремо органіку (це можуть бути залишки рослин, харчові відходи тощо), висипаємо її шаром 10-20 см на город чи в коробку, присипаємо тонким шаром землі. Коли суміш перегниває, в неї саджаємо рослини. Звичних господарських знарядь – сап і лопат – практично не використовуємо. Наш принцип: любите землю – викиньте лопату! Мінімально втручаємося у грунт за допомогою таких інструментів, як плоскорізка Фокіна, культиватор «Стриж» або самозагострювальна мотика.

Ми не відокремлюємо город від саду, тому й серед маленьких дерев, у квітниках робимо невеличкі стаціонарні грядки. Як уже казала, вони в нас двох видів: насипні або в коробках.

Торік насадила понад сто сортів помідорів, і вони добряче потішили урожаєм. Не відставали і перець, гарбузи та кабачки.

– Чим пояснюєте такий підхід до городництва?

– На оброблених землях біологічний кругообіг поживних речовин порушується. Восени під час збирання врожаю із садових ділянок вивозяться і виносяться практично всі органічні речовини. Замість того, щоб компостувати органічні відходи на грядці, селяни спалюють усі бур’яни і бадилля від рослин, що заборонено законом. Отже, своїми діями вони не тільки виснажують грунт, але й забруднюють повітря. Кількість гумусу знижується, харчування рослинам не вистачає, тому вони погано ростуть і стають вразливими перед хворобами і комахами-шкідниками.

Аби зберегти родючість землі, необхідно відмовитися від перекопування і глибокої оранки з обертом пласта. Для відновлення родючості грунту необхідно всі органічні відходи, які тільки є, повертати в землю: бадилля, траву, кухонні відходи, шкаралупу горіхів, листя тощо.

Органіку можна вносити чотирма способами: мульчуванням, сівбою сидератів, компостуванням і створенням теплих грядок.

– А з чого починати природне землеробство?

– Ми радимо із сівби сидератів. Це універсальне, ефективне, просте і найдешевше добриво. Це рослини, насіння яких можна придбати в будь-яких спеціалізованих магазинах. Їм дають вирости, розвинути кореневу систему і зелену масу, а потім скошують. У грунті коренева система розкладається, перетворюється на гумус, збагачуючи його органічною речовиною і азотом. Коріння сидератів розпушують і структурують землю, покращують її водний і повітряний режими.

ЛЮБИТЕ ЗЕМЛЮ - ВИКИНЬТЕ ЛОПАТУ!Скошеною масою покривають поверхню грунту. Одне з головних правил природного землеробства – ніколи не залишати грунт без рослинного покриву. Зелені добрива, які ростуть до, після або поміж основними культурами, створюють щільний покрив. Він захищає землю від вивітрювання та мінералізації органічної речовини, знижує вимивання поживних речовин у глибокі шари і утримує їх у верхньому родючому шарі.

– Насіння, яке Ви реалізуєте, також вирощене за екологічними принципами?

– Так, беремо його у наших друзів із їхнього фермерського господарства. Вже 20 років вони займаються селекціонуванням. А серія насіння «Солнечный март» виготовляється спеціально для клубів природного органічного землеробства.

Вже є у нас і постійні клієнти. Не уявляєте моєї радості минулої осені, коли вдячні покупці приносили помідори, моркву, буряки зі словами: «Подивіться, це із вашого насіння таке виросло!». Не приховую, що були й такі, яким не сподобалося. На щастя, їх одиниці.

Як членам нашого клубу, так і пересічним покупцям насіння пояснюю, що перші п’ять років природного землеробства будуть відновлювати землю, тому розраховувати на величезні врожаї не треба. Але подальші результати того варті.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.