Субота, 27 Квітня 2024 р.
11 Березня 2016

ДЕПУТАТИ, ВАРТО Б ТРОТУАРИ ПІДЛАТАТИ!

Тротуар  на вул.Данила ГалицькогоЙти вбрід, летіти чи перестрибувати? Кам’янецькі тротуа­ри псують мешканцям не лише черевики, але й настрій та нерви. Численні перекопи-ями-калюжі з кожним роком усе більше вкривають пішохідні зони нашого міста, змушуючи мешканців маневрувати проїжджою частиною, протупцьову­вати стежки попід парканами чи на газонах і при цьому «незлим тихим» словом згадувати чиновників.

– Я люблю ходити пішки, особливо, коли на вулиці весняна сонячна погода. Але наші тротуари, вибачте, відбивають будь­яке бажання прогулюватися містом, -­ скаржиться Людмила Павлівна, яка живе в селищі Смирнова. -­ Вул.Пушкінська,  біля міської лікарніНа Хмельницькому шосе взагалі цілі озера і котловани зробилися. Після дощу людям просто немає проходу. А коли йдеш від К­ПЕМЗу до «Сільпо», треба із собою кирзові чоботи брати, бо по коліна влізеш у болото. Я вже декілька разів зверталася до міської влади, фотографувала тротуари, аби їм показати. Проте калюжі лише глибшають і вкотре залишаються поза увагою посадовців. Дуже боляче за наше туристичне місто!

А поки одні мешканці нарікають на поганий тротуар, інші скаржаться на його відсутність. Бо часто людям доводиться ходити вулицями, які взагалі не мають пішохідної зони. Як, скажімо, на Огієнка (вище від Вул.ДрагомановаОДПІ), де тротуар «з’їли» приватні садиби. Тому в пішохода є два варіанти: виходити на дорогу, або торувати щебінь. Практично немає тротуару й біля Ботанічного саду на вул.Лесі Українки. Асфальтоване покриття тут уже давно кануло в Лету. А з вул.Годованця спуститися до лісопарку можна хіба що собачими стежками, бо пішохідних тут немає. І, як кажуть місцеві, ніколи не було.

Шокує своїми тротуарами Кам’янець не лише на периферії. Не менше ніж «вишите» плиткою перехрестя гостей міста вражають хідники на декотрих центральних кам’янецьких вулицях. Бо ж, мабуть, важко розглядати місцеві принади, коли постійно треба дивитися під ноги, щоб, Боже борони, не закінчити екскурсію у травмопункті.

У міській раді не заперечують, що на окремих кам’я­нецьких тротуарах можна поламати не лише підбори, але й ноги. Втім тішити кам’янчан тротуарними перспективами ніхто не поспішає, мовляв, міська скарбниця першочергово тягне інші витрати.

Князів коріатовичів– Цьогоріч із бюджету передбачені гроші на ремонт лише декількох тротуарів, -­ каже директор департаменту ЖКГ, депутат міськради Олександр БАБЧИНСЬКИЙ. -­ На відрізок вулиці Огієнка (від Соборної до Князів Коріатовичів) виділили 250 тисяч гривень. Його вимостять плиткою. 300 тисяч перепаде для пішохідної зони «п’ятачок». Виділено кошти в сумі 315 тисяч гривень і на тротуар у центральному парку. Він буде з’єднувати вулицю Шевченка і доріжку до Лебединого озера. Також передбачено 32 тисячі гривень для миття тротуарів центральної частини міста, встелених плиточкою. Плануємо придбати для цього спеціальну машину.

Є кошти на тротуар у Старому місті, який веде до першої школи.

У певному місці він обривається, а з ним і велосипедна доріжка. Для хідників на майдані Польський ринок передбачено 100 тисяч гривень, на вулиці Троїцькій ­ 125 тисяч. Причому тротуари в Старому місті будуть ремонтуватися за кош­ти з платного проїзду. Бюджет нашого міста, на жаль, дотаційний. Можливості витрачати великі кошти на благоустрій у нас немає.

Якби скарбницю звільнити від витрат, скажімо, на школи і медицину, то місто мало б додаткові мільйони на розвиток.

А кам’янчани таки сподіваються, що місцеві депутати, зокрема з тих, хто ходить пішки, пролобіюють ремонт хоча б найпроблемніших тротуарів міських вулиць.


Переглянути всі фото