Середа, 24 Квітня 2024 р.
18 Березня 2016

НЕМАЄ ЛІЧИЛЬНИКА – З’ЯВЛЯЮТЬСЯ БОРГИ

НЕМАЄ ЛІЧИЛЬНИКА - З’ЯВЛЯЮТЬСЯ БОРГИСотні кам’янчан ще навіть не підозрюють, що заборгували величезні суми за використання блакитного палива. Якщо у вашій оселі немає газового лічильника, значить ви також у списку боржників і незабаром отримаєте «лист щастя» від «Хмельницькгазу».

– Я отримала повідомлення про те, що заборгувала за газ 700 гривень, хоча справно сплачувала за комунальні послуги, -­ каже ка­м’янчанка, яка подзвонила до редакції. -­ Коли ж звернулася по пояснення до газовиків, мені пояснили, що мушу доплатити майже за весь попередній рік, бо змінилися норми споживання.

Виявляється, жінці таки доведеться по другому колу заплатити за спожитий газ. Як і декільком мільйонам українців, котрі не мають газових лічильників.

Річ у тому, що в злий жарт над споживачами обернулися «благі наміри» Кабміну, який навесні минулого року прийняв постанову, котрою аж у два рази зменшив норми споживання природного газу в разі відсутності лічильника.

Тоді було встановлено такі норми на одну людину в місяць: для осель із газовою плитою і централізованим гарячим водопостачанням ­- 3 куб.м (замість діючих 6); із газовою плитою без централізованого гарячого водопостачання -­ 4,5 куб.м; при наявності плити і колонки -­ 9 кубометрів. З травня мешканці почали сплачувати за газ за цими нормами.

Але, як часто у нас трапляється, «покращення» до добра не привело. Газові підприємства запевняли, що відчувають знач­ні втрати через зниження норм. Саме тому розпочалася судова тяганина, яка врешті закінчилася далеко не на користь споживачів.

 – Вищий адміністративний суд України визнав незаконною і недійс­ною з моменту прийняття постанову Уряду, яка зменшувала норми споживання газу, -­ пояснює керівник служби обліку та розподілу газу Кам’янець-­Подільського управління з експлуатації газового господарства Іван ШМОРГАЛ. -­ Це означає, що повертаються норми, які діяли раніше, тобто удвічі вищі.

Та подорожчання газу не єдина погана новина. Скасована постанова означає ще й те, що споживачам, які не мають лічильників, із травня неправильно проводилися нарахування, і тепер їх чекає перерахунок за 9 місяців. Відповідно мешканцям потрібно буде доплатити приблизно таку ж суму, яка була сплачена за цей час…