П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
25 Березня 2016

ГРЕЧКА З МОЛОКОМ МЕДОМ УЖЕ НЕ ПАХНЕ

Гречка за 50 гривень, а молоко за 15 – не жарт, а сумна і абсурдна тенденція, яку прогнозують експерти. Якщо ціну на крупи вдасться зменшити за рахунок китайського виробника, то «молочка» дешевшати не планує.

Один з улюблених сніданків українців – гречка з молоком, та ще й приправлена медком, стала багатьом не по кишені. Навіть без меду її собівартість у березні значно зросла, бо ціна кілограма круп у Кам’янці коливається в межах від 33 до 40 грн., а літр пакетованого молока сягає 12-18 грн. Страва, як бачимо, не з дешевих.

АНОМАЛЬНА СПЕКА «ПІДІГРІЛА» ЦІНИ

ГРЕЧКА З МОЛОКОМ МЕДОМ УЖЕ НЕ ПАХНЕ– Минулого тижня завезли нам гречку, яку реалізуємо вже по 31 гривні за пакет 800 грамів, а раніше такий же продавали за 26 гривень, – розповідає продавець місцевого продуктового магазину Лілія. – Цього тижня всі виробники підвищили ціни на 4, а подекуди й на 8 гривень за кілограм. Прогнозують, що ціна підвищуватиметься і надалі. На гривню-дві подорожчали і всі інші крупи.

Про збільшення ціни на гречку аграрії попереджали ще восени. Бо по всій країні її виробили в зерні 140 тисяч тонн при потребі 160.

Гречаною проблемою неабияк переймається директор науково-дослідного інституту круп’яних культур ім.Олени Алексеєвої ПДАТУ Віталій Бурдига. Він переконаний, що аграрні підприємства України ніколи не вважали гречку провідною продовольчою культурою:

– Відповідно до статистичних даних, за попередні 5 років площа під гречкою суттєво зменшилась із 199 тис.га до 124 тис.га. Та що там казати, коли раніше в нашому районі засівали півтори тисячі гектарів, а тепер – лише 150.

Хоча головною причиною цьогорічного браку круп став неврожай. Вплинули несприятливі погодні умови під час сівби, коли в грунті не вистачало вологи, та посушливий період цвітіння й достигання зерна. Врожай виявився найменшим за весь період вирощування в незалежній Україні.

Водночас і споживання гречки в нашій країні суттєво скоротилося. Причиною є зростання вартості продукту та зниження платоспроможності населення. Тому сьогодні про ажіотаж чи критичний брак круп говорити не варто. Не треба панікувати і запасатися нею на роки, створюючи при цьому сприятливі умови для спекулянтів.

Віталій Миколайович каже, що ситуація на ринку гречки з урожаю 2015 р. стала уроком для України. Зокрема, для товаровиробників, які втратили можливість скористатися ціновою ситуацією на ринку та отримати додаткові надходження від продажу продукції.

Із власного досвіду про плюси і мінуси вирощування гречки знає директор СТОВ «Нефедівське» Сергій Тимчук:

– Гречку сіяти вигідно, бо вона затребувана на ринку, але надто ризиковано, – переконаний Сергій Сергійович. – Культура дуже вибаглива до температур. Оптимально її потрібно сіяти з першого по п’яте травня, коли мине загроза заморозків, навіть зниження температури до нуля може бути критичним. Водночас в цей час у грунті мало вологи, що також негативно впливає на сходи. Сприятлива для неї тепла, але не жарка погода – 20-25 градусів. Попередні два роки були невдалими для її вирощування. Бо позаминулого йшли дощі, коли цвіла, тому не виділяла нектар і не запилялася, а минулий рік узагалі став аномально несприятливим. Через спеку засохли всі 30 га, які засіяли.

Незважаючи на це, цьогоріч сіятимемо її знову. У сівозміні нашого підприємства гречка є щороку. Сподіваємося, що погодно-кліматичні умови таки сприятимуть нам.

…А КОРОВИ ЗАЛИШИЛИСЯ ПРИ СВОЇХ ІНТЕРЕСАХ

Наступний інгредієнт улюбленої страви – молоко – також подорожчав на 10-15%. Щоправда, підвищення цін торкнулося переробленого пакетованого продукту. Підприємці пояснюють подорожчання девальвацією гривні та збільшенням видатків у процесі виробництва. Хоча для селян закупівельна ціна так і залишилася на рівні 3,50-4 грн. за літр. Не підвищили ціни і для виробників-підприємців.

– Ми вже давно здаємо молокопереробному підприємству молоко по 6 гривень.

І, наскільки знаю, це найвища ціна в районі, – розповідає директор ПП «Деметра-2010» Анатолій Зелениця. – Від 2010 року для нас ціна піднялася лише на 30%. А за цей час витрати на ліки для тварин, корми, добрива, електроенергію зросли втричі.

Голова районного осередку Аграрної партії України Ігор Гай переконаний, що збільшити ціну для виробників і зменшити її для споживачів можна за умови ліквідації ланки заготівельників у молочній справі.

– А замість них селянам, які займаються молочарством, варто створити власні кооперативи і самим реалізовувати продукцію, контролювати її якість та ціну. Також на ціноутворення неабияк впливає збільшення податків. Не забуваймо і про націнку від магазинів чи підприємців, які подекуди накручують її у рази.

Справа іде до літа, коровам вистачатиме кормів, зменшаться витрати на їх утримання. І, здавалося б, ціна має зменшитися, але не у нашому випадку. Молоковиробники на державному рівні прогнозують подальше збільшення мінімальної ціни до 15 гривень за літр. Селяни ж, швидше за все, і надалі залишаться зі своїми чотирма гривнями за літр, адже подорожчання утримання худоби ні чиновники, ні молокопереробники не помічають.

Як бачимо, така відома й корисна для дітей і дорослих страва, як гречка на молоці, стає делікатесом. Про її користь, напевно, вже немає сенсу писати, доречніше вкотре нагадати про затягування пасків. Але куди вже далі їх тягнути – рекомендацій ніхто не дає…

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.