Субота, 20 Квітня 2024 р.
8 Квітня 2016

ЩО ПРИХОВУЄ САМШИТОВА АЛЕЯ

На смітник, громадський нужник і безкоштовний хостел у центрі міста перетворилася недоглянута алея самшиту на вул.Князів Ко­ріатовичів. Від зайвих очей тут ховаються не лише перехожі, яким приспічило, але й безхатьки, котрим немає де переночувати.

ЩО ПРИХОВУЄ САМШИТОВА АЛЕЯВи навіть не уявляєте, що можна знайти у нетрях, які насправді мали б виконувати естетичну та екологічну функції. Пакети зі сміттям, старе взуття, лахміття, пляшки й матраци з подушками… Час від часу із цих зелених «апартаментів» з їдким запахом комунальники виносять непотріб, а лікарі «швидкої» -­ захмелілих непритомних.

Причиною перетворення віч­нозелених кущів у високі зарослі став банальний недогляд упродовж років. Утім тепер у департаменті ЖКГ надумали взятися за вирішення проблеми.

– Цей низькорослий самшит садили дуже давно, ­- каже директор департаменту Олександр БАБЧИНСЬКИЙ. -­ Його потрібно було постійно підрізати до висоти 50-­60 сантимет­рів. Але в 90-­ті цього ніхто не робив, і він виріс двометровим. Через це тепер привести його до ладу неможливо, бо якщо зелені крони зрізати, то залишаться сухі гілки. Пересаджувати теж немає сенсу, бо він не приживеться і не матиме вигляду. Виникла ситуація, що в кущах у центрі міста збирається сміття і багато пилу, туди ходять у туалет. Крім того, водії скаржаться, що високі кущі обмежують видимість на перехрестях. Тому алею, безумовно, потрібно впорядкувати.

Міська рада навіть виділила 150 ти­­сяч гривень на «послуги з благоустрою роздільних смуг на вулиці Князів Коріатовичів та проспекті Грушевського». Але пі­доз­рюю, що коли цей самшит поч­нуть вирубувати, мешканці реагуватимуть неоднозначно. Наразі ми працюємо над тим, що саме там зробити. Можливо, кущі таки викопаємо, залишимо лише туї та засіємо травою або посадимо квіти.