Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
15 Квітня 2016

ЧИСТО ТАМ, ДЕ ШТРАФУЮТЬ

Кам’янчани беруть активну участь у щорічній весняній акції з прибирання міста, впорядкування парків і скверів. Долучаються до неї освітяни, медики, студенти навчальних закладів, підприємці, громадські організації. Масштабна загальноміська екологічна акція «Чекаємо туриста. Місто буде чистим» запланована на 19 квітня.

Поки мешканці вкотре докладають чимало зусиль, щоб прибрати місто від сміття, задумуєшся над іншим: можливо, роботи поменшало б, якби методи боротьби зі свинством були дієвішими?  

Штрафи у півзарплати і навіть тюремне ув’язнення за викинутий під ноги непотріб – ось що зробило вулиці Сінгапуру стерильними. Якби така система працювала в нас, то недопалки частіше потрапляли б в урну, КамАЗи з відходами не скидали б вантаж у лісосмугах, а парки і схили не потерпали б від стихійних сміттєзвалищ. Судячи із ситуації, без штрафів не обійтися й кам’янчанам.

ВИКИНУВ «БИЧОК» – ВІДДАЙ ЗАРПЛАТУ!

ЧИСТО ТАМ, ДЕ ШТРАФУЮТЬВпровадити в Україні жорсткішу систему штрафування за викидання сміття пропонують самі ж українці. Майже 27 тисяч голосів зібрала відповідна петиція, розміщена на сайті Президента, в якій йдеться про необхідність скористатися досвідом інших країн у цьому питанні:

«Мешканці часто кидають сміття прямо під ноги. Двори багатоповерхівок схожі на смітники. Таке справді викликає депресію в людей, для котрих це не прийнятно, та бажання втекти до іншої країни. В Україні система штрафів за викидання сміття у неналежних місцях не працює. Треба вивчити досвід Сінгапуру та інших країн у боротьбі із забрудненням вулиць і пристосувати до наших реалій. Оштрафувати людину, яка насмітила, має бути максимально просто. Ті, хто викидає «бичок» під бордюр чи на клумбу, мають знати, що вони ризикують викинути половину місячної зарплатні».

Оскільки петиція набрала голосів навіть більше ніж необхідно, Президент офіційно на неї відповів, погодившись, що високі штрафи за викинуте під ноги сміття докорінно змінили б ставлення до чистоти. У відповіді йдеться про те, що місцевій владі потрібні достатні фінансові ресурси, аби забезпечити ефективну роботу інспекторів із благоустрою населених пунктів, і цьому повинна сприяти бюджетна децентралізація. Також було обіцяно ухвалити відповідні зміни до чинного законодавства.

А поки в Україні думають, як ефективно боротися зі шкідливими звичками населення, штрафною системою «прищеплювання» любові до чистоти вже давно користуються чимало країн. Не дивно, що це саме ті країни, які можуть похвалитися чистими вулицями.

Якщо, скажімо, німець викине повз урну недопалок, пляшку чи папірець, його оштрафують на 20 євро. У Франції за таке порушення доведеться заплатити 35-189 євро. Не відстає в цьому плані й Іспанія: штраф за викинутий недопалок – 90 євро, за викинуте з вікна автомобіля сміття – 200 євро. У Латвії за це доведеться заплатити від 100 до 1000 доларів США. Навіть у Білорусі розмір штрафу – до 50 доларів, а в Грузії – 28 доларів для громадян і 113 доларів – для юридичних осіб.

А от у Сінгапурі злочином вважають навіть плювок, який потягне на цілих 500-1000 сінгапурських доларів. Поза законом тут і жування жуйки в громадських місцях. За повторне порушення можна взагалі загриміти на декілька днів до в’язниці. Причому недобросовісних мешканців здають не тільки камери спостереження, але й небайдужі перехожі чи сусіди.

У нас по-іншому: якщо ка­м’янчанин, для прикладу, раптом викине пляшку з-під пива під лавку на Соборній, то наступного дня… він зробить це знову. Якщо пасажири маршрутки побачать, як водій жбурляє стакан з-під кави просто за вікно, вони зроблять вигляд, що нічого не бачили.

ДЕ КАМ’ЯНЧАНИ СМІТЯТЬ І СКІЛЬКИ ПЛАТЯТЬ

Відчуття відповідальності за свій вчинок і штрафи завбільшки в зарплату багатьом мешканцям не завадили б. Як свідчить досвід, численні попередження, прохання про дотримування чистоти, акції з прибирання вулиць нам не допомагають. Значно ефективніше тут діє «метод прута». І багатьом кам’янчанам таки доводилося вслід за сміттям викинути й гроші.

– Якщо наші інспектори зафіксували порушення на місці, то зразу складаємо протокол, без будь-яких попереджень. Бо попереджали вже не раз. Не доходить! – каже директор КП «Інспекція з контролю за благоустроєм і санітарним станом міста» Петро СОЛЯРИК. – Багато протоколів складають і працівники поліції, особливо в нічний час, коли бачать, як хтось із мешканців викинув пляшку, недопалок чи обгортку. Складені на порушників протоколи відправляються в адмінкомісію при виконавчому комітеті міськради, котра й вирішує, яку суму штрафу заплатить людина.

Ще раз нагадаємо кам’янчанам, що такий бездумний вчинок може потягнути з гаманця й декілька сотень гривень. Відповідно до ст.152 Кодексу України про адмінпорушення, штраф для фізичних осіб становить від 340 до 1360 грн., для юридичних – 850-1700 грн.

– Зі 100% матеріалів, які направляються до нас, 80% – це порушення правил благоустрою, в тому числі й викидання сміття, – каже заступник начальника управління – завідувач відділу претензійно-позовної роботи юридичного управління міськради Ірина КУДЛА. – Члени адмінкомісії приймають рішення про притягнення або звільнення від відповідальності. Зазвичай мешканця таки штрафують. Рідко дають усне зауваження, якщо є пом’якшувальні обставини: багатодітна сім’я, неповнолітній порушник, хвороба тощо.

Звичайно, не так легко зловити порушника на гарячому чи довести, що брудна справа була зроблена саме ним. Однак кам’янчан, покараних за таке порушення, вже є чимало.

– Наприклад, у березні працівники поліції затримали чоловіка, який викинув пакет зі сміттям не у сміттєвий контейнер, а в урну на перехресті вулиць Огієнка і Пушкінської, – каже Петро Солярик. – Адмінкомісія, незважаючи на те, що це був пакет зі сміттям, прийняла рішення оштрафувати порушника на 1360 гривень.

Нещодавно трапився випадок, коли хтось викинув пакет із непотребом біля зупинки на проспекті Грушевського, 68. Але завдяки квитанції, знайденій у смітті, вдалося з’ясувати, що це зробили студенти коледжу ПДАТУ. Їх оштрафували.

Одного разу інспекторам з благоустрою довелося викликати поліцію на вулицю Крип’якевича. Посеред поля, недалеко від об’їзної дороги, викинули два КамАЗи сміття – відходи виробництва і поштові ящики, тому ми з’ясували, чиї саме.

ЧИСТО ТАМ, ДЕ ШТРАФУЮТЬА якось люди нам повідомили, що автомобіль везе викидати сміття. Інспектори супроводжували цю машину і побачили, як чоловік почав викидати відходи неподалік від міського сміттєзвалища. Склали протокол на мешканця Слобідки-Гуменецької, який у вихідний позбувся сміття в лісосмузі на Нігинському шосе.

Протоколів за засмічення прилеглої території «удостоїлися» також четвертий і п’ятий гаражно-будівельні кооперативи, які не вивозили сміття, а скидали на схили.

Зі слів інспекторів з благоустрою, інколи людям важко дійти 50 метрів до смітника. Скажімо, є декілька адрес, де пакети зі сміттям ніколи не доносять до майданчиків ТПВ і викидають в урни. Це перехрестя Гагаріна – Пушкінська, Огієнка – Пушкінська, Лесі Українки – Гунська, проспект Грушевського – Пановецька, вул.Івана Франка (біля зупинки).

Дозволяють собі кам’янчани і викидати недопалки з балконів – на Огієнка, 41, Князів Коріатовичів, 9 та багато інших. Часто роблять сміттєзвалище там, де живуть. Наприклад, на вул.Суворова, Тімірязєва, Крип’якевича. Багато стихійних смітників у приватному секторі – на Смирнова, Біланівці, Підзамче, Польських і Руських фільварках. До речі, з 14 березня до 7 травня мешканці мають можливість безкоштовно вивезти відходи на міське сміттєзвалище.

– Цілі гори недопалків у невстановлених місцях залишають після себе студенти коледжу будівництва, архітектури та дизайну (смітять неподалік від собору Олександра Невського), коледжу ПДАТУ (на Лесі Українки), індустріального та харчового (на вулиці Суворова). Одного разу оштрафували студентів національного університету, які курили на Уральській.

А 13 квітня адмінкомісія призначила по 340 гривень штрафу десятьом кам’янчанам за викидання на вулиці недопалків чи пляшок.

Про такі випадки інспектори з благоустрою просять повідомляти на оперативну службу міської ради за номером 1505 (щодня, цілодобово).