Субота, 20 Квітня 2024 р.
15 Квітня 2016

РОЗУМНІ ЛЮДИ ПРО РОЗУМНІ ОСЕЛІ

Екодім, який під Львовом будує Андрій БобровицькийУявіть собі комфортний будинок, який може сам себе опалити, освітити, нагріти воду, контролювати вологість повітря і при цьому – без захмарних комунальних. Або ж сучасну оселю, утеплену чи повністю збудовану із соломи, саману, очерету або навіть коноплі. Усе це не фантастика, а реальність.

Такі технологічні дива для Європи не рідкість. Там давно зрозуміли, як важливо економно споживати енергоресурси, не викидаючи гроші на вітер, та наскільки корисними є екоматеріали, які в нас чомусь сприймаються як будівельний архаїзм. Україна ж поки що робить перші кроки в цьому напрямку: вчиться економити, утеплювати, отримувати енергію від вітру, сонця та зводити «розумні» оселі – енергоефективні, пасивні та автономні. Саме на цю тему говорили під час міжнародної конференції з енергозбереження, що 11 квітня відбулася в Кам’янці-Подільському. До міста прибули представники посольства Франції в Україні, Міністерства регіонального розвит­ку, будівництва та ЖКГ України, очільники міст, французькі, німецькі й українські експерти, провідні фахівці, які працюють у сфері енергоефективного проектування та будівництва.




Роман РАДЧЕНКО:

«В Західній Європі довгий час зводять енергоефективні будинки з мінімальними показниками енергоємності. Таке житло обходиться дорого, але ці витрати окуповуються в майбутньому. Сьогодні енергоефективність – це локомотив для української економіки».



Оксана РЕМІНСЬКА:

«2011 року Україна приєдналася до енергетичного співтовариства і взяла на себе низку зобов’язань, зокрема і щодо енергоефективного будівництва. Але коли в Європі активно будуються енергоефективні, автономні та пасивні будинки, Україна продов­жує пасти задніх: латати старі хрущовки або займатися неенергоефективним будівництвом. При­чина – нестача досвіду, знань і передових світових практик».



Вінсент ФАЛЬКОЗ:

«Кожен українець у середньому споживає втричі більше енергоресурсів, ніж житель Європи. Хоча Україна має значний потенціал щодо їх економнішого використання».



Ірма ХРЕНОВА-ШИМКІНА:

«Сім років тому пасивні будинки навіть для Німеччини були

інновацією. Нині ж стали нормою. Тому енергоефективність я розглядаю як можливість зробити великі зрушення і збудувати нову країну».


РОЗУМНІ ЛЮДИ ПРО РОЗУМНІ ОСЕЛІ

Захід відкривали президент Асоціації з енергоефективності та енергозбереження Оксана РЕМІНСЬКА, міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, заступник директора проекту GIZ «Енергоефективність у громадах» Іма ХРЕНОВА­ШИМКІНА, представник Мінрегіону України Роман РАДЧЕНКО. Приємно вразив знанням української мови керівник економічного відділу посольства Франції в Україні Вінсент ФАЛЬКОЗ.

Як нам, пересічним споживачам комунальних благ, навчитися не викидати тепло та вуглець у повітря, а більшу частину кревно зароблених ­ на утримання осель, розповідали справжні профі в галузі енергоефективності. Ми познайомимо читачів із найоригінальнішими проектами, представленими на конференції, які сьогодні приживаються в Україні.

ЕЛЕКТРИКА ­ ВІД СОНЦЯ, ТЕПЛО ­ ВІД ДЕРЕВИНИ

Жан Лу СаланП’ять років знадобилося економісту в галузі будівництва, члену Національної французької спілки економістів Жану­Лу САЛАНУ та його команді, аби розробити проект автономного будинку. Щоправда, реалізувати його у Франції проблематично. Тому свій винахід француз планує до літа втілити в життя в Україні й запустити в режим тестування.

– За попередні 350 років люди практично використали більшу частину ресурсів планети, яких, на думку вчених, може не залишитися до 2080 року, -­ розповідає француз. -­ Що матимуть і чим дихатимуть нащадки? Наш проект ­ автономний будинок, який не потрібно під’єднувати до зовнішніх мереж. Його розробили у двох версіях: «Акаша» і «Прана». Будинок спирається на філософську думку ­ взає­модія і поєднання чотирьох елементів: землі, повітря, вогню і води. Тобто, електрику, гарячу воду отримуватимемо від сонця, тепло ­ від деревини. Використана вода фільтруватиметься і знову використовуватиметься. Таким чином родині не доведеться сплачувати за комунальні послуги. Автономний будинок можна зводити в місцях, де немає електричних мереж. Мене часто запитують, чому я не будував у Франції. Річ у тім, що в нашій країні будинок, що виробляє електроенергію, має віддати її в мережу, а потім купувати для себе. Тому вирішив привезти проект в Україну.

ЖИТЛО ЗА 10 000 ДОЛАРІВ – ЦЕ РЕАЛЬНО

Алекс РОДІОНОВДо літа на Київщині для українських переселенців планує збудувати тепле і недороге житло координатор програми з енергоефективності німецько-українського форуму, колишній донеччанин, а нині мешканець Німеччини Алекс РОДІОНОВ. За його словами, така екооселя із соломи, дерева та глини будується швидко, служить довго та заощаджує гроші на комуналці.

– П’ять днів витрачаються на підготовку і день-два – на монтаж, – розповідає експерт. – Будинок складається з блоків, на зразок конструктора «Лего». Використовує 50 кіловат-годин електроенергії на квадратний метр на рік. Для порівняння: українські будинки – близько 300. Плюсом є те, що замовники самі можуть будувати домівку. В такому разі вартість будівництва квадратного метра становить 100 доларів.

В Європі такі будівлі популярні, тому щороку модернізується технологія їх зведення. А із введенням жорстких законів з енергозбереження та екологічних вимог банки розпочали давати пільгові кредити. В США за цією технологією планують збудувати 40-поверховий хмарочос. До речі, перший такий будинок, зведений переселенцями ще 1903 року в штаті Небраска, досі стоїть.

«ДІМ СОНЦЯ» ВІД Тетяни ЕРНСТ

Тетяна ЕРНСТРОЗУМНІ ЛЮДИ ПРО РОЗУМНІ ОСЕЛІДев’ять років тому в Україні, в Києві, з’явився перший 5-поверховий пасивний екобудинок. Ідею його створення для своєї родини лише на 2,5 сотках землі втілила в життя відома в Україні та Німеччині архітектор Тетяна ЕРНСТ, керуючись трьома складовими: комфорт, здоров’я та екологія. Своє дитя вона назвала «Дім Сонця». Відтоді в Україні та за кордоном майстринею спроектовано та збудовано понад два десятки енергозберігаючих і пасивних екобудинків. Родзинкою є те, що вони використовують енергію землі, сонця та вітру, їх не потрібно опалювати, вони не споживають електроенергії та не забруднюють навколишнього середовища. Архітектурний стиль – різноманітний. 

– Пасивний будинок має бути компактним, якісно утепленим, мати великі вікна з півдня, а глухі стіни – з півночі, – розповіла Тетяна Ернст. – У ньому має бути правильне зонування приміщень. Взимку повітря нагрівається у трубах під землею і надходить у будинок, влітку – охолоджується під землею. Гаряча вода та струм – від сонця й вітру. Підлога – із дерева, стеля та стіни – із глини, меблі – із натуральних матеріалів. Глиняні стіни з кізяком вбирають зайву вологість з повітря і віддають назад, коли потрібно. Значна увага приділяється системі вентиляції – тут завжди є чисте повітря комфортної температури.

Як зізнається архітектор, в екологічну будівлю інвестувати доведеться дещо більше коштів, аніж у звичайну. Але це окупиться через декілька років.

МАЗАНКА У СТИЛІ ХАЙ-ТЕК

Андрій БОБРОВИЦЬКИЙБудувати та утеплювати житло із місцевих натуральних матеріалів, які є під рукою, радить гуру з екотехнологій Андрій БОБРОВИЦЬКИЙ. Понад 10 років він будує із саману, зрубу, глини, соломи, очерету, відходів костра льону, землі та вважає, що кращих будматеріалів годі шукати. З їх допомогою можна звести навіть мазанку в стилі хай-тек чи екзотичну будівлю.

– В Україні багато ресурсів, з яких можна швидко та недорого збудувати екологічне житло, – вважає експерт. – Ми рідко замислюємося над тим, як жити в будинку з матеріалів, від яких будівельники захищаються респіраторами. 30% споруджених будинків є шкідливими і непридатними для життя. Тому я пропоную альтернативне екологічно безпечне житло, яке буде корисне для здоров’я, енергоефективне і вражатиме зовнішнім виглядом. Обходиться воно недорого. Один квадратний метр будівництва коштує від 4 до 5,5 тисяч гривень. Місцеві матеріали можуть знизити вартість на 25-30%. А коли господарі будуватимуть толокою, вартість становитиме до трьох тисяч.

За допомогою натуральних матеріалів екоексперт радить утеплювати будинки. Такий матеріал обійдеться в копійки, але даруватиме тепло і затишок.

ДЛЯ ТЕПЛА ПІДІЙДЕ Й КОНОПЛЯ

Сергій КОВАЛЕНКОВЧи можете ви уявити будинок, зведений із… коноплі? Екобудинки із костриці технічних сортів коноплі, вапна, мінеральної добавки та води в Україні декілька років тому почав зводити власник і засновник компанії «Hempire» Сергій КОВАЛЕНКОВ. Про цей екоматеріал він дізнався, працюючи за кордоном. П’ять років будував в Австралії, Швейцарії та Франції, а повернувшись додому, вирішив впровадити таку технологію.

Ксенія ФЕОФІЛАКТОВА– За допомогою натуральних складників – костриці, вапна, води та мінеральних домішок – ми створили матеріал із високими теплоізоляційними, звукоізоляційними властивостями та можливістю контролю вологи, – ділиться експерт. – Він не горить, відлякує гризунів, у ньому не заводиться грибок. За допомогою цього матеріалу можна і будувати, і утеплювати. Це зекономить близько 50% коштів на опаленні та охолодженні приміщення протягом року.

В оригінальний спосіб – озеленення покрівель – пропонує поєднати енергоефективність, екологічність і комфорт головний архітектор компанії «ZinCo Україна» Ксенія ФЕОФІЛАКТОВА. За її словами, у світі активно створюють «зелені дахи», перетворюючи додаткові метри на комфорт і затишок:

– «Зелені дахи» не лише прикрашають місто, а й суттєво скорочують витрати електроенергії. У спеку вони зберігають прохолоду в приміщенні, а взимку є гарними теплоізоляторами. Крім того, зелень на дахах очищує повітря і вбирає дощові опади, розвантажуючи тим самим міську дренажну систему. А ще рослини фільтрують повітря, створюють комфортний мікроклімат для життя не лише людей, а й комах і пташок.