П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
22 Квітня 2016

ПЕРЛИНИ – НА СЦЕНІ, ПЕРЛИНИ – В ЖУРІ

Олександр Кривошапко, Віктор Павлік, Віта Савінська, Влад ЯмаМасштабно і грандіозно – так двома словами можна охарактеризувати Всеукраїнський фестиваль-конкурс мистецтв «Перлина Поділля», що 15-17 квітня зібрав у Кам’янці більше як півтори тисячі учасників і ціле «зіркове сузір’я» у журі.

Для кам’янчанки Віти САВІНСЬКОЇ це вже шостий організований нею мистецький фестиваль. Попередні вона проводила в Затоці, Буковелі та навіть Болгарії.

І от нарешті настав час реалізувати свій досвід у рідному місті. Як відзначив один із членів журі ­ відомий хореограф Влад ЯМА, у Кам’янці захід вдалося провести найкраще.

Сам конкурс складався із трьох відділів: вокал, хореографія та циркове мистецтво. Співали учасники у залі РЦКМ «Розмай», танцювали та показували трюки в залі коледжу ПДАТУ. Серед учасників із 34 міст України та Молдови кілька виконавців і колективів представляли і Кам’янець.

Крім уже згаданих Віти Савінської та Влада Ями, до складу журі увійшли співаки Віктор ПАВЛІК і Олександр КРИВОШАПКО, хореограф Алдо ВІЕЙРА і директор продюсерського центру «Маестро» Марк ОРЛОВСЬКИЙ.

Алдо ВіейраПортугалець Алдо Віейра, який 5 років тому приїхав до Києва на навчання, а нині вже працює викладачем, доволі непогано засвоїв українську мову. Це з’ясу­валося під час нашої розмови.

– Я у захваті! -­ каже Віейра. ­- Раніше мав досвід члена журі на фестивалях, тож можу відзначити дуже високий рівень учасників на «Перлині Поділ­ля». До Кам’янця приїхав уперше і задоволений побаченим.

– Чим ти нині займаєшся в Україні, крім навчання і викладацької діяльності?

– Час від часу проводжу майстер­класи із сучасного танцю. Сам же найчастіше танцюю на фестивалях або корпоративах.

– Плануєш залишитися в Україні?

– Є така ймовірність, – каже Алдо Віейра, – це залежить від багатьох факторів. В Україні бачу більше плюсів, ніж мінусів. Мені тут подобаються природа, архітектура, культура і, звісно, чарівна кухня.

На церемонії нагородження найбільший концертний зал міста, що розміщений у коледжі ПДАТУ, був переповнений. Адже хоч якісь відзнаки отримали практично всі учасники. Гран-прі з хореографії здобув сумський колектив «Артес», з вокалу – тріо «Діапазон» із

Тріо «Діапазон» із зірковим журіПереяслава-Хмельницького. А от відзнаку міського голови дали нашому колективу «Кам’янчаночка». Член журі Марк Орловський відзначив, що наша міська влада підтримала фестиваль, як ніде в інших містах.

– Цього разу був жорсткіший відбір на участь. Колективам, чий рівень не дотягував, довелося відмовляти, – розповідає Віта Савінська. – Кам’янчани показали хороші виступи, і це відзначили члени журі.

ПЕРЛИНИ - НА СЦЕНІ, ПЕРЛИНИ - В ЖУРІ17 квітня всі учасники фестивалю пройшлися гучним маршем від майдану Відродження до майдану Польський ринок. На сцені біля Ратуші продовжили роздавати призи: сертифікати на 500, 200 та 100 євро знижки для участі в подібному фестивалі у Болгарії. Серед щасливчиків – кам’янецький танцювальний колектив «Liberty».

А завершилася «Подільська перлина» танцювальним майстер-класом від одного з топових українських хореографів Вадима Лященка та виступом сина Віктора Павліка – Олександра, який також є співаком.