П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
29 Квітня 2016

ВІДІРВАЛИСЬ ВІД ЗЕМЛІ. І ЧАСУ

Проведення понад двох десятків фестивалів запланував на 2016 рік Кам’янець-Подільський. 

Для здійснення цих амбітних планів місто з розмахом і в ретро-стилі офіційно відкрило туристичний сезон. Протягом 21-24 квітня гостей і жителів міста збирали медіа-форум, фестиваль малої авіації, парад ретро-автомобілів, фестиваль експериментальної археології, виставки і концерти, фестиваль краси. У рамках відкриття турсезону було презентовано відреставровану Нову Західну вежу, а ще Кам’янець вкотре проник на аркуші Книги рекордів України – цього разу завдяки найбільшому сувенірному магніту. 

Куди потрапили і що побачили журналісти «Подолянина» – в нашому репортажі.
 

МИ ЗНОВУ В КНИЗІ РЕКОРДІВ

Відкриття туристичного сезону 23 квітня порадувало масштабами. Вразив навіть парад, до якого, здавалося б, уже звикли ка­м’янчани. Його родзинкою ста­ли ретро-автомобілі, і, звичай­-но ж, захоплювала сама атмо­­сфера заходу. Представники навчальних закладів, творчих колективів міста в костюмах другої половини XIX – початку XX століть, а також у формах своїх вишів і сценічному вбранні пройшлися від майдану Відродження до Старого міста. Юнаки й дів­чата викрикували патріотичні гасла й назви своїх навчальних закладів, змагалися в тому, хто кого перекричить, усім було весело й радісно. 

Усмішки на розчервонілих обличчях, блиск в очах та крик до хрипоти в голосі… З таким настроєм прийшли учасники ходи до майдану Польський ринок, який ще з минулого року не бачив такої кількості як глядачів святкової концертної програми, так і її учасників. 

Запам’ятається цьогорічне від­криття турсезону і новим рекордом. Відтепер у Національній Книзі рекордів України, в категорії «Найбільший предмет», записаний кам’янецький сувенірний магніт завдовжки 2 м і Магніт-рекордсмензавширшки 1,25 м із технологією допов­неної реальності. Його, а також значно менші копії стандартних розмірів, виготовили представники Інтернет-магазину «100mag­­ni­tov.com.ua». Родзинка в тому, що ці магнітики не звичайні сувеніри, а з доповненою реальністю. За їх допомогою можна з будь-якого кінця світу потрапити на віртуальну екскурсію Ка­м’ян­цем. Для цього треба лише завантажити мобільний додаток Layar на телефон чи планшет, відсканувати магнітик і насолоджуватися переглядом відео, в якому наше місто постає, як на долоні. 

Керівник Національного реєс­т­ру рекордів України Лана ВЄТ­РОВА вручила свідоцтво про це досягнення міському голові Михайлу СІМАШКЕВИЧУ. При цьому зазначила, що до Національного реєстру рекордів найбільший магніт вноситься вперше. 

Не лише найбільшим магнітом, але й величезним пасхальним кошиком відзначилися цього дня кам’янчани на багатьох телеканалах. У нього всі охочі складали гостинці, щоб напередодні Пасхи передати учасникам АТО. Захід проводився в рамках благодійної акції «За тиждень Великдень». 

РЕТРОспектива КРАСИ

Фестиваль краси в усій красі. Фото Романа КирилюкаДещицю жіночності, кокетливості та розкішності приніс ретро-Кам’янцю V Міжрегіональний фестиваль краси Украї­ни з професійної косметики, прикрас і аксесуарів. У своїх б’юті-валізах по крупинках красу з усієї країни до нашого міста везли три десятки майстрів із восьми різних міст, аби під час запеклих батлів народжувати вражаючі образи 30-50-х років. 

Хутро, перли, мереживо, розкішні сукні, довершені зачіски та шокуючі макіяжі – чим лише не намагалися вразити прискіпливих суддів учасники фестивалю. Презентація кожної з команд була особливою і не схожою на іншу, та все ж вердикт журі такий: перше місце виборола команда з Чернівців «Леді Кабаре», на другому опинилася кам’янецька команда «Beautymix», а третє місце поділили «Professionalnails» із Кам’янця-Подільського та «Чикаго аут фіт» зі Старокостянтинова. Гран-прі повезли до Львова і Броварів. А номінація «Найкращий салон краси» дісталася кам’янчанкам із «Retroledis». І найкращий навчальний заклад, за версією суддів, розміщений також у Кам’янці-Подільському, а назва йому – «Kolor mix». 

– Ми вдома, Кам’янець – це й наше місто, – каже організатор фестивалю Руслана Цахло. – Тут усе вже стало таким рідним. Восени плануємо провести у вас перший чемпіонат краси. Підніматимемо б’юті-сферу «Квітки на камені», бо справді є з ким працювати, у вас дуже багато талановитих майстрів. 

АКВАТОРІЯ АКУЛ ПЕРА

Поки до Кам’янця-Подільського доїжджали гості на офіційне відкриття турсезону, понад 70 журналістів з України та Польщі вже напружено працювали. 

На медіа-форум завітали гості з ПольщіПрибути до древнього міста до початку масштабних і видовищних подій їх спонукав не менш привабливий і насичений інформацією І Медіа-форум, який тривав протягом 21-23 квітня. 

На відкритті в сесійній залі міськради учасників форуму привітали міський голова Михайло Сімашкевич, його заступник Вадим Савчук і директор департаменту гуманітарної політики міськради Альона Кузема. Промовці розповідали про принади та історію Кам’янця, анонсували найбільш цікаві події відкриття турсезону, зокрема фестиваль малої авіації, фіксацію в Книзі рекордів України найбільшого сувенірного магнітика, ретро-парад тощо. Також було презентовано розроблений кам’янчанами мобільний додаток для iPhone, за допомогою якого туристи зможуть оволодіти історичною, довідковою та іншою інформацією про Кам’янець. 

Далі учасники форуму перемістилися в конференц-зал готелю «7 Днів», де їх чекали цікаві, змістовні та корисні лекції колег. Першу читала декан факультету журналістики Національного університету «Одеська юридична академія» Тетяна Кузнєцова. «Підкувати» присутніх журналістів юридичними знаннями взявся медіа-юрист, представник Інституту розвитку регіональної преси Олександр Бурмагін, який розповідав про зміни в законодавстві щодо доступу до публічної інформації. Цікавою була й дискусія з директором продюсерського центру «Ексклюзив» (м.Хмельницький) Анатолієм Вінскевичем. 

Вальс від школярів містаПоділилися досвідом у сфері журналістики й представники польських медіа Катажина Барчик та Павел Фігурські. Від них дізналися про те, як щоденна краківська «Gazeta «Wyborcza» з допомогою серій публікацій уже декілька років поспіль «воює» зі смогом у місті, пропагує екологічно чистий транспорт, працює в напрямку покращення дорожньої інфраструктури в Кракові. Про польське місто Ченстохова присутні слухали від Влодімєжа Тутая і Марлени Сочинської. Тренінги для учасників форуму провели також редактор Хмельницької медіа-корпорації «Є» Алла Собко і ведуча телеканалу «1+1» Наталія Щука. 

Враженнями від I Медіа-форуму, проведеного в Кам’янці-Подільському, вже активно діляться в соціальних мережах його учасники. Журналісти зізнаються, що в захваті не лише від самого заходу, але й від міста, яке зачаровує: 

«Я повернулася з казкового Кам’янця-Подільського. А сьогодні зловила себе на думці: якби була можливість, то залишилася би там ще на тиждень (якщо не на довший період), – пише на своїй сторінці у «Фейсбуці» Наталя Касяненко з Оде-си. – Гарні пейзажі, гарні люди, гарні дні. Завдяки спонтанному для мене медіа-форуму я не тільки побувала на цікавих майстер-класах, прослухала корисні лекції, а й відкрила ще одне най-місто, дізналася, що фортеця – то далеко не все у Кам’янці: на кожному кроці – історія та краса…». 

ПІДКОРЮВАЛИ НЕБО…

Фестиваль малої авіації, с.Кам’янка Фестивалив Кам’янець і в небі. 23 квітня два десятки літаків із різних міст України, а також із-за кордону приземлилися на відбудованому аеродромі в с.Кам’янка, де вперше проводився Фестиваль малої авіації. Цього дня гуркіт авіадвигунів над фортецею і Смотричем засвідчив розширення туристичного потенціалу міста і перспективу відродження рейсових перельотів. 

– Щоб повернути до життя аеропорт у Кам’янці, спільно з пілотами й активістами ми створили громадську організацію «Механік-Авіа», – каже організатор фестивалю, підприємець Ярослав Крочак. – Нам вдалося відремонтувати занедбаний аеропорт у селі Кам’янка та облаштувати тут посадковий майданчик. Це вагомий крок для того, аби місто знову повернулося на повітряну мапу. Адже колись наш аеродром відігравав велику роль у вантажних і пасажирських перевезеннях, забезпечуючи регулярний рух комфортабельних літачків за різними маршрутами. Сподіваємося, тепер Кам’янець-Подільський приваблюватиме туристів ще більше та відкриє для себе нові можливості. 

Фестиваль малої авіації, с.Кам’янка Грандіозний захід дав можливість усім охочим не лише роздивитися дво- й чотиримісні малі авіаборти, але й надихнутися місцевими краєвидами з висоти, сидячи поруч із професійними пілотами. На фестиваль до Кам’янця злетілися авіатори із Дніпропетровська, Харкова, Запоріжжя, Кривого Рогу, Мелітополя, Коломиї, Львова, Києва, Івано-Франківська, Чернівців і навіть Фестиваль малої авіації, с.Кам’янка Словаччини. Серед них і коломиєць, у минулому підполковник авіації Військово-повітряних сил України, голова Прикарпатської асоціації малої авіації Ігор Табанюк, який став співорганізатором заходу. Під час фестивалю він першим здійснив політ, взявши на борт літака міського голову Михайла Сімашкевича та народного депутата України Володимира Мельниченка. 

– Враження від польоту над нашим містом просто неперевершені! – ділиться емоціями кам’янецький мер. – Помітно, що пілот – справжній профі. Це заспокоювало. А от коли штурвал на декілька секунд взяв нардеп, враження стали неоднозначними… (сміється). 

Згодом у майстерності пілота та чарівності кам’янецьких пейзажів переконалися й журналісти «Подолянина»… 

ПІКНІК, ВЕЖА І БРАМА

Історична частина відкриття турсезону порадувала любителів старовини інтерактивним фестивалем експериментальної археології «Історичний пікнік», який розмістився в Старій фортеці. Тут працювали на ручному Виставка «Кам’янець-Подільський 100 років тому»токарному верстаті, місили ногами глину і тут же замащували нею стіну з плоту, розмальовували тканину, мололи жорнами зерно, а ще гнали самогон на апараті давнього зразка… 

Відкрилася для відвідувачів і відреставрована Нова Західна вежа, одна зі стін якої обвалилася близько п’яти років тому. 

За словами директора департаменту гуманітарної політики Альони Куземи, крім реставрації, необхідна ще й музеєфікація вежі. Тому музейні експозиції та культурні заходи тут можна буде проводити, коли держава виділить фінансування. Коли це буде, поки, на жаль, невідомо. 

Ще однією історичною локацією відкриття турсезону стала Руська брама. Там у приміщенні на другому поверсі відкрилася виставка «Фортифікація та артилерія міста» з макетами захисних споруд, гарматами та обладунками. За словами директора НІАЗу «Кам’янець» Василя Фенцура, виставка на Руській брамі буде постійною і час від часу оновлюватиметься. Крім відкриття виставки, на цій локації ще провели історичну реконструкцію «Брама часу ХІV-ХV ст.».

25 РОКІВ, ЩО ПЕРЕВЕРНУЛИ СВІТ

На початок ХХ століття переносить відвідувачів виставка «Кам’янець-Подільський 100 років тому», що відкрилася в пристінному корпусі Старої фортеці. 

Понад 400 автентичних предметів, що оточували кам’янчан століття тому в різних сферах життя, в мирний і воєнний час, складаються в насичену й розмаїту мозаїку тієї епохи. Враження доповнюють інформаційні стенди, де за допомогою карт, діаграм і фотографій проілюстровано різні сфери життя міста і цілого Поділля початку ХХ століття. 

Кошик із великодніми гостинцями поїде на схід– То був переломний час, коли всього за 25 років світ повністю змінився, – розкриває ідею виставки новий директор історичного музею-заповідника Олександр ЗАРЕМБА, знаний як голова Кам’янець-Подільського військово-історичного товариства. – З 1896 року, коли на російський престол зійшов імператор Микола ІІ, Російська імперія активно розвивалася і досягла свого апогею 1913 року. Але далі – 1914 рік, Перша світова війна, внаслідок якої розвалилися наймогутніші імперії, повністю перекроїлася карта Європи, змінилися технології, змінився світо-гляд і навіть зовнішній вигляд людей – абсолютно все! 1921 рік – це вже Радянський Союз. І корені всіх проблем, які ми навіть не до кінця сьогодні усвідомлюємо, були закладені саме в ці 25 років. Тому, щоб знайти себе теперішніх, треба озирнутися в той період. 

Експозиція створювалась упродовж двох місяців оновленим складом наукових працівників музею. Зібрано й опрацьовано понад 12 гігабайтів інформації. З представлених предметів – жодного із музейних фондів. 70% експонатів – з колекції Кам’янець-Подільського військово-історичного товариства, решту надали їхні колеги з білоруського фонду «Фортифікація Бреста» та одеський реконструктор Сергій Шаменков. 

Новація виставки – інтерактивний стенд, що дає змогу власникам смартфонів і планшетів за допомогою програми «Layаr» переглянути документальне відео про Кам’янець початку ХХ ст. і деяку додаткову інформацію. 

Як зазначив Олександр Заремба, з осені на базі цієї експозиції будуть проводитися лекції для школярів, а зібраний масив інформації в майбутньому буде використано для створення книги про період Першої світової війни на Поділлі.