Середа, 24 Квітня 2024 р.
3 Червня 2016

ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ ГРАБІЖ

ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ ГРАБІЖКоли нещодавно один кам’я­нецький пенсіонер купував ліки для очей, його шокувала і роздратувала різниця між цінами в аптеках, що діють у приміщенні міської лікар­ні. Адже вартість на однакові препарати в кіосках, яких розділяє лише один поверх, відрізнялася в рази.

– Курс лікування мені прописав лікар-окуліст, – завітавши до редакції, розповів В’яче­слав Йосипович. – Я пішов до аптеки, що на ІІ поверсі міської лікарні в центрі міста. За сім найменувань виклав аж 315 гривень. Але яким був мій подив, коли в аптеці на першому поверсі порахували, що список обійдеться в 199 гривень. Виходить, що лежачих хворих ще й обдирають?! Ціни на ліки ніхто не контролює, тому аптекарі не можуть на­їстися й встановлюють надбавки на власний розсуд.

Чимало пацієнтів цілком солідарні з такими скаргами. Мало того, що цінники «кусаються», то ще й у кожній аптеці різниця може становити від декількох ко­пійок і до сотні гривень за той самий препарат. Тому, аби заощадити на тому, що прописав лікар, хворий змушений оббігати чи не з десяток аптек. Саме так робить кам’янчанка Світлана, шукаючи дешевші ліки від цукрового діабету. Жінка розповідає, що часто різниця в ці­нах – це справжній грабіж і становить від 10 до 80 гри­вень на препараті одного і того ж виробника.

Фармацевти неохоче коментують, чому ціна коливається. В усьому звинувачують виробників, які підвищують ціни, та нестабільний курс валюти.

– Не подобається ціна – не купуйте, йдіть до іншої аптеки, – огризнулася провізор старенькій бабусі, котра нарікала на подорожчання ліків від гіпертонії.

Прикро, що цінова вакханалія відбувається в лікарні, де площу аптекарям здають в оренду. Міська влада мала б чітко прописати «правила гри» у комунальній установі, щоб мати важелі впливу на недобросовісних орендарів. Щоправда, три місяці тому під час зустрічі із представниками аптечних пунктів, розташованих на території медзакладів, чиновники попросили їх не дерти із хворих втричі дорожче. Інакше розриватимуть договори оренди. Але на ціни в аптеках це суттєво не вплинуло. Порушники-фармацевти як працювали, так і працюють. У коментарі заступник міського голови Вадим САВЧУК укотре по­обіцяв розірвати договори оренди:

– Ми теж обурені ситуацією, коли в аптеках, розташованих у медзакладах, ціни на ліки вищі на 20%.

На жаль, законодавством не передбачено, що міська влада може обмежити цінову політику на лікарські препарати. Тим паче, що це не комунальні аптеки. В наших силах просити аптекарів не підвищувати цін. Неодноразово із ними зустрічалися і моніторили ситуацію. Деякі аптечні кіоски, переважно із Хмельницького, знизили ціни, а ось кам’янчани не поспішають. Тому будемо розривати із ними договори оренди.

А тим часом хворі змушені витрушувати вихудлі гаманці, купуючи необхідні медикаменти. Залишається єдина надія, що депутати підтримають законопроект щодо фіксації надбавки і єдиної ціни в аптеках, як це відбувається в Європі.