П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
3 Червня 2016

ЧИ СТАНЕ СОТЕННИЙ УПА ГЕРОЄМ УКРАЇНИ?

Організація українських націоналістів, відома ще за абревіатурою ОУН, із самого початку визначила себе не як партію, а як громадсько-політичний рух. Засновано ОУН у лютому 1929 р. у Відні, а 1993 р. легалізовано в Україні. Найвищим керівним органом організації є Великий збір українських націоналістів (ВЗУН). 21 травня ц.р. в Києві відбувся 21-й ВЗУН. Його делегатами від Хмельницької області були кам’янчани: обласний провідник Едуард Крилов і член обласного проводу Віктор Притуляк.

Мирослав СимчичЩе до початку офіційної частини делегати, які прибули з усіх областей України, а також з АР Крим, узяли участь у відкритті меморіальної дошки на честь загиблих героїв російсько-української війни Андрія Юрги та Василя Кіндрацького, котрі воювали на Сході під прапором ОУН. Пам’ятну таблицю на приміщенні Фундації ім.Олега Ольжича, де розмістився офіс ОУН, освятили священики українських церков.

Великий збір ухвалив звернення до Президента України й уряду з вимогою встановити в Бабиному Яру пам’ятник визначній діячці ОУН Олені Телізі, яку там розстріляли німецькі нацисти, а у Львові – пам’ятник засновникові й першому голові ОУН полковнику Євгенові Коновальцю.

Також делегати звернулися до Петра Порошенка з проханням надати звання Героя України сотенному Української повстанської армії Мирославові Симчичу. Письменник Михайло Андрусяк присвятив йому та його побратимам художньо-документальну повість «Брати грому», що побачила світ 2002 р. Її презентація за участі автора й головного героя відбулася і в Кам’янці-Подільському. Як зазначено на початку книги, сотенний Кривоніс – Мирослав Симчич «шість років

воював в УПА проти німецьких, мадярських і більшовицьких загарбників, 11775 днів і ночей провів у комуністичних концтаборах і в’язницях». 5 січня Мирославові Васильовичу виповнилося 93 роки. Він – почесний громадянин Коломиї.