Четвер, 18 Квітня 2024 р.
10 Червня 2016

ЧИ НЕ СПІТКАЄ НАС ДОЛЯ ЛЬВОВА?

ЧИ НЕ СПІТКАЄ НАС ДОЛЯ ЛЬВОВА?Трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі поблизу Львова, яка забрала життя чотирьох людей, змусила кам’янчан згадати і про власний полігон відходів, розташований у межах міста – на Нігинському шосе. Поки у Львові, закривши врешті звалище назавжди, міркують над введенням надзвичайного екологічного стану, в Кам’янці небезпідставно хвилюються: чи не спіткає схожа ситуація і нас?..

Троє рятувальників та еколог, які працювали на Грибовицькому сміттєзвалищі після пожежі, загинули саме через зсув сміття. Їхні тіла накрили тонни непотребу, що складувався тут упродовж десятиліть. Та якщо вік цього полігону ­ 59 років, то кам’янецькому вже 64! Більше того, неодноразово порушувалося питання необхідності його реконструкції чи навіть закриття. Сьогодні ж гіркий досвід показав, якого лиха може завдати ігнорування такої проблеми. Крім забруднення середовища, є загроза загорання через накопичення біогазу в товщах сміття. Ще одна небезпека ­ обвал непотребу. Наскільки застрахований від цього Кам’янець?

Зі слів директора КП «Спецкомунтранс» (яке обслуговує міське сміттєзвалище) Сергія ГЖЕБОВСЬКОГО, за попередні 12 років на полігоні відходів жодного разу не було пожежі, але декілька разів диміло.

– Ми з’ясовували, в чому причина, і виключили ймовірність підпалу. Безхатьки чи інші сторонні на звалищі не ходять, -­ каже Сергій Миколайович. ­- Фахівці пояснюють, що в спеку загорання може виникнути від переломлення сонячних променів через скло.

– Також, можливо, щось тліло в контейнері й було висипане на полігоні, а вітер роздув, – продовжує Сергій ГЖЕБОВСЬКИЙ. – Та в нас є запас землі, й упродовж двох годин бульдозери ліквідовують проблему. До того ж на території сміттєзвалища є пожежні ємності на чотири куби води. Крім того, сьогодні йде мова про облаштування на полігоні двох-трьох гідрантів, які б дали можливість оперативного доступу до води. З цим питанням до міської влади звернувся начальник ДПРЗ-2 Олег ІВАНЮК. Ми просимо наших депутатів підтримати його і посприяти у виділенні з міського бюджету частини коштів.

Запевнив директор і у виконанні всіх заходів, які мали б убезпечити від обвалу сміття.

– Наприкінці кожного року робимо обвалування землею схилів звалища і площі, де висипаємо сміття. З міського бюджету на це виділяються кошти. Після обвалування на полігоні виростають насадження, які пускають коріння. Сьогодні 90% території заросли деревами й кущами, що скріплюють схили. Також кожен шар сміття пересипаємо шаром землі завтовшки 20-30 сантиметрів.

На самому сміттєзвалищі, де працюють бюльдозери й трактори, справді можна побачити багато кущів і самосіву.

Територія звалища періодично засипається землею– Полігон ТПВ пройшов усі перевірки та є одним із найкращих в області, – каже працівник звалища, який показав нам територію. – Площа більшою не стає – ми працюємо в межах 9 гектарів і маємо три гектари резерву, висота схилів 10-12 метрів. Швидше за все, обвал на Грибовицькому звалищі стався через те, що сміття не пересипали землею, не робили обвалування. Ми намагаємося такого не допускати.

Хоча, як зізнається директор КП «Спецкомунтранс», проблема таки є. За багато років у надрах непотребу накопичився звалищний газ, який утворюється з органічної складової сміття. Звичайно, хочеться, щоб у місті з’явився потужний інвестор, який би видобував із відходів біогаз, як це роблять у Вінниці, сортував і переробляв сміття, що зменшило б його обсяги. Втім поки що вкладника немає. Всіх інших, хто хоче просто збирати пляшки і заробляти швидкі гроші, на сміттєзвалище не допускають. Як кажуть на підприємстві, міський голова не дає дозволу, щоб там копали всі охочі.

У міськраді розповіли, що декілька тижнів тому закінчився термін договору з потенційним інвестором, який уже навіть виготовив і узгодив проект переробки міського сміття. Втім далі справа не пішла. Тому міська влада повторно шукатиме вкладника.