КАМ’ЯНЧАНИ ГОТУВАЛИ – МІЖНАРОДНІ СУДДІ КУШТУВАЛИ
Більше як сотня кухарів із різних регіонів України 26-28 травня демонстрували кулінарні здібності у Всеукраїнському конкурсі «Дні української кухні» у Львові. В масштабному гастрономічному форумі взяли участь і кам’янчани. І поки двоє шеф-кухарів із Кам’янцяПодільського виборювали медалі, в складі суддів вишукані страви дегустувала й власниця готельного комплексу «Ксенія» Галина ЛОКАЙ.
Конкурс кулінарного мистецтва вже вдруге організовує Асоціація кухарів «Західна Шеф Група». Проводився він у львівському аеропорту ім.Данила Галицького, де досвідом приготування й подачі страв української кухні ділилися 120 учасників із західних і східних міст України, зокрема навіть із Донецька та Криму. Свої страви представляли й двоє кухарів кам’янецького ресторану «Ксенія». А от серед журі були не лише
українці, але й імениті гості із Сербії, Чехії, Румунії, Польщі, Ісландії, а також Прибалтики.
– Я вдруге мала нагоду представити наше місто і побувати в суддівському складі цього чемпіонату, – каже Галина Локай. – Це просто величезний досвід попрацювати разом із такими професіоналами, як, скажімо, віце-президент громадської спілки «Український кулінарний союз» Людмила Радченко, ректор школи готельєрства і ресторанного бізнесу в польському місті Познань Роман Давид Таубер, почесний президент і засновник Асо-ціації шеф-кухарів Сербії Джордже Костіч. Надзвичайно вразив майстер-клас найкращого кондитера Ісландії Марії Шрамко, яка прославилася вмінням створювати цілі шедеври із цукру та карамелі.
Приємно, що нашим кухарям вдалося здивувати суддів такого заходу та зайняти призові місця. Бронзову медаль у номінації «Перша страва» виборола Ольга ПОБЕРЕЖЕЦЬ, яка готувала рибний суп-пюре. Виправдав усі надії й новий шеф-кухар «Ксенії» Андрій ЛАПАН – у двох номінаціях «Риба» та «М’ясо» він отримав золоті медалі.
Крім незабутніх емоцій і призових місць привезли кам’янчани й інші цінні подарунки. Голова колегії суддів Роман Давид Таубер вручив сертифікат на суму 2 400 євро для навчання кулінарії в Познані. Гарним презентом від чемпіонки світу з кулінарного мистецтва Марії Шрамко став сертифікат на участь у майстер-класі з виготовлення кондитерських виробів. Троє суддів, у тому числі й Галина Локай, отримали від організаторів золоті значки у вигляді карти України.
А сьогодні, здобувши кулінарний досвід, ресторан «Ксенія» запрошує скуштувати страви, які були презентовані у конкурсі «Дні української кухні».