Четвер, 28 Березня 2024 р.
1 Липня 2016

«ЗАВТРА.UA»: 10 РОКІВ ПРОГРАМИ ТА НАТХНЕННІ ПРОМОВИ

Ювілейний десятий форум стипендіальної програми Фонду Віктора ПІНЧУКА «Завтра.UA», який відбувся у столиці 17-19 червня, зібрав слухачів з усіх куточків України. Серед них був і автор цих рядків.

«ЗАВТРА.UA»: 10 РОКІВ ПРОГРАМИ ТА НАТХНЕННІ ПРОМОВИ

Перед стипендіатами програм «Завтра.UA» і «Всесвітні студії» із промовами виступили українські депутати, бізнесмени та Генеральний секретар НАТО (2009-2014 рр.) Андерс Фог РАСМУССЕН. Більшість вважає, що Україна має шанс на економічний розвиток у моделі майбутнього. Однак усе залежить від результатів роботи влади, якості та філософії управління.

Засновник фонду Віктор Пінчук зазначив, що світ змінився: «…сьогодні головний капітал – людський мозок. Найбагатші сучасні компанії – Google, Apple, Microsoft, Facebook – створені мозком і людьми». За словами бізнесмена та філантропа, в Україні ще варто багато працювати над забезпеченням верховенства права, покращенням інвестиційного клімату та боротися з корупцією. В цьому аспекті українській молоді складніше, ніж західним колегам. Однак він висловив упевненість у тому, що в майбутньому все зміниться, і велику роль у цьому зіграють представники Спільноти стипендіатів.

Як приклад агентів майбутнього, в парламент було запрошено Олексія РЯБЧИНА (фракція «Батьківщина») та Наталію КАЦЕР-БУЧКОВСЬКУ (фракція «Народний фронт»), які ставали переможцями освітніх програм Фонду Віктора Пінчука.

Колишні журналісти, а нині народні депутати Мустафа НАЙЄМ і Сергій ЛЕЩЕНКО висловили бачення, що люди, які дивляться у майбутнє, дедалі більше добираються до владних кіл. Хоча ще недавно їх сприймали як загрозу системи. Вони вважають, що українці зі стратегічним мисленням зуміють змінити її та створити якісно нові цінності.

Прем’єр-міністр Данії (2001-2009 рр.), Генсек НАТО (2009-2014 рр.) Андерс Фог Расмуссен висловив сподівання на Україну:

– …Україна має великий потенціал, але потерпає від недолугого політичного лідерства та системної корупції.

За його словами, прикладом для нашої держави може стати Польща, яка зуміла трансформуватися в сучасну європейську державу. На думку радника Петра ПОРОШЕНКА, нашим сусідам це вдалося завдяки економічним реформам, забезпеченню демократичних прав та інтеграції. Сьогодні поляки почуваються захищеними і можуть думати про успішне майбутнє.

Він запевнив, що, попри складні часи, наразі для України відкрито вікно для змін. Але українці повинні бути готовими, що доведеться дуже важко працювати заради майбутнього країни.

Також датчанин поділився власним рецептом боротьби із розчаруванням: завжди пам’ятати, що ніколи не можна здаватись. Якщо не можете досягнути великої мети одразу, її необхідно розбити на маленькі.

Євген КАСАП.