Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
8 Липня 2016

ДЕНЬ У ЖНИВА РІК ГОДУЄ

За повідомленням відділу агропромислового розвитку РДА, на Кам’я­неч­чині у всіх категоріях господарств збиранню підлягають 20163 га ранніх зернових і зернобобових культур. Задіяно близько сотні комбайнів.

За станом на 7 липня, зібрано 1170 га озимого ячменю (75%); 2150 га озимої пшениці (15%); 685 га ярого ячменю (21%) та 1365 га озимого ріпаку (48%).




Жнивна кампанія на Ка­м’я­неччині в розпалі. Засукавши рукави, бійці жнивного фронту збирають ранні зернові. На боці селян і погода. 

ДЕНЬ У ЖНИВА РІК ГОДУЄ

Як працюється жниварям і якими здобутками вони можуть пишатися, «Подолянин» дізнававався у ТОВ «Промінь-Галичина». Виїхали в поле і керівники ра­йону – заступник голови РДА Микола ЧУМАК і начальник відділу агропромислового розвитку РДА Надія СУЗАНСЬКА.

Одинадцять потужних комбайнів і шістнадцять комбайнерів 29 червня у всеозброєнні вийшли на яскраво-жовті поля, які орендує товариство. Це підприємство одним із перших на Кам’янеччині розпочало збирати новий урожай і наповнювати засіки ранніми зерновими. Лідирує воно і за показниками.

ТОВ «Промінь Галичина» на Кам’янеччині орендує землі (загальною площею 2923 га) в Нігині, Думанові, Кадиївцях, тут вирощують озимі пшеницю та ячмінь, кукурудзу і сою.

– Цьогоріч ячмінь гарно вродив: урожайність – 52 ц/га, – розповідає головний агроном товариства Валентин БРИЗІЦЬКИЙ. – Майже на фінішній прямій і збір озимої пшениці (урожайність – 55 ц/га). Спочатку збираємо сорти озимої пшениці вітчизняної селекції – антонівку та богдану. Пшениця золота, подивіться! Колосся вже узяло все, що йому потрібно, пересушувати його не можна. Отримане зерно за якістю належить до ІІ класу, вміст білка – 13,5%, вологість така ж.

Єдиний негативний фактор – брак вологи. Її дефіцит відчутний ще з минулої осені, та й зима снігом не потішила. Торік урожайність була вищою, щоправда, пшениця була шостого класу. Але, дякувати Богу, врожай непоганий. Сподіваємося і на високу врожайність пізніх культур – сої та кукурудзи.

Незабаром візьмемося й за сорти німецької селекції. Німецьке зерно має нижчий клас, зате більшу врожайність. А через два тижні плануємо звільнені площі засіяти ріпаком.

Доки спілкуємося з агрономом, помічаємо, як у полі безкраїм комбайни пливуть і пшеницю молотять. Два німецькі красені «Lexion-760» вправно «стрижуть» жовто-багряне колос­ся пшениці, наповнюючи бункери свіжозібраним зерном. За день їм під силу зібрати врожай із площі у 30-50 га, тоді, як техніці вітчизняного виробництва – із 10-15 га. Iмпортні комбайни товариство придбало п’ять років тому за кругленьку суму в декілька мільйонів гривень.

Залюбки приймаю пропозицію відчути себе в ролі помічника комбайнера, на підборах вправно долаю сходинки – й опиняюся у просторій кабіні з величезними вікнами. Всередині завдяки кондиціонеру – комфортних 20 градусів, а за вікном – близько 30. Двигун ніжно муркоче. Є тут і невеличкий холодильник, куди комбайнери кладуть пляшку з водою та хліб із салом. А керувати таким агрегатом справж­нє задоволення, адже за всім пильно слідкує комп’ютер. Го­лов­не – завантажити відповідну програму та міцно тримати кермо. Загалом, тут не гірше ніж у джипі. На декілька секунд керувати «німцем» мені довірив Олександр БОРІСОВ, котрий уже шість років працює в товаристві. Чоловік зі­знається, що найбільша насолода – збирати свіжий урожай. Без утоми працює від зорі й до зорі.

– З ячменю переїхав на пшеницю, і на моніторі вибрав відповідну функцію, – демонструючи техніку, розповідає мені комбайнер-механізатор. – Комбайн автоматично визначає всі операції: обороти барабана і ротора, решето верхнє і нижнє, силу вітру, що видуває полову. На екрані видно, скільки гектарів проїхав і скільки тонн зібрав. Найбільший мій рекорд за один день – урожай, зібраний з площі у 40 гектарів!

Хлібним полем «пливемо» на швидкості 5 км за годину. Про заповнення бункера зерном сповіщає звуковий сигнал. І миттєво біля комбайна зупиняється перевантажувач. Декілька хвилин – і бункер знову порожній. Свіжозібране зерно поїхало до вантажівок, що вишикувалися у черзі. За кілька годин воно вже буде у зерносховищі.

– В бункер поміщається 6,5-7 тонн зерна. Все залежить від культури, – каже комбайнер-механізатор. – Бачите, місцями пшениця вилягла. Це вітер гуляв полем. О, вже й бузьки підлетіли. Щойно комбайн пройдеться, вони вже тут як тут. На мишей у стерні полюють. А коли ми збирали ячмінь, то до нас підлітали яструби. Комбайн іде – коники-стрибунці тікають навсібіч, а менш спритні потрапляють яструбам у кігті.

Загалом жнива почалися добре. Гадаю, так і завершимо.