Четвер, 25 Квітня 2024 р.
8 Липня 2016

СМІТТЯ: ЗАХОВАТИ АБО З’ЇСТИ

Тонни відходів, накопичених на звалищі в межах Кам’янця, вже не один рік змушують міркувати над запитанням: що робити із міським сміттям? Iще актуальнішою цю проблему зробила трагедія, що сталася під Львовом. Наразі у міста з’явилося декілька можливих варіантів вирішення цього питання.

ІДЕЯ ВЕЛИКОГО ПЕРЕСЕЛЕННЯ ЗВАЛИЩА

СМІТТЯ: ЗАХОВАТИ АБО З’ЇСТИПро необхідність закриття міського сміттєзвалища, якому вже понад 60 років, йшлося неодноразово. Втім спроби міської влади облаштувати полігон на іншій території були безрезультатними: не так то й легко підібрати місце, яке б відповідало вимогам, і не наштовхнутися на супротив мешканців, котрі живуть неподалік.

З приводу цього своєю думкою з нами поділився перший директор НПП «Подільські Товтри», хімік за фахом Олександр НІКІТІН:

– Не секрет, що сміттєзвалище – це джерело інтенсивного забруднення атмосфери та підземних вод. Колись разом із колегами мені довелося робити дослідження якості води однієї з криниць, розташованої неподалік нашого звалища. Таких поганих показників не було по всій Хмельницькій області! Так звані дренажні води, що проходять крізь шари звалища, потрапляють у грунт і підземні води. Відомо й те, що окремі кам’янецькі заводи, які тепер уже не працюють, вивозили на звалище осад зі своїх очисних споруд, тому там можна знайти чи не всю таблицю Менделєєва. Викидався на звалище й непотреб із колишніх військових аптечних складів. Саме тому накопичені тонни сміття дуже небезпечні.

Виникає запитання: куди це подіти? Колись планувалося перенести сміттєзвалище на територію неподалік села Абрикосівка, де мали робити спеціальні котловани. Зрозуміло, що місцеві мешканці виступили проти такої ідеї. На мій же погляд, місце для накопиченого роками сміття доцільно зробити в кар’єрі цементного заводу, де колись видобувався вапняк. Його глибина дуже велика, не потрібно рити – фактично все готове. З такою метою можна використати і старий кар’єр у Пудлівцях, який розташований іще ближче до сміттєзвалища. Цієї ідеї я ще ніколи не озвучував, однак вона може стати приводом для роздумів щодо такого варіанта…

ЧИ ПО ЗУБАХ КАНАДСЬКИМ ХРОБАКАМ КАМ’ЯНЕЦЬКІ ВІДХОДИ?

Крім того, нещодавно стало відомо, що в Кам’янця з’явилася можливість отримати інвестора, який би допоміг вирішити проблему іншим шляхом – переробкою сміття. Як повідомив міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, від представників канадської компанії «Hi Tech UD Group» місто отримало пропозицію щодо перероблення первинного сміття за допомогою сучасних технологій. Iз цього приводу ми й поспілкувалися з мером.

– Михайле Євстафійовичу, що пропонували місту представники попередніх фірм, які займаються переробкою сміття?

– За п’ять років я мав близько дванадцяти зустрічей із працівниками різних компаній. Вони пропонували і біогазові установки (за умови співфінансування), і переробні лінії, й будівництво заводу без нашої участі, але з їхніми тарифами. Тобто ідей багато, але оте раціональне зерно, яке б влаштувало і бізнесменів, і кам’янчан, знайти дуже важко. Були навіть такі, котрі обіцяли «золоті гори» за умови якнайшвидшого виділення земельної ділянки. Потім з’ясовується, що фірма зареєстрована за кордоном, а за адресою – взагалі приватна садиба.

– Що ж передбачає проект, представлений канадцями? Чи планується в рамках його реалізації будувати сміттєпереробний завод на території міста?

– Канадська компанія націлена на будівництво комплексу для переробки відходів. Вони запропонували цікавий замисел – сортування і переробку більше ніж 50 видів сміття. Для цього планують використовувати природні біоінструменти – хробаків.

– Чи стосується проект саме того сміття, яке наразі накопичилося на звалищі?

– Під час перемовин ми обговорювали цю проблему, і це буде однією з умов підписання договору.

– Чи йшлося про можливість видобувати електроенергію з метанового газу, який природним шляхом виділяється з відходів на полігоні? (Такий досвід є у Вінниці).

– Технології інші, тому із газом не вийде. Проект передбачає не гниття відходів, а їхню переробку. Далі справа за черв’яками, які мають усе те з’їсти.

– Знаємо, що для втілення такого проекту канадці обрали Хмельницький, Тернопіль і наше місто. Яка перспектива у Кам’янця і чи допомагатиме місто фінансово?

– Наразі ведуться перемовини. Фахівці вивчають усі умови. Сподіватимемося, що ми успішно побудуємо сміттєпереробний комплекс на теренах міста. Надіємося ще й тому, що до сьогодні ми бачили лише виробників обладнання, які не мали загальної схеми фінансування. Міська рада шукала кошти або очікувала гарантій уряду. А це чимало – 25 мільйонів євро. В цьому ж випадку канадський уряд фінансує проект, його окупність – 8-10 років.