Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
15 Липня 2016

ВІДКЛЮЧИЛИ ГАЗ? СКАЖІТЬ «СПАСИБІ» СУСІДОВІ!

«На яких підставах у наших квартирах відключили газ?! Уже декілька днів не можемо ні помитися нормально, ні їжу приготувати!» – неодноразово із такими претензіями кам’янчани звертаються і до міської влади, й до преси, і до самих газівників.

Начальник міськвідділу поліції Ігор Кшемінський, керівник міськуправління газового господарства Яків Гаршт, директор департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста Майя Гурська, міський голова Михайло СімашкевичБуквально декілька днів тому холодними харчами доводилося перебиватися мешканцям будинку на вул.Данила Галицького, 20. Газове непорозуміння сталося у багатоповерхівці на

вул.Драгоманова, 9, на газовиків скаржилися й жителі Червоноармійської. Що ж відбувається із газовим господарством у нашому місті? Аби це з’ясувати, у міськраді 11 липня провели прес-конференцію, на яку запросили директора Кам’янець-Подільського управління з експлуатації газового господарства Якова ГАРШТА.

За його словами, відповідно до нового законодавства, сьогодні всі споживачі, які використовують газ для підігріву води і приготування їжі, повинні бути безкоштовно забезпечені газовими лічильниками. Ще на початку року в нашому місті було 786 помешкань із газовими колонками і плитами, в яких не було приладів обліку, їхні мешканці сплачували за нормами. Газівники взялися встановлювати лічильники у таких квартирах. На сьогодні залишилося ще близько 270 споживачів. Паралельно із цим працівники газового господарства проводять у місті й обов’язковий планово-технічний огляд газобладнання. І, здавалося б, проблем не має бути…

– Про всі роботи ми повідомляємо мешканців будинку заздалегідь, – запевняє Яків Йосипович. – Розклеюємо оголошення у під’їздах і попереджаємо ОСББ чи комунальне підприємство, що обслуговує дім. Проте, на жаль, допомоги від них немає, а серед мешканців знаходяться такі, котрі не відчиняють дверей нашим працівникам. Якщо не виникає жодних питань, то газу не відключаємо. Коли ж фіксуємо падіння тиску чи хтось зі споживачів не впускає у квартиру, то, звичайно, ми, згідно з правилами безпеки газопостачання, не подаємо палива у стояк, доки не потрапимо в помешкання.

Як зазначають газовики, часто до своїх осель цілеспрямовано не впускають ті мешканці, котрі не бажають встановлювати лічильник. Це відноситься до квартир, де прописана одна людина, а проживає набагато більше. Зрозуміло, що їм вигідніше сплачувати за нормами, а не рахувати використаних кубометрів.

– Скажімо, на Драгоманова, 9, мешканка відмовилася встановлювати лічильник, мовляв, вона не власниця помешкання, а до господарів додзвонитися не може, – розповідають газівники. – Така ж ситуація була на проспекті Грушевського, 64. Ховалися від нас і мешканці однієї з осель на вулиці Данила Галицького, 20, де ми також змушені були відключити газ.

Як пояснюють в управлінні газового господарства, перекрити подання палива лише в одну квартиру неможливо, якщо вона знаходиться не на останньому поверсі. Як висновок, поки газовики «воюють» з одними мешканцями, страждають й інші споживачі, які залишаються без блакитного палива. Тому, за словами міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, працівникам управління газового господарства варто повідомляти про свої дії міську владу, заручитися допомогою працівників поліції, обговорювати проблеми із департаментом ЖКГ і лише у крайньому разі відключати газ.

Виявляється, мають газівники й можливість вплинути на споживачів, котрі користуються газовою плитою і колонкою та відмовляються від встановлення лічильника.

– Закон передбачає, що в такому випадку ми маємо право без відома споживача перевести його на підвищену норму споживання газу – 23,6 кубометра на людину в місяць – замість діючих 14, – каже Яків Гаршт. – Щоправда, до цього управління поки що не вдавалося. Не зверталися ми й до суду. Наразі накопичуємо складені акти, а потім іще раз пройдемося по квартирах і проведемо роз’яснювальну роботу.