П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
15 Липня 2016

ЧИ ВБЕРЕЖЕ ЗАКОН БДЖОЛУ ВІД ПЕСТИЦИДІВ?

ЧИ ВБЕРЕЖЕ ЗАКОН БДЖОЛУ ВІД ПЕСТИЦИДІВ?

Через активне використання хімічних препаратів у сільському і лісовому господарстві все гостріше постає проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь. Неконтрольоване застосування пестицидів, особливо на медоносних культурах, призводить до масової загибелі бджіл та інших корисних комах. Мед, отриманий з обробленої пестицидами рослини, містить їх залишки, які знижують харчові та лікувальні властивості продукту. Такий мед – джерело отруєння бджолиного розплоду, що також негативно впливає на життєздатність і продуктивність бджолосімей і пасіки в цілому. Не зайвим буде нагадати, що масова загибель бджіл може призвести до зникнення багатьох видів рослин, у тому числі й сільськогосподарських, оскільки майже 80% із них запилюють медоносні бджоли.

Найнебезпечнішими для комах є комбіновані пестициди, тому для уникнення їх негативного впливу сільськогосподарські підприємства повинні суворо дотримуватися техніки безпеки під час роботи з ними. Асортимент пестицидів, засоби, сфера застосування, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених для використання в Україні», доповненням до цього переліку та інструкціям із безпечного застосування пестицидів, затвердженим постановами Міністер-

ства охорони здоров’я та Мінприроди.

Фізичні та юридичні особи, котрі застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, бджологосподарства яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк його дії та токсичності. В період проведення робіт у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Оскільки господарства інформують населення про місце і час обробок пестицидами через сільську раду, то власники пасік повинні зареєструватися у цьому територіальному органі (за місцем перебування). Роботи із пестицидами, враховуючи вплив і безпечність для бджіл, слід проводити увечері (18.00-22.00) та вранці (до 8.00-10.00), обприскуючи наземною апаратурою. При цьому пасіки необхідно вивезти не менше ніж на

5 км від оброблюваних ділянок або ізолювати їх строком до п’яти діб, залежно від внесеного препарату.

Враховуючи, що всі пестициди токсичні для бджіл, обприскувати сільськогосподарські культури-медоноси варто у фазу бутонізації, до цвітіння (в ранкові та вечірні години). Обробок інсектицидами в садах, на посівах ріпаку та інших медоносних культур у період цвітіння не проводити. Люди, які працюють із пестицидами й агрохімікатами, повинні пройти медичний огляд, мати посвідчення і допуск до відповідних робіт. Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

За матеріалами Державної інспекції захисту

рослин 
у Хмельницькій області.