Середа, 24 Квітня 2024 р.
15 Липня 2016

ПЕРЕД ОЛІМПІАДОЮ – СЕСІЯ

На Олімпійських іграх – 2016 у Ріо-де-Жанейро має виступити рекордна кількість – одинадцять – студентів К-ПНУ ім.Івана Огієнка. Це Марина Бех, Ігор Радівілов, Ілля Єгоров, Аліна Комащук, Світлана Ярьомка, Кеджау Ньябалі, Наталія Лупу, Сергій Куліш, Олександр Пелешенко, Павло Олійник і Георгій Зантарая. А доки в університеті проходила сесія, ми поспілкувалися із декількома відомими спортсменами, які навчаються у нашому місті.

Зліва направо: декан Микола Солопчук, Василь Гавадзе, Ілля Єгоров, Марина Бех, Ігор Радівілов, Віталій Арсеньєв

Марина Бех – 21-річна хмельничанка, котра місяць тому стала чемпіонкою України зі стрибків у довжину.

Її результат – 6,93 м – наразі є п’ятим у світі цього сезону.

– Це був мій рекордний стрибок, і цьому я дуже рада, бо довго не могла покращити результатів, – розповідає Марина. – Щодо Олімпійських ігор, то не говоритиму про медалі. Для мене буде великим досягненням хоча би потрапити до фіналу і змагатися пліч-о-пліч зі спортсменами світового рівня. Адже у світі нині конкуренція зі стрибків у довжину дуже висока.

– Що вплинуло на твоє рішення навчатися у К-ПНУ імені Івана Огієнка?

– Було багато пропозицій, але найкращі умови запропонували тут. Звісно, це близьке і рідне місто, куди приємно приїжджати.

А от гімнаст Ігор Радівілов уже знає смак олімпійських медалей. На попередній Олімпіаді в Лондоні він здобув бронзу в опорному стрибку.

– Відповідати на запитання про сподівання в Ріо-де-Жанейро не буду, – каже Ігор. – Як показує статистика, найдосвідченіші гімнасти теж помиляються. Це спорт: сьогодні ти – чемпіон світу, а завтра не можеш стати і чемпіоном України. Просто розраховую на свій клас підготовки і йду до мети.

Радівілов родом з Маріуполя, вищу освіту спочатку здобував у Луганську, але перевівся до кам’янецького вишу.

– Місто сподобалося, хоча не було часу ним прогулятися. Сюди складно добиратися, до того ж 2-3 дні поза графіком тренувань «вибивають» будь-якого спортсмена.

Ілля Єгоров теж у складі збірної України зі спортивної гімнастики завоював ліцензії на Олімпіаду. Щоправда, у команді виступали 6 гімнастів, а ліцензій лише 5.

– Готуюся до Олімпіади, хоча до кінця не впевнений, що потрап-лю туди, – каже Ілля. – Я пізніше від інших розпочав підготовку до Олімпійського циклу, однак швидко досяг хороших результатів. У будь-якому разі не розчаруюся. Хоч між хлопцями і є конкуренція, але колектив у нас дружний.

Також у компанії гімнастів ми зустріли Віталія Арсеньєва, котрий, на жаль, не поїде на Олімпіаду через травму, і Василя Гавадзе, який поки є лише кандидатом у збірну України і тренується на Олімпійській базі в Конча-Заспі.

Катерина Баєва

Здавала в університеті сесію й одна з найкращих українських акробаток Катерина Баєва із Кривого Рогу. Спортивна акробатика – неолімпійський вид спорту, зате Катерина нещодавно завоювала ліцензію на Всесвітні спортивні ігри, що пройдуть через рік. Вона вже вдруге виступить на головному неолімпійському турнірі.

– Кожного разу приїжджаючи до Кам’янця, немов заново починаю жити: дуже красиво тут, – ділиться враженнями акробатка. – А ще декан – дуже хороша людина.

Тренуюся переважно у Миколаєві, де найбільш підготовлена база. Маю час на відновлення після травм, аби підійти до Всесвітніх ігор у всеозброєнні. Коли ти ще юний, то мусиш тренуватися постійно, але в моєму віці треба розумно підходити до підготовки.