П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
5 Серпня 2016

КУШТУВАТИ, А НЕ НАМИНАТИ!

Червоні, пузаті, соковиті та… не зовсім безпечні. Торгові прилавки кам’янецьких ринків уже на початку липня рясно замайоріли кавунами. Та, як кажуть медики, запашні ягоди ще не сезонні, бо повиростали під плівкою та з додаванням нітратів. Тому надмірно ласувати ними не варто. В цьому встигли переконатися кам’янчани – до редакції надійшло декілька дзвінків з приводу отруєнь після поїдання баштанних…

­ – Усі кавуни й дині, які сьогодні привозять до нас на прилавки, виросли у херсонських парниках, ­- каже завідувач лабораторії ве­те­ринарно-­­санітарної експертизи на ринку «Династія» Валерій ПУЛИК. -­ Більше того, ми щодня робимо експертизу і помітили, що виробники вмудряються трима­­ти норму нітратів на максималь­но допустимій межі -­ 59-­62 мг/кг (при нормі 60 мг/кг -­ для кавуна, і 90 мг/кг ­- для дині). Для порівняння: в кавунах, які згодом почнуть їхати до нас із Закарпаття та Чернівецької області, вміст нітратів складає від 4-­5 мг/кг.

Лікар-ветсанексперт Наталія ЩолкінаСтрашні цифри не означають, що нинішні кавуни й дині їсти категорично заборонено, адже лабораторія їх усе-­таки пропускає на ринок. Справа в іншому -­ ягоди мають бути десертом, який варто споживати у невеликій кількості. Людям, котрі мають проблеми зі шлунком, нирками, печінкою, а особливо маленьким дітям вживати парникові кавуни й дині не бажано. Якщо ж ви й не помітили, як вклали 10­кілограмову ягоду на двох, то, звичайно, згодом про це пошкодуєте.

Наїдатися ж кавуном під зав’язку можна буде тоді, коли настане його сезон ­ через два­три тижні, коли вже достигнуть кавуни з відкритого грунту. Цього року, як помітили працівники лабораторії, привозити ягоди почали значно раніше ніж торік ­ першу експертизу кавуна фахівці провели вже 1 липня. Причому цьогорічного сезону їх дуже багато, та й ціна помірніша ­ від 4 грн. за кілограм. Не допущено на територію ринку було лише одну партію динь.

Любителям запашних баштанних медики радять вимагати в продавця документ із експертним висновком, де вказана кількість нітратів. Крім того, не варто купувати побитий кавун чи прим’яту диню. Не бажано їсти й ті кавуни, які стояли розрізаними на сонці, тим більше в спеку.

Тетяна ДИКА, 

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.