Середа, 24 Квітня 2024 р.
12 Серпня 2016

ВИБОРИ В США: ПЕРСПЕКТИВА ДЛЯ УКРАЇНИ

Ці вибори насправді є історичними, адже боротьбу за керівництво наймогутнішою державою світу веде жінка та одіозний мільярдер. Велике значення американські вибори мають і для України. Попри постійну підтримку нашої держави представниками Республіканської партії, Дональд ТРАМП повністю змінив курс. Він час від часу робить антиукраїнські заяви, чим неабияк занепокоїв вітчизняних політиків та експертне середовище.

Головна проблема полягає в тому, що із всесвітньо відомим мільярдером працюють проросійські радники та політтехнологи. Саме в цьому багато хто знаходить причини виключення з програми Трампа надання Україні летальної зброї, його заяви про нашу державу як ярмо в Європі тощо.

Сполучені Штати Америки – ключовий союзник нашої Батьківщини. І зрозуміло, що нікому не хочеться втрачати дружніх відносин із Вашингтоном, інакше в нас є загроза опинитися віч-на-віч у боротьбі з агресором, а це буде доволі складно. США підтримують Україну і багато чим допомогли за час конфлікту.

Нині світ охопила «хвороба популізму». І, як бачимо, Дональд Трамп – тому яскравий приклад. Не пам’ятаю, щоб у Штатах були популісти такого високого рівня. Він надав силу-силенну передвиборчих обіцянок, які нереально виконати. Представник республіканців на цих президентських виборах розколов партію, адже проти кандидата виступають багато впливових політиків. Непідтримку Дональда Трампа демонструють такі відомі республіканці, як родина Бушів, Мітт Ромні, Джон Маккейн, Джон Кейсік та інші. Вважаю, що це зменшує шанси мільярдера на перемогу.

Та за будь-яких обставин у США створена потужна демократична систе-ма, яка має чудово розроблені механіз-ми стримування і противаг. Президент США – це не диктатор, який має змогу одноосібно проводити політику, а керівник, котрий багато в чому залежить від Конгресу та інших державних інституцій.

Крім того, гадаю, що хвилювання українців безпідставні. Адже, у разі виграшу, Дональд Трамп не зможе виконати власних передвиборчих обіцянок, оскільки це нереально зробити. А тому йому доведеться компенсувати суттєві прогалини у внутрішній політиці та економіці кроками на міжнародній арені. Оскільки він не має досвіду міжнародних відносин, то, швидше за все, вдасться до агресивних кроків. І дружня риторика до Кремля швидко зміниться на мову сили.

Найкращим варіантом для України вважаю перемогу Гілларі КЛІНТОН. Мав честь спілкуватися з нею. Вона підтримувала Україну ще задовго до Майдану та конфлікту на сході. Подружжя Клінтонів має гарні відносини з українським філантропом і бізнесменом Віктором Пінчуком, тому неодноразово відвідували нашу державу.

Гадаю, американці приймуть виважене й мудре рішення, і саме Гілларі Клінтон, яка добре знає нашу ситуацію та є справжнім другом Української держави, стане наступним президентом США. Ми отримаємо чудового союзника в її особі.

Переконаний, що за будь-яких обставин нам необхідно проводити реформи та нарощувати військову міць. Бо отримати сильного союзника забажає будь-хто, хто б не переміг на виборах у США.

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, народний депутат України.