П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
19 Серпня 2016

ПІОНЕРИ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Процес об’єднання територіальних громад – це нова сторінка в житті нашої країни. В березні минулого року Президент підписав Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», а вже 13 серпня, тобто рік тому, рішенням Хмельницької облради було затверджено створення Гуменецької, Колибаївської та Китайгородської ОТГ. 

Тому напередодні річниці Незалежності поговоримо саме про них – перших об’єднаних, самостійних і незалежних. На їхніх помилках будуть учитися громади, які створюватимуться в майбутньому, за їхнім прикладом житиме і розвиватиметься країна надалі. Звичайно, досягнення, економічні показники та рівень життя мешканців у громадах одного району відрізняються, адже вплив має віддаленість від міста, наявність великих підприємств, розвиток малого і середнього бізнесу, а отже, і робочих місць.

Здавалося б, реформа принесла багато позитиву, адже на місця було передано головний бюджетоутворюючий податок на доходи фізичних осіб, 60% якого йдуть у громади. Крім того, вони додатково отримують кошти на розвиток інфраструктури із Державного фонду регіонального розвитку. Реформа розв’язала очільникам громад руки у питаннях використання коштів із місцевих бюджетів. Та чи насправді все так добре і позитивно, ми бачимо на прикладі того, що вже зроблено і що заплановано.

ХОЧ НАЙМЕНША, ПРОТЕ НЕ НАЙБІДНІША

Михайло ЖЕЛІЗНИКНайближча до міста – КОЛИБАЇВСЬКА об’єднана територіальна громада. Її очолює екс-очільник РДА Михайло ЖЕЛІЗНИК.

ТЕРИТОРІЯ. Ця громада найменша в районі – 7002,1 га. До її складу входять 7 сіл: Колибаївка, Вільховець, Смотрич, Червона Чагарівка, Ходорівці, Острівчани, Княгинин.

СТАРОСТА тут одна – Наталія Надюк. Вона представляє інтереси Княгинина, Ходорівців та Острівчан. Депутатський корпус налічує

22 депутати.

АПАРАТ РАДИ досить пристойний – 14 осіб. При тому, що тут освіту, культуру, охорону здоров’я і соціальний захист населення об’єднали в одне управління, яке очолює Дмитро Довганюк, є в управлінні й свій бухгалтер – Людмила Вахняк. У громаді ставку більше зробили саме на бухгалтерів, бо тут їх 6. Крім того, є відділ містобудування та архітектури, в.о. начальника Олег Хомак.

НАСЕЛЕННЯ. На території сільської ради об’єднаної громади 5611 осіб, із них дітей дошкільного віку 380, шкільного – 487.

НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ. У колибаївської громади 4 школи і 4 ДНЗ. За рік з освітніх закладів нічого не закрили і не відкрили. Під запитанням реорганізація Княгининської школи – можливо, з нового навчального року там залишаться лише молодші класи.

БЮДЖЕТ. Зведений бюджет – майже 20 млн.грн. На розвиток інфраструктури із Державного бюджету надійшло 3 млн. 600 тис.грн.

На території громади працюють 9 промислових підприємств, серед них ДП «Хмельницький автодор Кубачівський кар’єр», яке спеціалізується на виробництві та переробці вапняку, а ще тут три АЗС. Також місцеві підприємці займаються виготовленням пластикових вікон і дверей, гіпсових плит, навіть є цех металовиробів і шиномонтаж.

Крім того, в громаді зареєстровано 8 підприємств сільськогосподарського виробництва і 140 приватних підприємців.

ЗА МИНУЛИЙ РІК ЗРОБЛЕНО. Чимало часу пішло на організаційні моменти – створення статутних документів громади. Кошти із Державного бюджету на розвиток інфраструктури спрямували на реконструкцію ФАПу під амбулаторію сімейної медицини в Колибаївці, капітальний ремонт дороги в Острівчанах, капітальний ремонт пожежного депо у Ходорівцях. За 630 тис. із Державного фонду регіонального розвитку придбали пожежний автомобіль. Крім того, чимало часу та коштів пішло на виготовлення проектно-кошторисної документації вже згаданих проектів. Зроблено капітальний ремонт Будинку культури в Колибаївці, капітальний ремонт першого поверху приміщення сільської ради, на стадії завершення внутрішній ремонт Будинку культури в Княгинині, проводиться ямковий ремонт під’їзних доріг до Острівчан і Ходорівців. А ще освітили центральний парк у Колибаївці та зробили там тротуарні доріжки. Крім того, побудували кілометр водогону в Колибаївці до дитячого садка і школи, ведуться ремонтні роботи харчоблоку і спальні в Ходоровецькому ДНЗ. Почали капітальний ремонт центральної вулиці Фрунзе в селі Смотрич. У планах завершення вуличного освітлення в населених пунктах громади, будівництво ігрових майданчиків у Вільховці та Чагарівці.

Задумалися в громаді й про асфальтування центральних вулиць сіл громади.

ДУМКА ПРО ОБ’ЄДНАННЯ. Незважаючи на те, що першопрохідцям завжди важче, все ж Михайло Желізник у реформі вбачає лише позитивні моменти.

– Хоча реальні наші надходження будемо бачити після 9 місяців роботи, вже видно, що значно збільшилося перевиконання дохідної частини. Якби не було об’єднання, то власних коштів вистачило б тільки на амбулаторію, не було би ні клубу, ні доріг, ні тротуарів, – каже Михайло Дмитрович. 


ЛЮДЕЙ І ГРОШЕЙ ОБМАЛЬ, АЛЕ Є ОПТИМІЗМ

Юрій БЕЗРОДНИЙВиборці з КИТАЙГОРОДСЬКОЇ територіальної об’єднаної громади своїм очільником обрали колишнього Калачковецького сільського голову Юрія БЕЗРОДНОГО. Це найпроблемніша громада, адже територія велика, а населення мало. Дається взнаки віддаленість від міста, брак робочих місць і відсутність великих підприємств.

ТЕРИТОРІЯ ОТГ досить солідна – 18 тис. 673 га. До її складу входять 13 населених пунктів: Китайгород, Вихватнівці, Ленівка, Калачківці, Рогізна, Субіч, Демшин, Патринці, Колодіївка, Дерев’яне, Броварі, Привітне, Гелетина.

СТАРОСТ тут 5: Галина Гой, Микола Кострицький, Оксана Говоровська, Галина Гутніцька, Ольга Беззубенко. Депутатів 22.

АПАРАТ РАДИ. Структура апарату ради ОТГ більше схожа на сільську раду. Є тут секретар, бухгалтер, землевпорядник, спеціаліст бухгалтерського обліку, начальник фінансового відділу. Із нових вакансій тут посада заступника сільського голови, яку займає Анатолій Гаджук, і завідувач загального відділу Віктор Чорний. Створено відділ освіти, культури, спорту і туризму, який очолює В’ячеслав Голованьов.

НАСЕЛЕННЯ – 4515 осіб. Дітей шкільного віку 265, а дошкільного – 153.

НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ. Після об’єднання в громаді було 7 шкіл, але в травні депутати призупинили роботу Демшинської ЗОШ. Від такої долі врятувалися Вихватновецька та Калачковецька ЗОШ, бо, за прогнозами, з 1 вересня тут таки навчатимуться понад 25 учнів.

БЮДЖЕТ. Зведений бю-джет сільської ради – більше як 12 млн.грн. Понад 5 млн.грн. – державна субвенція на розвиток інфраструктури.

Найбільше коштів надходить з оренди землі та податку на доходи фізичних осіб.

У цій громаді зареєстровано 33 приватні підприємці та 12 підприємств сільськогосподарського виробництва.

ЗА МИНУЛИЙ РІК ЗРОБЛЕНО. Закінчується ремонт дороги в Субочі та ремонт стелі в Калачковецькому сільському клубі. Приступили до капітального ремонту асфальтованої дороги в Китайгороді. В усіх селах продовжуються роботи з освітлення, проводяться масштабні ремонти в школах, зокрема в Колодіївській і Рогізнянській. У Вихватнівцях найближчим часом розпочнуть капітальний ремонт клубу. Для трьох клубів закуплено музичні інструменти.

ДУМКА ПРО ОБ’ЄДНАННЯ.

– По-різному місцеві мешканці ставляться до об’єднання: одні – проти, інші – за. Все ж усі погоджуються з тим, що позитивні зміни таки є, – переконаний Юрій Безродний. – Значно покращився рівень надання адміністративних послуг. Жителям дальніх сіл уже не треба їхати по довідки до райцентру, вони все необхідне можуть оформити як не в старости села, то в центральній садибі. Багато планів на майбутнє. З’явилася впевненість у завтрашньому дні, адже чимало гарних справ уже зроблено.


НЕ ВМІЮТЬ БУТИ ДРУГИМИ

Інна АБДУЛКАДИРОВАНа завершення – ГУМЕНЕЦЬКА ОТГ, самоврядування та самоорганізація якої є прикладом чи не для всієї держави. Лідирує в нашому районі мало не за всіма показниками. Тут найбільша територія, найбільше населення, найбільше навчальних закладів і підприємств.

Голова об’єднаної територіальної громади – Інна АБДУЛКАДИРОВА. Виборці Гуменецької сільської ради тричі обирали її сільським головою, на четвертих виборах більшість громади доручила їй нову роль – лідера ОТГ.

ТЕРИТОРІЯ. Загальна територія громади складає майже 25 тис.га. Об’єдналося в ній 21 село: Гуменці, Думанів, Слобідка-Гуменецька, Абрикосівка, Корчівка, Сахкамінь, Вербка, Привороття Друге, Голосків, Улянівка, Супрунківці, Тернавка, Нігин, Пудлівці, Залісся Друге, Дубинка, Колубаївці, Лисогірка, Великозалісся, Малозалісся, Киселівка.

СТАРОСТИ. На всі ці села обрано 13 старост: Євгенія Мандзюк, Анатолій Сторожук, Валентин Сосновський, Дмитро Хмелюк, Анатолій Мазур, Анатолій Ціхоцький, Сергій Бельзак, Юлія Блашко, Оксана Костовська, В’ячеслав Ляховецький, Олександр Сосула, Віталій Сьомко, Віра Чистяк.

Депутатський корпус – 26 депутатів.

АПАРАТ РАДИ. Заступник голови ОТГ – Валентин Говоровський, начальник загального відділу Михайло Валяровський, секретар ради Ліна Слободян. У цій ОТГ діють такі структурні підрозділи: відділ освіти, культури, спорту і туризму, який очолює Лілія Срібняк, центр надання адміністративних послуг – начальник Валерій Свідер. А також працюють місцева пожежна команда та комунальне підприємство «Житловодгоспресурс».

НАСЕЛЕННЯ, за станом на 1 січня, складає 14 168 осіб. Серед них дітей дошкільного віку 409, а шкільного – 920.

НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ. На території громади функціонують 11 ЗОШ і 12 ДНЗ. У травні в Гуменцях відкрито новий дошкільний навчальний заклад «Дивограй»

на 100 місць, а у червні в Лисогірці відкрили «Перлинку» на 20 місць. У планах побудувати садок у Слобідці-Гуменецькій, зробити добудову у Вербківському ДНЗ, відкрити третю групу в Голосківському ДНЗ.

Зі школами проблем більше. На малокомплектні чекає реорганізація. Ще в квітні на сесії сільської ради депутати прийняли рішення про реорганізацію шкіл у Пудлівцях, Колубаївцях, Великозаліссі, Супрунківцях, Заліссі Другому. Здебільшого тут залишаться лише молодші класи.

БЮДЖЕТ. Загальний зведений бюджет громади – 54 млн. 768 тис.грн. Власні надходження – 20 млн. 463 тис. Трансферти з Державного бюджету – 32 млн. 598 тис.

Найбільшими платниками податків є ПАТ «Подільський цемент», «Агрофірма «Авіс», «Комбікормовий завод», СТЗО «Гуменецьке «Нібулон», п’ять АЗС. На території функціонують 63 юридичні особи, зареєстровано 261 приватного підприємця.

ЗА МИНУЛИЙ РІК ЗРОБЛЕНО. Крім відкриття двох садочків, створено культурний центр при відділі освіти, культури, спорту і туризму. Запрацювали дитячо-юнацька спортивна школа «Лідер» і центр дитячої та юнацької творчості, відкрито сучасний спортивний майданчик у Гуменцях, а ремонту Гуменецького будинку культури позаздрить і область. На стадії реалізації 8 інвестиційних проектів на суму понад 10 млн.грн., які сприятимуть розвитку інфраструктури ОТГ. Зокрема, це ремонт вулиць Першотравневої та Лісової, реконструкція клубу в Лисогірці та каналізаційних очисних споруд у Сахкамені, капітальний ремонт адмінприміщення Гуменецької сільської ради тощо.

ДУМКА ПРО ОБ’ЄДНАННЯ.

– Децентралізаційна реформа наблизила владу до народу, – вважає Інна Абдулкадирова. – Голови ОТГ отримали реальні важелі для вирішення проблем громадян. Мають на це і кошти, і повноваження. Але без команди таке було б неможливим, тому дякую працівникам сільської ради, старостам та всім, хто підтримав громаду у важкий перехідний час.

Гуменецька ОТГ – яскравий приклад для всіх інших громад, саме тому сюди часто приїжджають делегації з інших областей для обміну досвідом. Бо повчитися в них таки є чому.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.