Четвер, 25 Квітня 2024 р.
26 Серпня 2016

ВІНОК НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ВІНОК НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Із розмахом, смаком і на патріотичній хвилі в Кам’янці-Подільському відсвяткували ювілей Незалежності України. Яскравий парад вишиванок, перегони малюків, унікальні фотографії часів УНР, ще одне місто-побратим та сотні відзнак і нагород – саме так День народження країни Кам’янець вписав у свою історію.

• Власне офіційні заходи розпочалися із покладання квітів Великому Кобзареві біля МБК. Саме звідси стартував традиційний Парад вишиванок.

Вже біля Ратуші урочистості продовжилися на сумній ноті -­ хвилиною мовчання. Поіменно згадали всіх Героїв-­кам’янчан, які загинули за Незалежність. Звання «Почесний громадянин міста Кам’янця­-Подільського» (посмертно) присвоїли учаснику АТО капітану Андрію Кухару.

• З нагоди ювілею держави багатьох жителів міста і району нагороджено відзнаками, грамотами та подяками.

Відповідно до Указу Президента України, директорові дитячої хорової школи Іванові Нетечі присвоїли звання «Заслужений працівник культури України», а орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагородили першого заступника голови Кам’янець-­Подільської місь­кої спілки ветеранів Афганістану Валентина Кособуцького.

Відзнакою Президента України -­ ювілейною медаллю «25 років незалежності України» ­ вшанували секретаря міськради Дмит­ра Васильянова, вченого секретаря ПДАТУ Василя Печенюка, начальника ліцею з посиленою військово­фізичною підготовкою Олександра Рощука та директора сільськогосподарського товариства «Аграрна фірма «Нефедівське» Сергія Тимчука.

Почесні відзнаки від Хмельницької ОДА «За заслуги перед Хмельниччиною» отримали власниця готельно-ресторанного комплексу «Ксенія» Галина Локай, гендиректор ТОВ «Український кристал» Володимир Юр’єв, очільник ТОВ «Мрія» Сергій Кротік, директор ТОВ СП «Нібу-лон» Сергій Богачик, професор ПДАТУ Микола Бахмат, проректор із наукової роботи К-ПНУ ім.Івана Огієнка Іван Конет і професор цього ж університету Світлана Миронова, командир військової частини А2738 полковник Віктор Коршок, а також військовослужбовці частини – старший сержант Володимир Вечірка та майор Руслан Полісан. Ще троє кам’янчанок отримали подяки від ОДА.

Унікальні фото «Останньої столиці»Грамоти Хмельницької облради за відданість обраній професії отримали журналіст, член Національної спілки краєзнавців України, Почесний краєзнавець України Олег Будзей і завідувач ДНЗ «Гномик» Броніслава Сопільник.

Відзнаки міського голови «За заслуги перед громадою» вручили 14 військовослужбовцям та учасникам АТО, активістам ГО «Жіноча сотня», водію «Спецкомунтрансу» Станіславу Михайловському та навіть нардепу Володимиру Мельниченку і депутату Верховної Ради України І скликання Сергію Тимчуку, який стояв біля витоків незалежності країни.

Роздали і майже сотню грамот виконавчого комітету міськради найкращим працівникам держустанов, комунальних служб, військовослужбовцям, рятувальникам, медикам, працівникам культури.

• Пострілами з рушниці увагу кам’янчан до фестивалю «Остання столиця» привертали його учасники. І хоч цьогоріч відбувся він досить скромно, але засвітився на центральних телеканалах.

Колони кам’янецьких і львівських реконструкторів, котрі перевтілилися у воїнів УНР та ЗУНР, урочистим маршем пройшли від Старої фортеці до майдану Вірменський ринок. Тут традиційно поклали квіти до меморіальної таблиці Симона Петлюри та презентували збільшені копії історичних фотографій шикування військ УНР у Кам’янці-Подільському, на тій же площі, але далекого 1919 р. Ці фото давно зберігалися у фондах місцевого музею, але за підписом «австрійсько-німецькі війська». І лише нещодавно кам’янецькі науковці, детально роздивившись їх, зрозуміли, що це була українська армія. Більше того, навіть вдалося ідентифікувати деяких відомих керівників того часу. Оригінали фотографій можна роздивитися в Галереї мистецтв, де вони зберігатимуться до жовтня. 

Переможець «Українських повзунків» Гліб Чумагін у центрі

• Неабияк потішили кам’янчан і гостей міста перші змагання «Українські повзунки». За Кубок міського голови та звання найспритнішого боролися 24 малюки. Лише 9 секунд знадобилося 9-місячному Глібу Чумагіну, щоб пролізти дистанцію 5 метрів! Саме він і став чемпіоном.

• А завершилося свято, мабуть, найочікуванішим для кам’янчан заходом – концертом хмельницького гурту «Мотор’ролла». Сергій Присяж-ний і компанія своєю драйвовою музикою спонукали кам’янчан і підспівувати, і пританцьовувати.

Віталій ГОРБУЛЕНКО, Вікторія КОЖЕВНІКОВА, Галина МИХАЛЬСЬКА.