Субота, 20 Квітня 2024 р.
26 Серпня 2016

З УСІХ КОНТИНЕНТІВ – ДО ПОЛЬЩІ

Декілька мільйонів християнської молоді з усього світу наприкінці липня з’їхалися до Кракова на Світові дні молоді. В тому числі й понад 5 тисяч українців. Звісно, не бракувало там і кам’янчан.

БРАТ ДЛЯ БРАТА

м.Краків. Свята меса з Папою Римським ФранцискомСвітові дні молоді (СДМ) – католицькі заходи, започатковані Папою Іоанном Павлом II 1985 р. Вони проводяться раз на 2-3 роки в різних країнах. Як правило, спочатку молодь проходить підготовку (катехізацію) в різних парафіях країни, що приймає гостей, а згодом усі учасники з’їжджаються до міста, де відбуваються основні події.

Кам’янчан на СДМ до Польщі приїхало близько сотні. Хтось у складі різних груп, хтось самостійно, а хтось – як волонтер. Та найбільшою була група кам’янецької римо-католицької громади (45 учасників), котра тиждень провела в Лодзі та тиждень у Кракові. Відверто кажучи, така можливість з’явилася завдяки молоді однієї з парафій Лодзя. Тамтешні прихожани втілили благодійну акцію «Брат для брата» – впродовж року підпрацьовували, щоб назбирати коштів для кам’янецьких однолітків. Таким чином вони оплатили кам’янчанам внески на участь у СДМ і втричі здешевили нашій групі поїздку. Проживати пощастило в польських родинах, котрі радо прийняли паломників. Також організатори днів молоді забезпечили всіх учасників талонами на харчування та безкоштовне користування громадським транспортом.

ВІДВІДАЙТЕ ПЙОТРКОВСЬКУ

Лодзь і Краків сперечаються за звання другого (після Варшави) польського міста за кількістю мешканців. Тож, звісно, мають чим вразити відвідувачів.

Лодзь запам’ятався багатьма креативними муралами на стінах будинків. А ще багатоповерхівки у спальних районах міста пронумеровані великими цифрами, теж намальованими на стінах. Так значно легше знаходити потрібні адреси.

З УСІХ КОНТИНЕНТІВ - ДО ПОЛЬЩІЩе одним приємним моментом у Лодзі стала щільна мережа пунктів оренди велосипедів. Щоб взяти зі стоянки «ровера», достатньо зареєструватися он-лайн через смартфон або зробити телефонний дзвінок. Перші 20 хвилин можна кататися безкоштовно, далі – за плату. Але точок оренди по місту є так багато, що без проблем можна через кожні 15 хвилин міняти велосипеди і скільки хочеш їздити задарма. Про таку хитрість нам повідомили самі поляки. «Це нормально, ми тут так робимо», – кажуть вони. А ще в Лодзі дуже зручні велодоріжки, спеціальні світлофори для велосипедистів, тож ганяти на двоколісних – одне задоволення.

В одному із парків Лодзя ми наткнулися на кладовище радянських воїнів Другої світової. Солдатів, які загинули на території Польщі, поховали прямо на місці. Серед прізвищ можна помітити й чимало українських.

Є і могили солдатів, чиї імена залишилися невідомими.

Ще Лодзь характерний одним нетиповим моментом. Як розповіли місцеві, донедавна за-

можніші мешканці селилися на околиці міста, тоді як центр був заповнений волоцюгами. Річ у тому, що в центральній частині Лодзя залишилося чимало давніх обшарпаних будівель із невідомими єврейськими власниками (в роки війни у Лодзі було гетто, в якому загинуло дуже багато євреїв). Міська влада чіпати старі будинки не мала права, а нащадки власників не відгукувалися. Нині ці будівлі потихеньку реконструюють, але все одно в центрі іноді можна наткнутися на руїни з побитими вікнами.

А головною окрасою Лодзя є вулиця Пйотрковська. Частково її зробили пішохідною. Тут чимало кафе, вуличних скульптур, лавочок, бруківка з нанесеними іменами мешканців міста (колись жителям таким чином дозволяли увіковічити про себе пам’ять) і взагалі романтична атмосфера. З вечора і допізна ця вулиця заповнена людьми, які відпочивають, та вуличними музикантами.

Про Краків багато не розповідатимемо. По-перше, культурний центр Польщі та Європи з тисячолітньою історією та безліччю архітектурних пам’яток і так доволі відомий. По-друге, в нашому випадку відчути дух Кракова було непросто. Адже на час СДМ до міста паломників приїхало значно більше, ніж проживає місцевих мешканців. Утім, курсуючи між юрбами галасливих італійців та представниками інших народів, не можна було обминути величний палац Вавель, вишукані храми, яких тут дуже багато, а також набережну Вісли.

НЕ ЙТИ НА «ПЕНСІЮ» В МОЛОДІ РОКИ

Попри чималу кількість нових знайомств і вражень від побаченого, головною метою поїздки, звісно ж, було духовне збагачення. Гасло цьогорічних Світових днів молоді – слова із Нагірної проповіді Ісуса: «Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя».

Учасники СДМ щодня мали насичену програму: групові зустрічі, святі меси, катехези, хресні дороги, а також концерти, спортивні змагання (до слова, у футбольних змаганнях м.Лодзь. Підготовка кам’янчан до виступу на святі народівкам’янчани впевнено переграли італійських і польських колег). У Кракові молодь збиралася на масові зустрічі з Папою Римським Франциском. З його проповідей (послухати паралельний переклад рідною мовою можна було по радіо) найбільше запам’ятався заклик до молоді знаходити радість у житті:

«Мене наповнює біль, коли я зустрічаю молодих людей, які здаються передчасними «пенсіонерами». Мене турбує, коли я бачу молодих людей, які «кинули рушник» перед початком бою. Які йдуть із сумним обличчям, ніби їхнє життя не має ніякої цінності. Це змушує задуматися, коли бачиш молодих, які втрачають прекрасні роки свого життя і свої сили, ганяючись за продавцями фальшивих мрій, які відбирають найкраще. Тому, дорогі друзі, ми зібралися, щоб допомогти один одному!.. Ми не хочемо дозволити, щоб у нас вкрали енергію, радість, мрії, даючи натомість помилкові ілюзії…

Почни з того, щоб дозволити собі зворушитись! Бо щастя народжується і розквітає в милосерді…».

Наостанок зазначимо, що наступні Світові дні молоді відбудуться 2019 р. в Панамі (Центральна Америка). Тож, мабуть, кам’янчан там буде значно менше…