П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
2 Вересня 2016

ЧОГО ВАРТО НЕ РОБИТИ, ЩОБИ ШТРАФУ НЕ ПЛАТИТИ

Викинуте з вікна квартири сміття, нетверезий стан на робочому місці, паркування авто на газоні, гучні співи у дворі серед ночі та навіть інтимні послуги – це ще далеко не повний перелік адміністративних правопорушень, через які отримують штрафи кам’янчани.

Членам адмінкомісії при виконавчому комітеті міськради, яка розглядає складені на мешканців протоколи та притягує до відповідальності, нудьгувати не доводиться. Помітили навіть закономірність – часто злісними порушниками є одні й ті ж самі люди, а іноді кам’янчани чесно зізнаються: навіть не здогадувалися, що зроблений ними вчинок може потягнути за собою штраф. За які ж адмінправопорушення найчастіше штрафують у Кам’янці? Про це нам розповіла завідувач відділу претензійно-позовної роботи юридичного управління міськради Ірина КУДЛА.

МІСІЯ АДМІНКОМІСІЇ

Завідувач відділу претензійно-позовної роботи юридичного управління міськради Ірина КУДЛА

– Протоколи про адміністративні порушення складають працівники поліції та інспектори з благоустрою і підприємства ЖКГ. У поліції – більш розширене коло статей, – пояснює Ірина Анатоліївна. – Це порушення тиші, заняття проституцією, реалізація неповнолітньому тютюнових виробів і спиртних напоїв, торгівля без документів та багато іншого. А працівники «Інспекції з контролю за благоустроєм і санітарним станом міста» фіксують недотримання правил, які стосуються суто благоустрою території Кам’янця.

Зі слів Ірини Кудли, відповідно до закону, кожне місто затверджує свої правила благоустрою, визначаючи, що є порушенням, а що ні. Втім навряд чи хоча б половина кам’янчан їх перечитала. На порушника, який попався правоохоронцям на гарячому, складається протокол, і незабаром він буде викликаний на адмінкомісію при виконавчому комітеті міськради, яка розглядатиме його справу. Постійний склад цієї комісії затверджується рішенням сесії міськради, і наразі її очолює заступник міського голови Вадим Савчук.

– Матеріали по кожній справі ми розглядаємо окремо, – додає Ірина Кудла. – Порушнику повідомляється про час і місце слухання. Якщо він з’являється на комісію, то заслуховуємо його пояснення і приймаємо рішення про притягнення до адмінвідповідальності та в яких розмірах. Згідно зі статтею 152 Кодексу України про адмінправопорушення, мешканець може отримати штраф у розмірі від 340 до 1360 гривень, а юридичні особи та підприємці – 850-1700 гривень. Якщо порушник не сплатить штрафу в добровільний термін, то зазнає додаткових витрат, бо постанову направляють до виконавчої служби для примусового виконання.

ВИНИ НЕ ВИЗНАВ, А ОТ ШТРАФ ЗАПЛАТИТИ ДОВЕДЕТЬСЯ

– Ірино Анатоліївно, чи завжди кам’янчани, відносно яких складено протокол, погоджуються з тим, що вчинили правопорушення?

«Припаркувався» на кілька сотень

– По-різному буває. Є випадки, коли людина добросовісно визнає свою вину. Нещодавно, для прикладу, інспектори склали протокол на мешканку, яка вже довгий час не приводить до ладу територію довкола свого приватного будинку – там завалився паркан і все заросло бур’янами. Жінка прийшла на комісію і плаче. Вона не заперечувала своєї вини, пояснила, що працює в місті на півставки медсестрою в дитсадку, але вдома майже не буває, бо постійно їздить у село доглядати хворого сина. Однак це не звільняє правопорушників від відповідальності, адже мешканці повинні дотримуватися правил благоустрою.

– Чи часто кам’янчани заперечують свою вину?

– Так, є люди, які до останнього доводять, що не вчиняли порушень.

Смачно, але не дозволено

Це стосується, наприклад, паркування на зеленій зоні. Протоколів такої категорії дуже багато, бо мешканці часто телефонують і повідомляють про недобросовісних водіїв. А ті, в свою чергу, починають казати, що не винні. Головний аргумент водія: «Я ж не один такий, чого ви інших не штрафуєте?!». А якось жінка-водій взагалі заявила, що заїхала на газон по втоптаних слідах, тому своєї провини не визнає.

Це зазвичай стосується й випадків перебування на робочому місці в нетверезому стані. Останнім часом розглядали декілька таких справ – стосовно працівників місцевих підприємств та організацій. Найчастіше про такі інциденти в поліцію повідомляють самі керівники установ. І хоча є висновок медекспертизи про те, що працівник був нетверезим, утім на адмінкомісії він твердо запевняє, що не пив.

БАБУСІ НЕ ЗНАЛИ, ЩО ПОРУШЕННЯ ВЧИНЯЛИ

Як каже Ірина Кудла, іноді кам’янчани навіть не здогадуються, що вчинили правопорушення.

«Святкуватимуть» на адмінкомісії

– Наприклад, навесні інспектори склали протокол на двох пенсіонерок, які живуть у приватному секторі. Бабусі зрізали сухі вишні на території загального користування, не маючи на це дозволу, а сусіди подзвонили в інспекцію. На адмінкомісії жінки розповіли, що колись давно посадили ці дерева і зовсім не знали, що тепер не мають права їх зрізати без відповідних документів. Бабки написали скаргу до вищого органу – виконкому міськради. Ми їх заслухали на виконкомі, і всі члени одноголосно вирішили не карати бабусь штрафом через їхнє щире розкаяння.

Овочі на тротуарі не є нормою

Також трапляються випадки миття автомобілів у заборонених місцях, коли водії просто стають біля колонки в місті або з відром і шваброю біля річки, не знаючи, що це заборонено. Дуже велика категорія справ – розклеювання оголошень. Людина бачить заклеєний стовп і гайда свою рекламу ліпити, не усвідомлюючи, що вчиняє порушення. Адже для цього в місті встановлені спеціальні безкоштовні дошки оголошень. Такий грішок є і за мешканцями, які щось продають чи здають житло, і за юридичними особами, в основному кредитними спілками і банками. Люди притягуються до відповідальності, але продовжують порушувати правила благоустрою міста.

– Одне із поширених порушень – складування будівельного сміття. Чи знають мешканці, що за це також можна отримати штраф?

– Для багатьох кам’янчан складений протокол у такому разі справді стає несподіванкою. Досить часто зустрічається й порушення виконання земляних і будівельних робіт. Щоб не платити штрафу, необхідно знати: якщо людина тимчасово порушує благоустрій міста, їй потрібно звернутися із заявою на ім’я міського голови й взяти дозвіл чи тимчасовий ордер. Такий же ордер потрібен, коли є необхідність на певний час складувати будівельні матеріали. Але зазвичай мешканці цього не знають.

БЕЗ КАНАЛІЗАЦІЇ ТА СОВІСТІ, АЛЕ З ПРОТОКОЛОМ

Спалюють сміття і свої гроші

– Болючою темою для Кам’янця є викидання сміття у невстановлених місцях. Чи часто люди, які це роблять, відповідають за свої вчинки?

– Таких правопорушень справді дуже багато, мешканці бездумно кидають під ноги недопалки, паперові згортки, не доносять до сміттєвого бака пакети з відходами. Нещодавно максимальний штраф у розмірі 1360 гривень отримала місцева мешканка, котра викинула побутове сміття на території ПДАТУ. Про це повідомили небайдужі люди, які стали свідками свинства. Втім ця жінка досі штрафу не сплатила, він нині перебуває на примусовому виконанні у виконавчій службі, ще й у подвійному розмірі.

По 340 гривень довелося заплатити двом студенткам, які сиділи на лавці на проспекті Грушевського, лузали насіння, а лушпиння кидали на землю. Якби дівчата викидали сміття в торбинку чи смітник, то обійшлося б без протокола.

Та якщо такі випадки не дивина, то одного разу вся комісія була просто вражена зовсім не рутинним порушенням. Мешканці квартири на вулиці Князів Коріатовичів, яким відключили воду, додумалися викидати, вибачте на слові, відходи людської життєдіяльності за балкон, у двір. Не дивно, що на засідання адмінкомісії ці люди не прийшли і пояснень не дали. Постанову відправили поштою, і тепер вона на примусовому виконанні у виконавчій службі. Цим порушникам дали максимальний штраф – 1360 гривень.

ГУЧНО І СВЯТКУЄМО, І СУМУЄМО

– Чи вирізняються кам’янчани галасливістю в нічний час?

– Відповідно до закону, перевищувати рівень шуму в нас заборонено з десятої вечора до восьмої ранку. Але в кам’янчан буває по-різному: співають, стукають у двері, кричать, грають на різних музичних інструментах. Якось оштрафували кам’янчанина, який занадто гучно святкував 35-річний ювілей. Свято затягнулося, сусіди викликали поліцію, яка й склала на нього протокол. Чоловік прийшов на засідання комісії, визнав вину. Коли йому сказали, що треба було співати в лісі, він відповів: «А в лісі не цікаво, там ніхто не чує». Часто люди з гумором до цього ставляться. Навіть тоді, коли не дуже доречно…

Також нещодавно правоохоронці поїхали на виклик через порушення тиші. Виявилося – поминки.

А якось був складений протокол за порушення тиші на… 80-річного пенсіонера. Він на адмінкомісію прийшов із донькою, каже: «Я не порушував тиші, живу один». Виявляється, дідусь дивився по телевізору концерт улюбленого виконавця і заснув, а сам глухий, тому звук і був увімкнений на всю котушку. Сусіди викликали поліцію.

Складаються протоколи про адмінпорушення й за надання інтимних послуг за гроші, тобто проституцію. Санкція – попередження або від 85 до 255 гривень штрафу. Якось до відповідальності було притягнуто 41-річну жінку, яка за 20 гривень надавала сексуальні послуги в під’їзді. На живця правоохоронці зловили дівчину 96-го року народження, яка пропонувала себе на сайтах знайомств. Це, до речі, була єдина повія, яка прийшла на адмінкомісію. Вона дуже плакала, сказала, що більше не буде.

АДМІНІСТРАТИВНІ РЕЦИДИВІСТИ

– Ірино Анатоліївно, чи може комісія взагалі закрити справу? І за яких обставин?

– Так, передбачається і закриття справи, зокрема через відсутність події та складу правопорушення. Також трапляються випадки притягнення до відповідальності у вигляді усного зауваження за малозначимість вчиненого правопорушення.

Часто на комісії зустрічаємо одних і тих же людей, які порушували і порушують. Це, для прикладу, стосується викидання сміття, реалізації підсніжників, паркування в заборонених місцях і багатьох інших порушень, які, на жаль, робляться цілком усвідомлено.