П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
16 Вересня 2016

ДОЩУ НЕМАЄ – ДНІСТЕР ВСИХАЄ

Дністер не має чим живитися. Так виглядає нині його притока - р.Збруч

Другий рік поспіль річки Хмельниччини потерпають від аномальної посухи. Нищівного удару завдає вона й криницям – критично поміліли навіть ті, що впродовж двох засушливих років до останнього залишалися з водою. Хвилювання в мешканців викликає й катастрофічне пересихання стратегічної артерії – Дністра, котрий напуває не одне місто.

Зневоднення річки відбувається фактично на очах. «Оголене» на декілька метрів дно бачимо біля мосту в Жванці, вражає й помітне обміління дністровських приток ­ Жванчика та Збруча. Наскільки ж критичною є ситуація, ми запитали в директора Дністровської ГЕС Володимира ШЕВЧУКА.

– Цього місяця приплив води до Дністровського водосховища становить всього 50 метрів кубічних за секунду, забезпечення водою -­ лише на 48% від норми, і покращень поки що не прогнозується, -­ каже Володимир Миколайович. -­ Ситуацію можуть виправити тільки дощі. Сьогодні ж через високу температуру дуже багато води випаровується. Уявіть собі, є дні, коли випаровується до 40 кубів за секунду, тобто все, що приходить. Раніше такого ніколи не було. Крім того, якщо колись бокові річки давали по 15­25 кубів води в секунду, то тепер ­ по 12, бо вони теж попересихали. Втім ми змушені зливати воду для Кишинева і Одеси. Наразі міжвідомча комісія при Держводгоспі України прийняла рішення робити попуски води зі сховища по 105 кубів на секунду, раніше було 103, хоча Кишиневу потрібно 120 кубів.

Про не надто хорошу картину заявляють і в Дністровсько­Прут­ському басейновому управлінні водних ресурсів: «На Дністровському водосховищі спостерігається складна гідрологічна ситуація. Надалі в басейнах річок Дністер, Прут і Сірет очікуються незначні спади рівнів води».

Зрозуміло, що і сам вигляд міліючого Дністра, і не зовсім втішні прогнози фахівців водного господарства змушують ка­м’янчан задуматись про можливий дефіцит питної води в місті. Втім у КП «Міськтепловод­енер­гія» запевняють, що обмілін­ня річки поки що жодним чином не впливає ні на якість води, ні на її постачання.

– До такого низького рівня, як торік, поки що не дійшло, ­- каже заступник генерального директора з водопостачання «МТВЕ» Сергій БОДНАР. ­ Тоді Дністер упав на дев’ять метрів, а цього ро­­ку -­ на п’ять. Більше того, нам вдалося розчистити дно річки від намулу, що також рятує ситуацію. Проте маємо і запасний варіант -­ свердловини, завдяки яким в екстреній ситуації можна забезпечити питною водою все місто.