П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
30 Вересня 2016

БЕЗ РЕЗИНОВИХ ЧОБІТ – ХОЧ УБРІД

БЕЗ РЕЗИНОВИХ ЧОБІТ - ХОЧ УБРІД

Мешканці Кадиївців уже декілька років просять відремонтувати розбиту дорогу районного значення, що пролягає через міст. Адже вона може позбавити сполучення між двома частинами села. Через глибочезні ями й калабані мешканці Залісся Першого змушені їхати до Кадиївців полями, діти, котрі добираються до школи, мочать ноги ледь не по коліна, а водії автобусів попереджають, що після перших заморозків просто перестануть сюди курсувати.

– Тут практично немає дороги, -­ кажуть кадиївчани. ­ Після дощу через міст неможливо перейти. Взуваємо резинові чоботи і переносимо дітей на руках. Нехай би чиновники проїхалися тут на своїх автомобілях. Може, тоді б нарешті почули нас і хоча б щебенем позасипали ці вибоїни.

Взятися за ремонт дороги районного значення мала б філія «Кам’янець-­Подільська ДЕД». Утім, як каже голова Кадиївської сільради Валентина МАРТИНЮК, відповідно до державної програми, влітку з бюджету села було виділено 70 тис.грн. співфінансування для того, аби нарешті підрихтувати проблемну дорогу. Однак поки що ні грошей, ні робіт.

– На вулицях села ми попідсипали найгірші місця. А ця центральна дорога, що на балансі ДЕД, залишається просто в катастрофічному стані. Крім того, й сам міст аварійний, – каже Валентина Іванівна. -­ Сільрада погодилася на співфінансування, при якому 10% платимо ми і 90% ­ держава. Тепер сидимо без грошей, бо все кинули на дорожній ремонт. На зиму цю дорогу так не можна залишати, адже тоді частина села, що за річкою Жванчик, буде позбавлена будь­якого сполучення. Натомість працівники ДЕД полатали ями лише до ставка, а цю нашу біду залишили без змін. Що ж тепер робити?! Треба було не маленькі ямки латати, а зробити ремонт там, де аврал.

Ситуацію прокоментував голова РДА Василь СУКАЧ. З його слів, проблема полягає в тому, що сільрада трохи припізнилася із виділенням коштів, мовляв, потрібно було це зробити ще до серпня. Бо гроші, виділені пізніше, вже освоюватимуться через систему «Прозоро». Поки що вони зависли в повітрі.

– Наша дорожня дільниця могла працювати за кошти, виділені до першого серпня, а сільрада кинула гроші пізніше, тому вони пішли на систему «Прозоро», -­ каже Василь Олександрович. -­ Тепер треба чекати конкурсу, на який повинно надійти мінімум три заявки від різних фірм. Тому, чи буде освоєно цю суму цього року, невідомо. Сама ж держава поки що не виділяла грошей на міст і дорогу. Наразі філія продовжує латати дороги району з того, що має.

Пояснивши проблему Кадиївців у філії «Кам’янець­-Подільська ДЕД», ми почули, що дорожники все-­таки підлатають проблемне місце.

– За міст обов’язково візьмемося, швидше за все, вже з наступного тижня, -­ запевнив начальник філії Василь ЧОРНИЙ. ­- Я знаю, що там необхідний ремонт. Але, щоб зробити хорошу дорогу, потрібно 2­3 мільйони гривень. Тому поки зробимо те, що зможемо.

Тетяна ДИКА, Вікторія КОЖЕВНІКОВА.