Четвер, 25 Квітня 2024 р.
30 Вересня 2016

СІМ ФАКТІВ ПРО КАМ’ЯНЕЦЬКУ ОСВІТУ

Навіть якщо ви не навчаєтесь у школі, не забудьте привітати зі святом своїх дорогих учителів!

Понад 100 держав у світі відзначають День учителя. Він покликаний привернути увагу до становища вчителів у суспільстві, їхньої ролі в освіті та розвитку держави. Напередодні професійного свята наших шанованих педагогів ми хочемо представити читачам декілька фактів про кам’янецьку освіту, які, можливо, вам невідомі. Допомогло нам у цьому управління освіти і науки міськради (начальник Світлана Старченко).

ФАКТ 1: У НАШИХ ПЕДАГОГІВ МАЙЖЕ 15 ТИСЯЧ ДІТЕЙ

У місті функціонують: 23 загальноосвітні навчальні заклади, які відвідують 10 тис. 519 учнів; 18 дошкільних навчальних закладів (3970 вихованців); 4 позашкільні установи (5689 школярів).

ФАКТ 2: СЕРЕД УЧИТЕЛІВ Є СВОЇ «ВІДМІННИКИ»

У навчальних закладах міста працюють понад 1600 педагогів, із яких 5 мають звання «Заслужений учитель України», понад 40 педагогів відзначені знаком «Відмінник освіти України».

З 2011 до 2016 р. п’ятеро освітян міста отримали премії Верховної Ради.

Психологічну допомогу учасникам навчально-виховного процесу надають 68 психологів і соціальних педагогів.

ФАКТ 3: НАШІ САДОЧКИ НАЙКРАЩІ В ОБЛАСТІ

Дошкільна освіта міста є лідером Хмельницької області за результатами міжнародних і всеукраїнських заходів. Тільки за період з 2011 до 2016 р. маємо понад 10 перемог у Всеукраїнських конкурсах і фестивалях.

З 2014 р. в місті запроваджено електронну чергу на влаштування в ДНЗ.

ФАКТ 4: НАВЧАННЯ – СВІТЛО! ЕНЕРГОЕФЕКТИВНЕ

Освітяни міста є постійними учасниками міжнародних, всеукраїнських програм і проектів.

За результатами конкурсу на зменшення споживання електроенергії в рамках Міжнародного проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», учні ЗОШ №12 вибороли І місце та отримали сертифікат на проведення енергетичного аудиту, а наші навчальні заклади визнано найраціональнішими споживачами електроенергії.

СЗОШ №5 відібрана для участі в проекті «Школа Енергії», який реалізується компанією «Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ)» та асоціацією «Енергоефективні міста України».

ФАКТ 5: ОСВІТА – БЕЗ КОРДОНІВ

Щороку в освітніх закладах міста приймають делегації освітян із різних областей України, а також із Польщі, Німеччини, Литви, Швеції. Організовуються поїздки педагогів із обміну досвідом у Польщу і Австрію, вчителі іноземних мов відвідують Польщу, США, Росію, Німеччину, Австрію.

ФАКТ 6: УЧЕНЬ МАЄ ПЕРЕВЕРШИТИ УЧИТЕЛЯ

Зведені показники результатів учасників ЗНО з восьми предметів свідчать, що кам’янецькі школярі випереджають однолітків з інших міст і районів Хмельницької області за якістю знань (160-200 балів) із таких предметів: українська мова і література, історія України, математика, англійська мова, біологія, географія. Фізика – на третьому місці, хімія – на шостому в рейтингу.

Наукове товариство Малої академії наук об’єднує більше як 200 учнів, 20 із яких стали переможцями і призерами обласного етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту наукових робіт.

За результатами ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад наше місто входить до трійки лідерів.

Декілька років поспіль освітяни Кам’янця-Подільського посідають І місце серед міст і районів області за результатами обласної виставки педагогічних ідей та інновацій «Освіта Хмельниччини на шляхах реформування».

ФАКТ 7: НЕ ПАРТОЮ ЄДИНОЮ

У позашкільних закладах міста працюють 95 гуртків, 429 груп, де діти розвивають свої таланти в екологічному, художньо-естетичному, туристично-краєзнавчому, науково-технічному та фізкультурно-оздоровчому напрямках.

В обласному рейтингу участі позашкільних навчальних закладів в обласних і всеукраїнських конкурсних програмах кам’янчани в перших рядах.

Пропагують українське мистецтво в державі та далеко за її межами 11 зразкових танцювальних колективів.

ЕНЦУМ має єдиний в області контактний зоопарк, а вихованці нагороджені дипломами всеукраїнського рівня.

Вісім майстрів спорту міжнародного класу пропагують здоровий спосіб життя на заняттях у міських ДЮСШ, в яких культивуються 17 видів спорту. У скарбничці медалей вихованців – обласні, всеукраїнські та міжнародні нагороди. А це понад 1000 перемог різного гатунку.