Четвер, 28 Березня 2024 р.
30 Вересня 2016

95 РОКІВ: СІЄМО, ГОДУЄМО, ЛІКУЄМО, НАВЧАЄМО!

7 жовтня свій поважний 95-літній ювілей відзначить коледж Подільського аграрно-технічного університету.

Тарас Муравка

– Для нашого колективу це подія визначна, тому що 95 років – це ціла епоха, – з гордістю розповідає Тарас МУРАВКА, котрий уже понад 20 років очолює цей навчальний заклад. – За цей час стільки всього відбулося й змінилося в державі, а колектив як працював, так, сподіваємось, іще довго працюватиме, готуючи кадри для аграрного сектора економіки.

95 РОКІВ: СІЄМО, ГОДУЄМО, ЛІКУЄМО, НАВЧАЄМО!А це – найдавніші й найшанованіші кадри, адже минуло багато тисячоліть, як людина навчилась обробляти мотикою землю та вирощувати хліб. І хоча відтоді технології пішли далеко вперед, і людина полетіла в космос, але й сьогодні найголовніша справа – це нагодувати людей, щоб кожного дня на столі був хліб і до хліба.

Тому, яка б не склалася політична ситуація, завжди потрібні агроном, спеціалісти в галузі тваринництва, механізації, електрифікації цих процесів. А ще в нас є фахівці, покликані захищати хліборобів, – це юристи, а також фахівці в галузі туризму й садово-паркового господарства.

СПЕЦІАЛІСТИ НА ВАГУ ЗОЛОТА

95 РОКІВ: СІЄМО, ГОДУЄМО, ЛІКУЄМО, НАВЧАЄМО!Історія навчального закладу бере початок із червня 1921 р., коли рішенням агрономічної ради при Новоушицькому повітовому земельному відділі в с.Говори Осламівської волості було відкрито професійну школу ім.І.Я.Франка. 1930 р. профшколу було реорганізовано в сільськогосподарський технікум зернового господарства, а вже 1953 р. він перебазувався до Кам’янця-Подільського.

1972 р. на базі технікуму, колгоспів ім.Димитрова с.Кадиївці та ім.Мічуріна с.Довжок було утворено Кам’янець-Подільський радгосп-технікум. 1997 р. навчальний заклад увійшов до складу Подільської державної аграрно-технічної академії (нині університет), а 2004 р. він отримав статус коледжу ПДАТУ.

Тарас Петрович і сам із династії хліборобів: агрономом був його батько, сам він – механізатор, його донька – агроном, кандидат сільськогосподарських наук, викладач ПДАТУ, а тепер і онук вчиться у коледжі на агронома.

– Уже третій рік при вступі на агрономів – конкурс, – розповідає Тарас Петрович. – Тепер, після тимчасового занепаду в державі сільського господарства, утворилося чимало успішних агрофірм, і вони із задоволенням беруть на роботу наших випускників. Наприклад, найбільша в Україні агропромислова компанія «Kernel» бере тільки наших спеціалістів – агрономів, механіків. Вони продовжують навчання в ПДАТУ за скороченою програмою, при цьому «Kernel» виплачує їм додаткову стипендію, а потім бере на роботу.

Механізація переробки сільгосппродукціїСьогодні дуже велика потреба у технологах в агрономічній галузі, оскільки відбувається укрупнення агрофірм, перерозподіл паїв тощо. Трохи менший попит на технологів у тваринництві. Але більше як три десятки наших випускників перебувають на стажуванні у фермерських господарствах Данії.

Близько 140 наших випускників щороку продовжують навчання в ПДАТУ, оскільки ми є структурним підрозділом університету. Це дуже гарна можливість здобути вищу освіту для сільської молоді, котрій при вступі до вишів важко конкурувати в ЗНО із випускниками міських шкіл. Після коледжу наш студент має повне право продовжити навчання на третьому курсі університету, маючи достатньо високий бал за дипломом, склавши іспит із фахових дисциплін.

Багато випускників коледжу вступають також до інших аграрних вишів, зокрема, до Національного університету біоресурсів і природокористування, Львівського національного університету ветеринарної медицини і біотехнологій та інших.

Відрадно, що держава майже 100% фінансує навчання студентів-аграріїв. У коледжі на контрактній основі навчаються дуже мало студентів, в основному це майбутні юристи.

Виробництво продукції тваринництваКоледж розташовується в трьох сучасних навчальних корпусах, побудованих на початку 70-х років. Заклад разом із гуртожитками та всією інфраструктурою займає цілий квартал на Руських фільварках, між проспектом Грушевського та вул.Лесі Українки. У розпорядженні студентської молоді – 32 кабінети, 43 лабораторії, 4 комп’ютерні класи, виробничі майстерні, ветеринарна навчальна клініка та юридична навчальна консультація, солідна бібліотека з читальним залом на 100 місць. У коледжі функціонує фізкультурно-оздоровчий комплекс загальною площею 2570 кв.м (великий і малий спортивні зали, п’ять ігрових майданчиків, легкоатлетичний сектор тощо).

На сьогодні в закладі навчається понад тисяча студентів, працюють 224 особи трудового персоналу, з них 156 викладачів – відданих ентузіастів своєї справи.

НАВЧАННЯ – У ПОТІ ЧОЛА

Навчання в коледжі ПДАТУ – це практика і ще раз практика. Значну частину навчального часу студенти проводять не за партами, а в полі, на фермі, біля техніки, власноруч опановуючи всі тонкощі професії.

Базою для цього є створений 1999 р. Регіональний навчально-практичний центр, а це машинно-тракторний парк (укомплектований тракторами, грунтообробною і кормозбиральною технікою, сівалками та обприскувачами), навчально-виробнича майстерня, заправка пально-мастильними матеріалами, авто-трактородром, колекційно-дослідні та садові ділянки, тепличне господарство, навчально-виробнича ферма та ветеринарна клініка, насіннєві склади, силосно-сінажні споруди, вигульні майданчики, пасіка – ціле велике господарство.

95 РОКІВ: СІЄМО, ГОДУЄМО, ЛІКУЄМО, НАВЧАЄМО!– Ми маємо 500 гектарів поля, яке обробляємо власною технікою зі своїми студентами і майстрами, – розповідає Тарас Петрович. – Ми вирощуємо зернові, кормові культури, тримаємо тваринництво – понад 70 голів великої рогатої худоби різних вікових категорій, більше як сто голів свиней 4-5 порід, є різні види птиці, коні, вівці, кролі, бджоли – все, що необхідно нашим студентам, аби опанувати основи спеціальності.

А крім того, наші студенти проходять практику і в агрофірмах, на підприємствах із переробки продукції тваринництва тощо.

Специфіка нашого навчального закладу полягає в тому, що всі спеціальності тісно пов’язані одна з іншою. Якщо лабораторну роботу проводимо з механіками, показуємо їм, як орати, сіяти, обробляти, збирати врожай, то вона автоматично переходить у лабораторну роботу для агронома, який виступає технологом самого обробітку. Далі, виросла кормова чи зернова культура – треба заготовити корми, отже, це робота технолога в тваринництві. Заготовили корми – переходить лабораторна в годівлю тварин.

Ветеринар має продовження цієї лабораторної роботи – догляд і лікування тварин. І так по колу: знову сіємо, збираємо, годуємо, лікуємо. От зараз осінь, урожай зібрано, і здавалося б, уже кінець, але ми знову сіємо озимі зернові, щоб наступного року зібрати врожай, щоб був корм худобі та птиці. І тільки так, пройшовши на практиці всі господарські процеси, вийде справжній спеціаліст.

Вирощену в процесі навчання рослинну й тваринну продукцію коледж реалізовує, а за виручені кошти закуповує пально-мастильні матеріали, засоби захисту рослин, ремонтує техніку, забезпечує господарчі потреби. Власна городина використовується в меню студентської їдальні.

– У нас дороге навчання, – зауважує Тарас Петрович. – Держава витрачає на одного студента-технолога в середньому 35-40 тисяч гривень, адже тварин треба годувати і на Різдво, і на Пасху, і на літні канікули. Це не комп’ютер, що вимкнув – і пішов додому, це велике господарство. Студенти весь рік годують, лікують, у весняно-літній період пасуть по черзі – словом, роблять усе, що потрібно. Спеціаліст має все це знати на практиці, бо навіть годівля взимку – одна, а влітку – інша.

Практичне заняття у ветеринарній клініці коледжуСаме те, що молоді люди вже після 9-го класу на практиці опановують основи спеціальності, вигідно вирізняє випускників коледжу ПДАТУ на ринку праці, в порівнянні з колегами, за плечима котрих – лише університет. Завдяки цьому майже всі вони працевлаштовуються в агропідприємствах, або ж після здобуття вищої освіти займаються науковою, викладацькою діяльністю, обіймають керівні посади.

Зокрема, відомими в районі та області є випускники коледжу: суддя Хмельницького районного суду Сергій Стефанишин; заступник начальника управління департаменту персоналу Міністерства юстиції України Лариса Пархоменко; заступник директора Кам’янець-Подільського районного центру зайнятості Тетяна Яцуляк; директор філії Кам’янець-Подільська ТОВ СП «Нібулон» Сергій Богачик; головний спеціаліст із питань спецроботи і надзвичайних ситуацій у департаменті агропромислового розвитку Хмельницької ОДА Юрій Бачинський; завідувач кафедри садівництва НУБіП, кандидат с/г наук, доцент Борис Мазур; кандидат с/г наук, професор ПДАТУ, відмінник аграрної освіти України, член-кореспондент МАНЕБ Олена Кващук; начальник територіального 6843 сервісного центру МВС у Хмельницькій області Олег Гандзюк; директор агроформування «Колос» Ігор Фурман; директор КП «Добробут» Андрій Віннічук; професор кафедри енергетики та електротехнічних систем в АПК ПДАТУ Іван Гордійчук; директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації Сергій Пенюшкевич; директор Віньковецького РЕМ Мар’ян Мушинський.

НЕ ХЛІБОМ ЄДИНИМ

Також слід візначити, що актовий зал коледжу – один із найбільших у місті, який збирає аншлаги під час концертів таких відомих артистів, як «Піккардійська терція», «95 квартал», Олег Вінник, Дзідзьо, Тіна Кароль тощо. Тут проводяться і урочистості до державних свят, пам’ятних дат, а також різні конкурси і фестивалі, тож коледж ПДАТУ, завдяки цьому, є одним із культурних осередків нашого міста. Та й самі студенти коледжу доволі яскраво проявляють себе в культурному житті міста, беручи участь у всіх загальноміських заходах.

95 РОКІВ: СІЄМО, ГОДУЄМО, ЛІКУЄМО, НАВЧАЄМО!Приваблює кам’янчан і ошатний сквер перед центральним корпусом – це вже поле діяльності студентів відділу садово-паркового господарства.

– Минулого тижня студенти самостійно мотоблоком розпушували землю та засівали траву – на щастя, після довгої посухи пройшов дощ, – усміхається директор коледжу. – Сподіваємося, до нашого ювілею ця територія зазеленіє молодою травою. Їхніми ж руками висаджені клумби, виготовлені декоративні вироби для саду. Ці студенти також проходять практику в ботанічному саду, в дендропарку на вулиці Шевченка – там за нами закріплено сім гектарів. Багато рослин і в коридорах та аудиторіях – за ними також доглядають студенти. Я сам дуже люблю квіти і всіляко це заохочую.

Здобутки навчального закладу пов’язані не лише із сільським господарством. Його талановиті студенти є лауреатами та дипломантами обласних, регіональних і республіканських мистецьких фестивалів, декілька років поспіль спортивні команди посідають призові місця у всеукраїнських фінальних змаганнях із волейболу та баскетболу серед студентів аграрних вишів України. Зокрема, цього літа волейбольна команда виборола ІІ місце в загальноукраїнських змаганнях у Білгороді-Дністровському.

Студентка коледжу Богдана Возна («Право») посіла ІІ місце в конкурсі «Студент року – 2015» серед вишів І-ІІ рівнів акредитації Хмельницької та Житомирської областей, а за результатами обласного етапу олімпіад із базових дисциплін серед студентів вишів І-ІІ рівнів акредитації, коледж минулого навчального року посів IV місце у Хмельницькій області та XIII – по Україні.

P.S. Як слушно під час нашої розмови зазначив директор коледжу Тарас Муравка, серед нас найбільше спеціалістів саме в сільському господарстві, адже ким би ми не були – вчителями, лікарями чи будівельниками – майже в кожного є бодай невеличка дачна ділянка чи город у селі та власні методи вирощування врожаю. А власноруч вирощений урожай – це запорука нашої економічної стабільності та незалежності.

Тож тішить те, що сільське господарство в Україні потроху стає на ноги й розвивається, а молоді люди все з більшим бажанням ідуть вчитися на агрономів, механізаторів, технологів. Адже саме наша земля і ці молоді спеціалісти здатні забезпечити державі добробут, процвітання та впевненість у завтрашньому дні.