П'ятница, 29 Березня 2024 р.
7 Жовтня 2016

НОТАТКИ YES-2016: УКРАЇНА ЗНИКАЄ З ФОКУСА УВАГИ СВІТУ

15-17 вересня відбулася ХІІІ Щорічна зустріч Ялтинської європейської стратегії, організована Фондом Віктора Пінчука. Третій рік поспіль після анексії Криму захід проводиться в Києві у стінах Мистецького арсеналу.

Учасники молодіжної платформи з Віктором Пінчуком

Як завжди, YES (Yalta European Strategy) стала головним міжнародним дискусійним майданчиком в Україні, на який завітали ключові політики світу, економісти, бізнесмени та моральні авторитети.

Упродовж трьох днів учасники заходу обговорювали глобальні проблеми та майбутнє Української держави, шукали вихід із проблем. Невипадково було обрано і назву зустрічі – «Світ, Європа, Україна: шторми змін».

Традиційно в рамках заходу працювала молодіжна платформа, на якій представники української молоді мали змогу поспілкуватися з відомими учасниками форуму, почути їхні секрети успіху.

Під час відкриття бізнесмен і філантроп Віктор ПІНЧУК зазначив, що не може розпочати заходу з оптимістичними думками. Адже в майбутньому світ зіштовхнеться або з великим хаосом, або зі створенням нового світового порядку.

У своєму виступі Петро Порошенко зазначив, що неможливо бути Президентом країни, яка воює, і не бути оптимістом. Глава держави назвав найбільшими ризиками для світу популізм, зневіру та російські продукти: євроскептицизм, антиамериканізм, самоізоляцію.

Схожі думки поділяє і Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який визначає популізм не меншим ворогом за російські танки та корупцію.

– Найбільший страх Росії полягає в тому, що Україні під силу домогтися успіху. І це змінить весь пострадянський простір, – вважає Володимир Борисович.

Цікавий факт конференції. Під час однієї із дискусій присутніх попросили підняти руку, якщо вони вважають, що владна еліта бореться із корупцією. З усього загалу руку підняли лише двоє, один із них – народний депутат Сергій Лещенко.

Під час спілкування з молоддю перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зізналася, що наразі їй не вистачає людей із досвідом. Наступному поколінню радить не жити в стереотипах і не бути банальними.

– У нас колись були професійні патріоти, а тепер – професійні борці з корупцією. Але за що вони живуть самі, нікому невідомо, – каже пані віце-спікер.

Голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі вважає, що за 25 років Україна обрала найгірший спосіб побудови держави в Європі та один із найгірших у світі. За його словами, це покоління політиків не може побудувати державу.

– Молодь розділяє цінності й погляди Заходу. Старше покоління ідентичне до росіян… Просто тепер посварилися. В них є панічний страх перед Заходом, – зазначив екс-президент Грузії.

Ділився власними думками з молоддю і заступник Голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків. На його погляд, політик повинен вміти управляти, висловлювати власну думку та знаходити компроміс, домовлятися. Також сучасні українські політики повинні розуміти, що живуть у глобальному світі, а відтак розуміти глобальну ситуацію та процеси.

Ведучий CNN Фарід Закарія переконував молодь, що найцінніше в світі – це час. А щоб побороти популізм в Україні, необхідно підняти рівень життя.

Віце-президент Європейської комісії з питань євро та соціального діалогу, екс-прем’єр-міністр Латвії Валдіс Домбровскіс зазначив:

Леон Панетта, Євген Касап

– Ми розпочали робити реформи, коли в нас закінчилися кошти. Якщо ви ще не робите реформ, це означає, що у вас ще є гроші.

Директор ЦРУ (2009-2011 рр.), міністр оборони США (2011-2013 рр.) Леон Панетта вважає, що з Росією необхідно розмовляти з позиції сили, та виступив за надання Україні зброї.

Холодним душем для українського політикуму виявився виступ французького політика П’єра Лелуша. Соратник Ніколя Саркозі називає себе другом України, але головною проблемою вважає ситуацію на Близькому Сході, для вирішення якої необхідно співпрацювати з Росією.

– Але реальність полягає в тому, що й у Вашингтоні, і в Парижі, і в Лондоні ніхто не зважиться на «нову кримську війну», як це було 1853 року. 150 років тому ми втратили 150 тисяч людей, ніхто цього не буде робити знову. Отже, єдиний шлях – зміцнювати українську економіку і демократію, – каже екс-міністр у справах Європи та з питань зовнішньої політики Франції й додає:

– Звичайно, ви не вірите Росії на Близькому Сході, я їм теж не вірю. Чи вірю я вам? Ні, вам я теж не вірю. Я вірю своїм національним інтересам.

Справжньою несподіванкою форуму став візит відомого американського актора Кевіна Спейсі, відомого за роллю президента США Френка Андервуда в серіалі «Картковий будинок».

Як завжди, підсумком Ялтинських щорічних зустрічей став виступ екс-президента Польщі Александра Квасьнєвського. За словами Голови Наглядової ради Ялтинської європейської стратегії, запорукою успіху Польщі було єднання різних конкуруючих партій. Наразі Україна є найважливішою для повернення Росії статусу наддержави, тоді як наша держава зникає з фокуса уваги.

– Погана звістка полягає в тому, що дедалі менше зацікавленості, уваги з боку союзників України, особливо ЄС та США. Час минає, виникають нові проблеми – нові передні шпальти газет розповідають про Північну Корею, про вибори в США. Це недобре для України – вам дуже потрібна міжнародна підтримка, міжнародне розуміння, міжнародна єдність, – зазначив у заключному слові Александр Квасьнєвський.

Євген КАСАП, 

учасник молодіжної платформи YES-2016.