Субота, 20 Квітня 2024 р.
21 Жовтня 2016

СТРАШНА НЕ ЗИМА, А БЮДЖЕТ

Продовження процесу декомунізації завдяки зміні назв вулиць, підготовка міста до зими, викуп твердопаливних котлів, звернення, земельні та бюджетні рішення – над цими питаннями працювали депутати міськради 18 жовт­ня під час засідання чергової сесії.

ЗИМА БЛИЗЬКО

Змістовний, ілюстрований і проаналізований звіт про зусилля комунальної сфери в справі благоустрою міста і підготовки до зими зокрема представив заступник міського голови Сергій БАБІЙ.

СТРАШНА НЕ ЗИМА, А БЮДЖЕТЗа його інформацією, із 686 житлових будинків міста 497 перебувають у комунальній власності, і саме вони мають стовідсоткові паспорти готовності до зими, будинки ОСББ та ЖБК (159) – 45%.

Два мільйони гривень ви­користані нашими ЖЕКами для поточного ремонту покрівель

(63 шт.), під’їздів (104 шт.). Протягом 2012-2016 рр. у будинках було встановлено 421 євровікно.

Комунальники надзвичайно вті­шилися рекордним 15 млн.грн., виділеним цього року для ремонту автошляхів.

– Навіть не мріяли про таке, але була політична воля, була техніка – і ми змогли за ці кош­ти відремонтувати 43 тис.кв.м доріг, що в два з половиною рази перевищує показник 2014 ро­ку, – каже Сергій Віталійович. – Якщо так піде, то незабаром наблизимося до своєї мрії – не ремонтувати доріг, а обслуговувати їх. Але в місті загалом один мільйон чотириста СТРАШНА НЕ ЗИМА, А БЮДЖЕТтисяч квадратних метрів доріг, і потрібно 560 мільйонів, аби їх відремонтувати.

Дочекались свого часу і внутрішньодворові проїзди. Щоправда, не всі 161, а лише 47, які поглинули 4 млн.грн. Проте, якщо згадати, що на ремонт дворів протягом 2011-2014 рр. кош­ти не виділялися взагалі, комунальники вважають це проривом.

На капремонт 19 ліфтів, які відпрацювали 25 років, було виділено 4 млн.грн. Залишилося 60 ліфтів, у яких збіг термін експлуатації, наступного року додасться ще 14. Але на сьогодні з 240 міських ліфтів зупинено тільки два.

СТРАШНА НЕ ЗИМА, А БЮДЖЕТ

У 800 із шести тисяч вуличних ліхтарів комунальники замінили лампочки, нові LED-cвітильники замінено в 112 із 700 шт.

Достатньо придбано і посипкового матеріалу: солі маємо 230 т, відсіву – 1500 т.

СТРАШНА НЕ ЗИМА, А БЮДЖЕТ

Завершив свій виступ Сергій Віталійович справами у зеленому господарстві, згадавши, як нещодавно під час негоди в Одесі впало близько двох тисяч дерев і загинули люди. Натомість, за його словами, в Кам’янці під час сильного вітру впало тільки півтора дерева, і наразі авіарійними залишилися всього 1200 дерев.

Депутати схвально оцінили виступ заступника міського голови і з подачі «ляшківців» (Анатолій ГУРОМА, Наталія САВЧУК) запропонували, зважаючи на річницю їхньої каденції, дізнатися, чим займаються інші заступники, і заслухати їхні звіти на найближчих сесіях.

ЩО В ІМЕНІ ТВОЇМ?

На черговій сесії міської ради депутати ухвалили рішення про перейменування декотрих вулиць і провулків нашого міста.

Вулиця Затонського носитиме ім’я Юрія Громового;

вул.Козицького стане вул.Злагоди;

вул.Криленка ­ Віктора Приходька;

вул.Куйбишева ­ Устима Кармалюка;

вул.Пархоменка ­ Руслана Коношенка;

вул.Фабриціуса ­ Патріарха Мстислава;

вул.Фрунзе ­ Князя Володимира;

вул.Фурманова ­ Героїв Крут;

вул.Чапаєва ­ Андрея Шептицького;

вул.Якіра ­ Мала;

провул. Войкова ­ Каньйонний;

провул.Червоногвардійський ­ Козачий;

провул.Чубаря ­ Біланівський;

провул.Щорса ­ Семінарський.


Щоправда, під «шумок» декомунізації депутати хотіли внести до переліку на перейменування вулиці, названі іменами не дуже порядних, на їхню думку, або політично неактуальних людей чи подій. Загалом у місті можна перейменувати будь­яку вулицю, просто в рамках декомунізації перейменування швидке і легке ­ шляхом голосування в міськраді. А ось для інших вулиць існує зовсім інша процедура ­ ініціатива, підписи мешканців тощо. Але ж хто хоче працювати з населенням ­ легше ж просто проголосувати!

У результаті дискусії все ж таки було виключено з реєстру назв вулиць, які підлягають перейменуванню, 16 вулиць (у тому числі й Бєляєва), але своїх імен згодом таки позбудуться вулиці Суворова, Люби Берлін і 8 провулків.

КОТЛИ ПАНДОРИ

Майже через два роки після перерізань червоних стрічок у нових котельнях на твердому паливі та розповсюдження офіційних прес-релізів про світле майбутнє без російського газу з’ясувалося, що котли з цих котелень зовсім не наші.

Детальне журналістське розслідування того, як київські інвестори раптом вирішили припинити договір оренди котлів і продали їх приватному підприємству «Статус-2013», здійснив журналіст Дмитро ШЕРЕМЕТА з «Незалежного громадського порталу» (статті можна прочитати на сайті ngp-ua.info).

У свою чергу приватне підприємство «Статус-2013» напередодні опалювального сезону передумало надавати котли в оренду – і місто отримало пропозицію їх викупити. Про це відповідний лист написав директор ПП «Статус» Сергій ЧЕРНЯВСЬКИЙ, який є членом виконкому нашої міськради.

На цій сесії, попри палкі дискусії щодо доцільності викупу саме цих котлів і саме за такою ціною (а це близько 2,5 млн. грн.), депутати все ж доручили КП «Міськтепловоденергія» викупити котли, що встановлені на вул.Пушкінська, 29, Матросова, 17, Івана Франка, 30, а фінуправлінню – передбачити в міському бюджеті кошти для викупу котельного обладнання згідно з експертною оцінкою.

ЗВЕРТАЄМОСЬ ДО ВАС…

На сесії було оголошено два звернення.

Одне з них – від фракції «Свободи» зачитав її голова Михайло ПОСІТКО. Його однопартійці вимагають від міського голови провести службове розслідування і притягнути до відповідальності посадових осіб, через дії яких рішення міської ради або її виконкому були позитивно опротестовані в суді. Зокрема, згадується рішення про укладання договору на благоустрій каньйону та передачу в оренду земельної ділянки на вул.Пушкінська, 53.

Ще одне звернення, оголошене на сесії, направлено до Верховної Ради України і народного депутата Володимира МЕЛЬНИЧЕНКА. Керівництво міста стурбоване прогнозами, що наступного року на скарбницю Кам’янця-Подільського буде додаткове навантаження в сумі понад 110 млн.грн. і що в той же час не передбачено цілої низки компенсацій.

Тому у зверненні вимагається:

«При затвердженні Державного бюджету України на 2017 р. передбачити освітню і медичну субвенції на всі поточні видатки цих галузей, як це було 2016 р.

Передбачити на 2017 р. субвенцію з Держбюджету міському бюджету на пільги з послуг зв’язку, інші передбачені законодавством пільги та компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Передбачити механізм покриття втрат місцевих бюджетів (для міст обласного значення) внаслідок прийняття рішення НКРЕКП щодо підвищення з 1.03.2016 р. у 2,5 разу тарифів на електроенергію для зовнішнього освітлення населених пунктів у нічний час.

Передбачити на 2017 р. субвенцію з Держбюджету міському бюджету на погашення заборгованості з різниці в тарифах.

Внести зміни до Бюджетного кодексу України, збільшивши норматив зарахування до бюджетів міст обласного значення податку з доходів фізичних осіб до 75%».