Субота, 20 Квітня 2024 р.
21 Жовтня 2016

«SOS» – НА ВАРТІ ЗДОРОВ’Я УЧАСНИКІВ АТО

У День захисника України та свята Покрови, 14 жовтня, в місті запрацював Центр медико-психологічної реабілітації та консультативної допомоги учасникам бойових дій та їхнім родинам «SOS». Ідею допомогти хлопцям повернутися в мирне життя та залишити війну в окопах виносив і втілив у життя лікар-психотерапевт райлікарні Віктор ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ. Уже майже три роки у ЦРЛ вселяє надію та дарує сенс життя тим, хто повернувся з пекельного сходу. То ж хто, як не він, знає, наскільки потрібною є така установа. Те, що в нашому місті все спокійно, не означає, що в країні немає війни.

Віктор ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ.

У приміщенні центру на вул.Героїв Небесної сотні, 46 (колишня Червоноармійська) створені всі умови для того, аби бійці почувалися безпечно, зручно і комфортно. Тут є декілька кімнат: для групових занять і тренінгів, для індивідуальної психотерапії та масажу, проведення нескладних маніпуляцій (уколів, крапельниць), а також для фізіотерапії (кодування від шкідливих звичок за методом Довженка, доповненим розробками Віктора Олесьовича).

– Ідею відкрити центр підтримала моя дружина Валентина, також лікар. Вона не з чуток знає, як важко людям, які були на війні, бо її батько втратив ногу під німецьким Кенігсбергом. І досі дружина пам’ятає, як посеред ночі тато на одній нозі зістрибував із ліжка і біг у наступ, – розповідає Віктор Олесьович. – За статистикою, 60% тих, хто пройшов війну на сході, мають посттравматичний синдром. До мене звернулися більше як сотня хлопців, половина із них потребувала фахової медичної та психологічної допомоги. В багатьох виникає роздвоєння особистості. Бо на війні все простіше: там є друг або ворог, біле чи чорне. А після повернення сюди, вони, маючи загострене відчуття справедливості, не можуть змиритися, що тут «пьянки, девки, патефон». Часто трапляється, що хлопці не можуть себе реалізувати і знову повертаються на війну. Є і такі, які розради шукають у найдоступнішому антидепресанті – алкоголі. Але вони не розуміють, що склянка допомагає лише на короткий час, а потім депресія загострюється і може призвести до непоправного.

«SOS» - НА ВАРТІ ЗДОРОВ’Я УЧАСНИКІВ АТО

Не лише учасникам АТО надаватимемо допомогу, а й їхнім рідним. Психотерапія має бути комплексною. Люди, які оточують бійця, повинні приймати його таким, яким він є, не нагаматися переламати, бо це викличе лише негатив. Багато жінок, особливо матерів, мають певні розлади через постійні переживання, стреси, безсонні ночі. І їм теж потрібна допомога. Не всі хочуть іти в поліклініку до психіатра, щоб їх там бачили сусіди чи знайомі. В нашому центрі прийоми безкоштовні, анонімні та конфіденційні.

Наразі троє місцевих психологів зголосилися на волонтерських засадах допомагати Віктору Олесьовичу. Працюватиме центр з 14.30 і до 17.00. А у планах – запозичення досвіду колег-фахівців з Ізраїлю та США, бо найкращі військові психотерапевти в країнах, які постійно воюють.

Як зізнається Віктор Войцеховський, відкриття центру було б неможливим без підтримки друзів, знайомих, колег, родичів, колишніх пацієнтів і благодійників: ГО «Істина Добра» і безпосередньо Валерія Шкуренкова, фірми «Левада», приватних підприємців Миколи Сосули, Андрія Конюшенка, Олексія Пауера.