Субота, 27 Квітня 2024 р.
18 Листопада 2016

МИТЦІ КАМ’ЯНЕЦЬКИХ ЛАНІВ

Початок статті за посиланням.

Про причини цьогорічного неврожаю нам розповіли експерти: начальник відділу агропромислового розвитку РДА Надія СУЗАНСЬКА та голова Асоціації сільгоспвиробників Поділля Ігор ГАЙ. 

Ігор Гай

– 2016 рік був досить непростим для аграріїв, – каже Надія Сузанська. – Негативно одночасно спрацювали два фактори: зміни в податковому законодавстві, що суттєво збільшили податкове навантаження на аграріїв, а також примхи погоди. Протягом майже всього вегетаційного періоду рослини відчували дефіцит вологи, що спричинило негативні наслідки. Попри це аграріям вдалося отримати дещо кращі результати, ніж торік.

Голова Асоціації сільгоспвиробників Ігор ГАЙ податкові навантаження на аграрний бізнес взагалі називає чиновницьким свавіллям.

– Найбільше страждає малий і середній бізнес, його просто знищують, – каже Ігор Віталійович. – Закони прийняли на користь агрохолдингів. Аграрії України, серед яких було й чимало кам’янчан, уже провели вісім всеукраїнських страйків проти податкового тиску. Але нас ніхто не чує. За останні півтора року податкове навантаження збільшилось у 42 рази. Найголовніша проблема – неповернення ПДВ при реалізації продукції. Раніше ці кошти йшли на нові технології, оновлення зношеної техніки, покращення умов праці, а їх просто забрали.

І невідомо куди і в чиї кишені вони тепер надходять. Чиновникам, які продемонстрували свої мільйонні декларації? Сьогодні нам розповідають про систему дотацій, але все це повітряні кошти, ми не віримо в їхню реальність.

Надія СУЗАНСЬКАКрім грошей, другий рік поспіль підводить нас погода. Як не квітневий мороз, то посуха завдають збитків. Від браку вологи найбільше постраждала зона від Слобідки-Кульчієвецької до Колодіївки. В Бабшині та Гринчуку в квітні вимерзли гектари садів. Пошкодив мороз і озимину.

В усіх підприємствах, які входять до асоціації, не з медом. Найгірша ситуація в тих, хто займається тваринництвом. Державної підтримки не бачимо зовсім.

Із року в рік справді спостерігається тенденція до зменшення поголів’я сільськогосподарських тварин, а відповідно – і до зменшення виробництва продукції тваринництва, зокрема молока й м’яса.

– Агроформування нарікають на збитковість галузі. Бо собівартість продукції стрімко зростає, а реалізаційна ціна залишається низькою, – пояснює Надія Михайлівна. – Аналогічна ситуація і в приватному секторі. Тому, з метою стимулювання господарств населення до утримання двох і більше корів, із районного бюджету цього року виділено 45 тисяч гривень. Уже профінансовано 7 доїльних установок на загальну суму 35 тисяч гривень.

Незважаючи на проблеми, працівники сільського господарства рук не опускають, а думають про майбутнє, рухаються вперед. Аграріями району закладено непоганий фундамент під урожай 2017 р. Посіяно озимих зернових на площі 16,4 тис.га, із них 15,4 тис.га – озимої пшениці. Найбільші посівні площі у філії «Кам’янець-Подільська» ТОВ СП «НІБУЛОН».

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.


Площа посіву сільськогосподарських культур цьогоріч становила 74,6 тис.га, що на тисячу гектарів більше ніж торік. Зерновими було засіяно 33 тис.га, або 44% усіх площ. Валовий збір зерна становить 154,2 тис.т.

Найвищих показників урожайності ранніх зернових і зернобобових культур досягнуто агроформуваннями: СТОВ «Гарант» і ТОВ «Промінь Галичина». Вищу ніж середня по району урожайність кукурудзи отримали в ТОВ «Промінь Галичина».

Із технічних культур найурожайнішим цього року був соняшник. Найвищу урожайність вдалося отримати: ТОВ «Агросолюшнс», ПП «Аграрна компанія – 2004»,

ПП «Калинський ключ».

Соя, на жаль, знову виявилася низьковрожайною. З обмолоченої площі 14,5 тис.га вдалося отримати тільки 23,6 тис.т при середній урожайності 16 ц/га.




НІБУЛОНІВЦІ ЛАМАЮТЬ СТЕРЕОТИПИ

Напередодні професійного свята трударів поля запрошуємо на екскурсію одним із найпотужніших підприємств району – Кам’янець-Подільською філією ТОВ СП «НІБУЛОН» у Приворотті.

Невтомною працею, вдалими розрахунками, плануванням і постійним удосконаленням її працівники вкотре доводять, що галузь сільського господарства прибуткова, а село може не лише виживати, але й розвиватися. Для цього треба якісно організувати робочий процес, дати працьовитим селянам робочі місця й гідну заробітну плату.

ПЕРШІ В УСЬОМУ

Сергій БогачикКомпанія ТОВ СП «НІБУЛОН», головний офіс якої розміщується в Миколаєві, збудувала 22 елеваторні комплекси та перевантажувальні термінали на Дніпрі й Південному Бузі. Крім того, будує вантажні судна класу «річка-море». Але головний акцент тут роблять саме на розвитку сільського господарства, адже аграрна компанія «НІБУЛОН» – одна з найбільших українських сільськогосподарських виробників та експортерів. Створено її 1991 р., а засновник і беззмінний генеральний директор – Герой України Олексій ВАДАТУРСЬКИЙ.

Неабиякі показники демонструє її Кам’янець-Подільська філія ТОВ СП «НІБУЛОН» с.Привороття, яка працює на Кам’янеччині з 2006 р. і є однією з найбільших серед 24 виробничих філій підприємства. Сьомий рік приворотський «НІБУЛОН» очолює Сергій БОГАЧИК. Під його керівництвом кам’янецькі нібулонівці займаються рослинництвом і тваринництвом. У нашому районі орендують понад 7 тис. гектарів у Шустовецькій, Орининській, Приворотській, Підпилип’янській, Ластовецькій сільських радах, а також Гуменецькій і Колибаївській об’єднаних громадах. У Приворотті та Підпилип’ї утримують дві ферми із коровами молочної української чорно-рябої породи. На сьогодні це підприємство №1 зі сплати податків до бюджету району, орендує найбільше земель, показує найкращу урожайність, засіяло найбільше пшениці, працевлаштувало майже дві сотні осіб, сплачує солідну заробітну плату, вчасно і гідно розраховується з пайовиками, неабияк допомагає інфраструктурі сіл.

ГРОШІ ЗАРОБЛЯЮТЬ І ПРО ЛЮДЕЙ ДБАЮТЬ

Прогулюючись сучасними кабінетами старої колгоспної контори, дивуєшся, скільки тут працівників, наче бджіл у вулику… Воно й не дивно, адже оформлено на підприємстві 180 осіб, а в сезон працюють 300.

У нібулонівській їдальні людно з самого ранку. Нагодувати треба всіх робітників. На підприємстві працюють місцеві мешканці із Привороття, на робочому автобусі добираються люди із Шустівців, а ще прийдуть працівники з ферми, технічного відділу, бухгалтерії. Пізньої осені та взимку, коли роботи в полі закінчилися, головному кухарю Тетяні Мороз стає трохи легше, адже не потрібно сніданки, обіди і вечері вивозити людям на поля.

НІБУЛОНІВЦІ ЛАМАЮТЬ СТЕРЕОТИПИХарчуються на підприємстві за ланцюжком «з лану – до столу». В теплицях і на полях вирощують власну городину, мають ферму, тому не думають, яка сьогодні ціна на м’ясо, овочі чи молоко.

– Люди дуже важко працюють і повинні якісно та смачно їсти, – переконана кухар, яка майстерно виліплює пиріжки з капустою на вечерю.

Праця в полі справді дуже важка, але й оплачується відповідно. Середньостатистичний працівник отримує 6 тис.грн., комбайнер у сезон може заробити й 30 тис.грн. Крім того, люди знають, що таке 13 зарплата.

– Генеральний директор «НІБУЛОНА» Олексій Вадатурський поставив чітке завдання – умови праці для людей зробити максимально комфортними і їхню роботу оплачувати гідно, – розповідає директор філії Сергій Богачик. – Тому й роблю все можливе, аби виконати вказівку.

Ми гарно ставимося до працівників, а вони відповідають якісною та професійною роботою. Таких комбайнерів, як наші Василь та Іван Нагірняки, Сергій Дубина, Олександр Маланчук, Василь Сікорський, Юрій Бойко, Микола Янчишин, Володимир Білюк, ще треба пошукати. Не відстають від них і механізатори: Віктор Громик, Віталій Томчишен, Володимир Маланчук, Денис Городецький, Володимир Демков, Сергій Жончук, а також брати Віктор і Петро Федірки. Працюють у нас і семеро агрономів. Задоволений співпрацею із Олександром Прокопчуком, він працює лише другий рік, але результати показує непогані. Гідно справляються і Анатолій Підгорняк та Дмитро Грицюк. Ці хлопці – мої очі в полі.

Не лише про працівників, але й про пайовиків дбає «Нібулон». Свої землі їм довірили 3,5 тис. власників земельних наділів. Цьогоріч підприємство виплатило понад 16 млн.грн. орендної плати.

У тому числі майже 3 млн.грн. ПДФО і 245 тис. військового збору.

Орендна плата збільшується щороку. Паї люди за бажанням брали грішми або зерном.

НАСІЯЛИ ПШЕНИЦІ, ЗАДИВЛЯЮТЬСЯ НА СОНЯХИ

У рослинництві підприємство спеціалізується на вирощуванні озимої пшениці та озимого ріпаку. З пізньої групи надають перевагу сої, соняшнику і кукурудзі.

Як і в усіх аграріїв району, на нібулонівських полях цього сезону також було багато втрат. Мало того, що сіяли практично в суху землю, навесні та влітку випадало мало дощів, то ще й у липні частина посівів у їхній зоні, в Чорнокозинцях, Приворотті та Шустівцях, потрапили під град, який пошкодив озиму пшеницю, кукурудзу і соняшник.

НІБУЛОНІВЦІ ЛАМАЮТЬ СТЕРЕОТИПИ– Цей рік був дуже важким за погодно-кліматичними умовами, – каже Сергій Вікторович, – через що ми значно недоотримали якісного зерна. Коли завершено всі польові роботи, бачимо, що, в порівнянні з минулим роком, цьогорічний урожай кращий, але не такий, якого очікували.

Яким буде літо, спрогнозувати дуже важко, тому беремо різні сорти культур: і посухостійкі, і вологовитривалі. За рахунок цього в середньому отримуємо гідні результати.

Під урожай 2017 року посіяли 2 900 гектарів пшениці, 700 ріпаку. Щодо пшениці, то це найбільший показник у районі. Але погода нам диктує, що краще сіяти соняшник. Ситуація, коли більше сонця і менше опадів, сприяє тому, аби збирати кращі врожаї саме цієї культури.

Крім того, маємо ще два гектари свого саду, займаємося овочівництвом, утримуємо садово-городню бригаду. Побудували власну овочебазу. Все це дає можливість безкоштовно харчувати працівників.

Обробляти такі площі нібулонівцям допомагає сучасна техніка: мають 4 комбайни класу «Case», трактори, всю необхідну грунтообробну техніку.

ХУДОБА ЖУВАТИМЕ І МОЛОКО ДАВАТИМЕ

Коли ми зайшли на нібулонівську ферму, допитливі корівки повисували голови. Таке враження, що їхнє покликання – позувати. Крім модельної кар’єри, вони на відмінно справляються і з головним покликанням – давати молоко. Надої тут солідні: одна дає 22 літри молока в день. Потім його п’ють жителі всього регіону, адже приворотський «Нібулон» здає його на тернопільський завод під маркою «Молокія».

На двох фермах філії постійно трудяться 50 працівників. Обслуговують вони 400 голів основного стада.

– Поголів’я не скорочуємо, – радіє Сергій Богачик, – у планах – навіть розширення. Незабаром хочемо зробити реконструкцію тваринницьких приміщень. Повністю забезпечили тварин кормами. Засіяли своє пасовище, близько 500 гектарів виділили під кормові культури. Тому навіть взимку худоба буде повноцінно нагодована.

Дивлячись на сучасну техніку, якісно оброблені поля, достойну заробітну плату працівникам, гарне ставлення до них, доглянутих корів у теплих корівниках, розумієш, що це все не мрії, а цілком можлива українська реальність: сучасна, правильна і перспективна. Колгоспам навіть не снилися технології, якими користуються сьогодні, тому не варто згадувати минуле, а лише рухатися вперед. Нібулонівці курс взяли і гідно прямують до своєї мети – розвитку села.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.