П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
25 Листопада 2016

ОТРУЄНА РЕПУТАЦІЯ

Поки діти з усієї України, які проживали в готельно-ресторанних комплексах «Ксенія», повільно забувають про кошмар, котрий з ними трапився в нашому місті, самому Кам’янцю варто не просто з’ясувати причину того, що сталося, й покарати винних, але, зрештою, зробити висновки, аби більше не допустити такої прикрої ситуації. А тим більше подумати, як пережити удар по репутації туристичного міста.

ПЛАЧЕВНІ НАСЛІДКИ

Фото: Олександр Горган/FacebookНаразі медики та фахівці Держ­продспоживслужби одноголос­но стверджують, що учасники Всеукраїнського дитячо-молодіжного фестивалю «Перлина Ка­м’янця», який проводився у місті 19-21 листопада, постраждали саме від харчового отруєння. Втім, за станом на вечір 24 листо­пада, офіційних результатів лабораторних досліджень так ніхто й не надав.

– Робити бакпосіви почали в понеділок, але фахівці поки що не кажуть результатів цих аналізів. Робити будь-які припущення не будемо, адже це досить серйозна справа. Чекаємо лабораторного підтвердження про те, який саме збудник і з яких продуктів спричинив масове отруєння. Можемо лише попередньо сказати, що діти постраждали від харчової кишкової інфекції, – зазначив начальник міського управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК.

За повідомленням Держпродспоживслужби, внаслідок спалаху гострої кишкової інфекції, за станом на 24 листопада, постраждали 109 учасників фестивалю (94 дитини та 15 дорослих). З початку спалаху до Ка­м’янець-Подільської лікарні звернулися 70 людей, з яких 59 дітей та 11 дорослих. Із них 26 постраждалих госпіталізували до інфекційного стаціонару. Також, як повідомляють правоохоронці, за фактом уже відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.325 ККУ «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням». Готель призупинив діяльність, там проводиться дезінфекція, а працівники відповідних служб чекають результатів лабораторних досліджень, які мають показати, що саме скосило дітей.

З ГОТЕЛЮ – ПІД КРАПЕЛЬНИЦЮ

Почалося все в ніч на 21 листо­пада. Із готелю «Ксенія», що на Підзамчі, почали надходити виклики на «екстрену». Лікарі знадобилися дітям, у яких піднялася температура.

– Тієї ночі медикам довелося 14 разів виїжджати до готелю, – розповів головний лікар Кам’янець-Подільської станції екстреної медичної допомоги Мирослав КОЛОМИЙ. – Поселенці скаржилися на високу температуру, а під ранок – і на діарею та блювоту. Людей почали госпіталізовувати до інфекційного відділення з попереднім діаг­нозом гострий гастроентероколіт. Серед постраждалих – діти віком від 5 років. Про таку ситуацію стало відомо в області, і на місці почала працювати комісія.

Батьки деяких дітей із Київщини, написавши розписки, наполягали на тому, щоб їхніх чад доставили до дому нічним київським потягом, відмовляючись від медичної допомоги на місці. Місцеві лікарі від такої ідеї були не в захваті, втім не відмовилися супроводжувати постраждалих. Нічна поїздка хворих дітей стала цілою епопеєю, що прогриміла в новинах центральних телеканалів. Дорогою дітям ставало погано, потяг зупиняли декілька разів, а в столиці хворих зустрічали більше 10 карет «швидкої». Коментуючи подію, батьки і діти розповідали, що в готелі їх годували кислою гречкою, «олів’є», рибою, курятиною, омлетами.

Наступного дня до лікарні привезли ще кількох хворих – із врубловецької «Ксенії».

– Медики припускали, що й у цих учасників фестивалю теж харчове отруєння, – коментує заступник міського голови Вадим САВЧУК. – Решта дітей жили в різних готелях міста, але отруїлися лише ті, хто був у «Ксенії». У четвер група лікарів із Харківщини приїхала до Кам’янця, щоб забрати своїх дітей. За станом на сьогодні, хворих у місті не залишилося.

У МІСТІ ПЕРЕВІРЯТЬ ЗАКЛАДИ

Тепер же Кам’янцю доводиться «розгрібати» наслідки резонансної ситуації. Поки кам’янецькі лікарі рятували хворих, а міська влада публічно просила вибачення в дітей та їхніх батьків, відповідні служби взялися з’ясовувати причину масової госпіталізації учасників фестивалю.

– Ми одразу провели термінову перевірку в готелі «Ксенія», – каже очільник управління Держпродспоживслужби у Кам’янці-Подільському Людмила ОРЖЕХОВСЬКА. – Виявили низку порушень: відсутність документів на продукти харчування, зокрема на м’ясо, яйця, рослинні продукти, прострочені засоби для дезінфекції, порушення товарного сусідства, також не були марковані ножі та обробні дошки, не всі працівники мали медичні книжки. Хмельницький лабораторний центр при МОЗ вилучив із готелю 46 продуктів на перевірку.

Паралельно ж керівництво нашого туристичного міста порушило питання якості й безпеки харчових продуктів, якими заклади громадського харчування годують кам’янчан і гостей міста. Адже не виключено, що мораторій на перевірки додав власникам кафе-ресторанів легковажності в цьому питанні. Тепер же, у зв’язку з ситуацією, Держпродспоживслужба отримала доручення провести перевірку закладів харчування в місті, в тому числі у школах і садочках.

ЩО ВИРОСТЕ В БАКПОСІВАХ?..

Найбільше ж усі чекають відповіді на запитання: від чого в Кам’янці постраждало стільки людей і хто за це відповідатиме? Поки що фахівці ще не надали офіційного коментаря з приводу результатів лабораторних аналізів, мовляв, висновки щодо бактеріологічних посівів робити ще рано. Нічого не сказали й з приводу сальмонельозу.

Щодо події ми взяли коментар і у власниці готельних комплексів «Ксенія» Галини ЛОКАЙ:

– До обіду 21 листопада ми думали, що в дітей ГРВІ. Учасники вже приїхали з вірусом, через три дні він прогресував. Потім одні заразили інших. Висновків лабораторних досліджень ще немає, але я припускаю одне: що це диверсія або справді ГРВІ, – говорить Галина Адамівна. – У меню закладів не було продуктів, якими могли потруїтися діти. Крім того, цими продуктами харчувався і персонал. Чи буду відшкодовувати батькам збитки – залежить від рішення суду.