П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
25 Листопада 2016

РОБИТИ ТРЕБА СТІЛ ШИРШИМ, А НЕ ПАРКАН ВИЩИМ

Не секрет, що кожен шкільний колектив впевненіше стоїть на ногах, коли поряд є надійні друзі та безкорисливі помічники. Для інтернатів Хмельниччини таким другом став Хмельницький обласний благодійний фонд «МіСт» імені Михайла Савенка, який 21 листопада почав відлік п’ятого року свого існування.

Найкраща вдячність - щирі обійми підопічних. Сергій Ісаєнко в дитсадку «Світлячок»

БФ «МіСт» заснував столичний підприємець із кам’янецьким корінням Дмитро Савенко в пам’ять про свого батька Михайла Михайловича, якого 1941 року привезли до Кам’янця разом з іншими дітьми, але без батьків. У повоєнні роки він зростав сиротою в Лісоводському дитячому будинку, став мостобудівником, брав участь у спорудженні кам’янецької «Стрімкої лані».

За чотири роки свого існування «МіСт» надав благодійну допомогу половині спеціалізованих інтернатних закладів нашої області, сотням юних подолян з уродженими вадами розвитку, позбавлених батьківського піклування, на загальну суму більше як один мільйон гривень і увійшов до почесного списку членів Асоціації благодійників України. Діяльність фонду також відзначено дипломами Національного конкурсу «Благодійна Україна».

– Але головне, що ми отримали те, чого не купиш за жодні гроші, – щирі обійми і радість підшефних, – каже президент БФ «МіСт» Сергій Ісаєнко.

– Сергію Миколайовичу, за яким принципом обиралися напрямки діяльності фонду?

– Найважчий вибір, що стояв на початку нашої роботи, – кому допомогти: вибірково одній важкохворій дитині чи закладу, де живуть і навчаються сотні вихованців. Хоч це й важкий вибір, але ми обрали допомогу школам-інтернатам, соціальним і дитячим закладам Хмельниччини.

Рух коштів між нами і підшефними повністю відсутній, ми ретельно вивчаємо матеріальні потреби навчальних закладів (усі вони розміщені на сайті фонду:

bf-mist.org.ua) і за підтримки друзів та однодумців передаємо все необхідне адресатам.

Працюємо за схемою «приїха-ли – ретельно вивчили потреби закладу – самі виготовили чи придбали необхідне – доставили».

Фонд не використовує фінансів для будь-яких адміністративних потреб. Усю роботу нам вдалося налагодити завдяки численним волонтерам.

– У Вас їх багато?

– Близько двадцяти, і переважно вони працюють у пізнавально-мистецькому напрямку, адже ми дбаємо не тільки про комфорт дітей, але й про духовний розвиток. Гарною традицією стали наші майстер-класи, які проводили відомі кам’янецькі митці.

До речі, четверту річницю фонду ми також відзначили майстер-класом у школі-інтернаті для дітей із вадами зору, які провели художниця Лариса Клепас (живопис вовною) та викладач національного університету Ніна Шульц (паперовий вітраж) разом зі студентами.

Засновник фонду Дмитро Савенко разом із батьком Михайлом Савенком і президентом фонду Сергієм Ісаєнком. Травень 2011 р.– Ви працюєте по всій Хмельниччині, а підтримка спортивних команд здійснюється тільки в Кам’янці?

– Так. Фонд став надійним партнером для кам’янецьких мотоболістів. Команді «Поділля» допомога «Мосту» дозволила не лише відновити повноцінні тренування і зібрати молодий склад, але й обновити парк мотоциклів, придбати нові м’ячі та форму.

Засновник фонду Дмитро Савенко пам’ятав ті часи, коли гриміла кам’янецька мотобольна команда, тому 2013 року не відмовив у проханні допомогти. А вже 2014-го в Кам’янці провели Кубок України з мотоболу.

Загалом розвитку спорту ми приділяємо достатньо уваги. Волонтером фонду також є легенда спортивної журналістики Валентин Щербачов, який залюбки зустрічається з дітьми. Завдяки партнерам фонду – дворазовій чемпіонці світу з професійного боксу Аліні Шатерніковій і її чоловікові Ігорю Козєєву – в «Славутинці» відкрилася секція боксу, дарували вони і спортивне приладдя.

– Хто є донорами фонду?

– Перш за все Дмитро Савенко, який має власний бізнес і допомагає не тільки дітям, але й українській армії. Друзями і партнерами фонду є, наприклад, Шатернікова з Козєєвим та інші. Книги для інтернатів, зокрема, надавав МБФ «Україна-3000» (голова наглядової ради Катерина Ющенко).

А ось у кам’янецькому дитсадку «Світлячок», якому фонд «МіСт» допоміг зі встановленням вікон, меблями, дитячим майданчиком, треба було в ігровій кімнаті зробити підлогу. І ось три мами, які самі мають по троє дітей (кам’янчанки Любов Поліщук та Ірина Кляпетура, Аліна з Чернівців) об’єдналися і зробили цю підлогу.

Користуючись нагодою, хотів би ще раз подякувати всім партнерам фонду за небайдужість до майбутнього України.

– Люди погано вірять у безкорисливість. Чи має керівництво фонду політичні амбіції?

– Ми повністю деполітизовані. Спокійно робимо добрі справи та іноді підтримуємо людей, які самі щось реальне роблять для держави. Наприклад, я знаю багатьох, кому допоміг Олександр Герега, але ми, мабуть, єдині, хто реально допоміг збудованому ним у Кам’янці спортивному комплексу, де в тому числі тренується Національна збірна України з важкої атлетики. Директор комплексу Вадим Рудяк звернувся з проханням виготовити спортивні металеві стінки з навісним обладнанням, враховуючи міцність спортсменів збірної. Схожі стінки (подарунок нашого фонду) вони бачили у військовому ліцеї. Разом із тренерами збірної ми врахували всі нюанси, виготовили і доставили спорядження вже за місяць. Звичайно, можна було виставити рахунок, але це була добра справа – чому ж її не підтримати?

Повертаючись до питання про політику, зазначу, що багато хто з наших можновладців із задоволенням відвідують фортецю у Меджибожі, але я порадив би їм проїхати цією ж вулицею на півкілометра далі – до Меджибізького дитячого будинку. Тут працюють з дітками, більшість із яких не те що навчатися, пересуватися самостійно не можуть. Неможливо передати ті відчуття, коли тримаєш на руках цю знедолену дитину, котра горнеться до тебе, як до останньої надії. Раджу можновладцям відвідати цей заклад без групи супроводу і просто подивитися дітям в очі… А заодно згадати слова Ліни Костенко: «Віддай людині крихітку себе. За це душа наповнюється світлом».

– Сергію Миколайовичу, а які найближчі плани фонду?

– Відкрити офіс. Є багато людей, котрі готові стати благодійниками, але їм потрібна допомога в організації та звичайній логістиці їхніх дій. Як кажуть, якщо в тебе є хоч трохи більше, ніж тобі потрібно – то роби стіл ширшим, а не паркан вищим!

БФ «МІСТ» У ЦИФРАХ:

• Фонд надає допомогу 15 спеціалізованим інтернатним та іншим навчальним і соціальним закладам (охоплює близько 3 тисячі дітей) у Меджибожі, Вовковинцях, Ізяславі, Антонінах, Ямполі, Солобківцях, Ярмолинцях, Оринині, Лісоводах, Кам’янці-Подільському (ДНЗ №17 «Світлячок», спеціалізована школа-інтернат «Славутинка», БНРЦ, спеціалізована школа-інтернат для дітей із вадами зору, ліцей із посиленою військово-фізичною підготовкою), а також мотобольній команді «Поділля».

• За чотири роки фондом було передано благодійної допомоги на загальну суму 1 млн. 225 тис.грн. (із них – понад 300 тисяч лише за 9 місяців цього року).