Субота, 27 Квітня 2024 р.
2 Грудня 2016

ЧИМ ЖИВЕ ГАРНІЗОН

6 грудня – День Збройних сил України

Чим живе гарнізон

Уже більше як два роки ми пильно стежимо за нашими захисниками. Щодня кам’янчани-військовослужбовці професійно виконують завдання на Луганщині та Донеччині: зводять окопи та бліндажі, допомагають місцевому населенню, ремонтують школи і дитсадки, «воюють» із мінами, снарядами та фугасами.

Їхні колеги в тилу теж працюють у поті чола та будують плани на майбутнє. У цьому переконалися, завітавши напередодні професійного свята до Кам’янець-Подільського гарнізону, який за попередній рік збільшився у рази і за чисельністю тепер такий, як був до 1995 р. І це ще не кінець – уже наступного року військових побільшає щонайменше на тисячу. Адже в місті запрацює Центр підготовки фахівців оперативного забезпечення. Обіцяють повернути до міста і факультет військової підготовки та планують, що 2017 р. гарнізон буде із військовими капеланами.

ВИХОВАТИ І УКОМПЛЕКТУВАТИ

Кам’янець-Подільський гарнізон – чималий організм. Охоп­лює він дві військові частини – Центр розмінування та окрему інженерну бригаду, а також об’єднаний міський військовий комісаріат та кафедру підготовки офіцерів запасу К-ПНУ ім.Івана Огієнка. Сьогодні всі вони разом працюють на перемогу України.

Про новини гарнізону спілкуємося із начальником і командиром Центру розмінування полковником Володимиром РОДІКОВИМ.

Він розповів, що у військкоматі (очолює підполковник Володимир ВОЗНИЙ) робота кипить. Триває комплектування Збройних сил військовослужбовцями за контрактом. За рік на службу пішли 400 солдатів і сержантів та 55 офіцерів. Хоча до весняного призову ще декілька місяців, у військкоматі вже стартувала приписка юнаків до призовної дільниці. І вже сьогодні готують резервістів для проходження на наступний рік навчальних зборів у бойових частинах ЗСУ.

Виховання ж молодих офіцерів у руках кафедри з військової підготовки, яку очолює полковник Євген БРИЖАТИЙ. Тут юнаків і дівчат гартують до військового життя. Нещодавно відновили роботу курси іноземних мов. Перша група військовослужбовців ЗСУ вже розпочала штудіювати англійську. Після 4-місячного навчання вони отримають сертифікати про рівень володіння іноземною мовою. Схожі центри діють лише в Києві, Львові, Одесі та Житомирі.

ЦЕНТР ПІДГОТОВКИ ЗАПРАЦЮЄ НАВЕСНІ

Інструктори Центру розмінування проводять навчання в зоні АТОВтім увагу закцентуємо на бойових військових частинах.

– Цьогоріч гарнізон відвідав начальник Генштабу генерал армії Вік­тор МУЖЕНКО, – розповідає Володимир РОДІКОВ. – За один день він оглянув військові містечка і прийняв рішення – створити у Кам’янці-Подільському навчальний Центр підготовки фахівців оперативного забезпечення. Нова військова частина, що дислокуватиметься на території інженерної бригади і налічуватиме близько тисячі осіб, уже з 1 квітня 2017 року готуватиме інженерів, топографів і фахівців РХБ захисту. Навчатимуть від півтора до трьох місяців, залежно від спеціальності та рівня підготовки бійців. Новостворену частину укомплектують офіцерами і сержантами, яких чотири роки тому перевели на Львівщину, а також офіцерами запасу, які звільнилися, але можуть відновитися, та за рахунок військових із цент­ру та бригади. Тішить, що в Міноборони є рішення про повернення 2018 року до Кам’янця факультету військової підготовки.

– Ще донедавна ця кімната була порожньою, не бачила ремонту, а нині подивіться, – показує кабінет психологічної діагностики та реа­білітації заступник начальника центру підполковник Богдан БЕР­КУТА. – Створили його на вимогу часу. Приємно, що ідею командира фінансово підтримали наші благодійники, за що ми щиро вдячні.

Як розповів офіцер-психолог капітан Олег ГОМІЛКО, за статистикою 80% військовослужбовців, які пройшли АТО, мають психологічні травми. І якщо своє­часно не допомогти, військовим загрожують психіатричні хвороби.

Спокійна музика, гарні краєвиди, антураж для релаксації та відвертих розмов – така атмо­сфера панує тут завжди. Сюди охоче приходять військові під час перерви, щоб зняти психологічну напругу, поспілкуватися із психологом чи погодувати рибок, а особовий склад перед черговою ротацією проходить тут психологічне тестування.

Ніколи не пустує і навчальний полігон. Тут відвідувачів гучним гавкотом зустрічають три десятки службових собак – вірних помічників саперів. Навчання проходять як чотирилапі нюхачі, так і їхні «господарі»-військово­служ­бовці Збройних сил.

Складають плани на наступний рік і розробляють теми лекцій у новозведеному приміщенні для зборів водолазів. Днями навчання закінчила група водолазів із сил спеціальних операцій, які практичні навички засвоювали на озері, що на території полігона. На сьогодні підготовку і підвищення кваліфікації водолазів для всіх Збройних сил здійснює лише Центр розмінування. Лише за цей рік у його стінах підготували майже тисячу військовослужбовців за спеціальностями «Сапер (Розмінування)», «Кінолог», «Водолаз».

У навчальних класах інструктори Збройних сил Канади продовжують читати лекції із знешкодження СВП для наших саперів. Чергова група отримає сертифікати вже 14 грудня. Загалом за рік підготовлено 121 фахівця з протидії СВП за стандартами НАТО. І хоча планувалося, що співпраця із Канадою має завершитися в березні 2017 р., втім розглядається питання про її продовження.

Також із кам’янецькими саперами навчальні курси провели представники з Данії, Німеччини, Великобританії, Іспанії, Латвії, Естонії. А десять інженерів побували у відрядженні в Греції, Німеччині, Швеції, Румунії, Латвії, двоє наразі закінчують мовні курси в Польщі та Канаді.

На завершення нашого візиту Володимир Геннадійович повідомив, що з наступного року в гарнізоні має бути три військові капелани. Відповідний наказ видали в Мінобороні.

– У військових капеланах є потреба. Це мають бути представники різних релігійних організацій та конфесій, до яких є певні вимоги. Вони мають нести закон Божий, жити за заповідями, але в жодному разі не схиляти до якогось віросповідання.

БРИГАДА НАВЧАЄТЬСЯ І РОСТЕ

Перший день народження бригадиДалі крокуємо до наймолодшої та найчисленнішої військової частини – 48 інженерної бригади, розташованої на території колишнього військового інституту. Доки чекаю на зустріч із командиром полковником Віктором КОРШКОМ, спілкуюся із військовослужбовицею. Це вдова загиблого в зоні АТО капітана Андрія КУХАРА. Вона вирішила продовжити справу чоловіка і уклала контракт зі Збройними силами.

Дні перед професійним святом – гарячі для бригади. 30 листопада частина гучно відсвяткувала перший день народження. Привітати іменинників завітали представники влади області, міста і району, поважні гості із Києва – начальник ГУ оперативного забезпечення ЗСУ генерал-майор Микола КРАВЧУК та начальник інженерних військ ЗСУ полковник Юрій ЛУКАШИК. Урочистості відбулися в Будинку офіцерів із вітаннями, врученням подарунків, нагород, грамот і відзнак.

Але свято швидко змінили робочі будні – з 30 листопада до 2 грудня на базі 48 інженерної бригади проходять збори із керівним складом оперативного забезпечення ЗСУ. До міста приїхали понад сотня начальників відділів, відділень, служб, командири частин та їхні заступники. Інженери, фахівці РХБ захисту, РЕБ і представники топографічної служби відвідали лекції, а для практичних занять передислокувалися на територію полігона. Тут очі розбігалися від новітніх зразків озброєння та інноваційних приладів інженерних військ.

Навички військові відточували на заняттях, максимально наближених до умов АТО. Колона «підривалася» на фугасі, службові собаки допомагали шукати вибухівку, водолази «мінували» об’єкти, робот «знешкоджував» саморобний вибуховий пристрій, «локалізувалися» небезпечні радіаційні вогнища тощо. На 7-9 грудня заплановані ще одні збори. Цього разу із командирами батальйонів військових частин управління оперативного забезпечення.

Віктор Миколайович повідомив, що до нового місця служби звикають хлопці одного із батальйонів. Після півторарічного перебування в зоні АТО днями вони прибули до Кам’янця-Подільського. Їх замінили бійці 308 окремого інженерно-технічного батальйону (командир полковник Леонід МАТВЄЄВ).

– Наразі залишаються ще два батальйони, які понад рік виконують завдання на сході. Їхня ротація запланована на наступний рік. Сьогодні комплектуємо батальйон, що повернувся. Нам потрібні чоловіки, готові укласти контракт зі Збройними силами. Маємо потребу у фахівцях усіх спецільностей, вакантними є посади командирів взводів та роти, – каже Віктор Коршок.

Усе в бригаді готове і для новобранців. Уже в грудні 60 молодих строковиків прибудуть

до Кам’янця на проходження служби.

Не встигли зачинитися двері за делегацією Великобританії, як бригада розпочала готуватися до продовження співпраці. Вже з лютого – березня наступного року британці проведуть 6-денні базові курси з тактичної медицини та виявлення саморобних вибухових пристроїв за стандартами НАТО. Також готуватимуть офіцерів штабів. Слухачам курсу тактичної медицини іноземці пообіцяли видати аптечки, укомплектовані за стандартами НАТО.

– Коли успішно пройдемо базовий рівень, на нас чекатимуть курси підвищеного рівня. Планується підготовка сержантського складу за стандартами НАТО, а також наших інструкторів для проведення занять із тактичної медицини, – зазначив Віктор Миколайович.- Також у планах – відновлення на території Кам’янець-Подільського гарнізону ще одного військового містечка – колишньої артбази.

Коли покидала частину, погляд зупинився на красивих, яскравих та оригінальних карти-нах. З’ясувалося, що ці дипломні роботи студенти кафедри мистецтва та реставрації творів мистецтва національного університету подарували бригаді. У такий спосіб студенти та викладачі вирішили прикрасити суворі військові будні інженерів. На полотнах зображені інженерно-фортифікаційні споруди Кам’янця-Подільського, Хотина, Меджибожа. Втім із-поміж 12 робіт найбільше вирізняються два величезні полотна. На одному із них автор увічнив кадри із фільму «Тарас Бульба», який знімали на території Старої фортеці. На іншому – мить святкування Івана Купала. У планах студентів і керівника викладача кафедри Наталії УРСУ розмалювати стіни у холі.