Четвер, 28 Березня 2024 р.
9 Грудня 2016

ЯК ПІДНЯТИ УКРАЇНСЬКУ ЕКОНОМІКУ

Андрій НОВАК

Боротися не з корупцією, а з корупціонерами, українську економіку відродять вертикальні корпорації, а українській Конституції життєво необхідний ще один розділ – економічний. Такими тезами 5 грудня з кам’янецькими студентами та представниками громадськості ділився кандидат економічних наук, політолог, громадський діяч, президент фонду «Альтернатива» Андрій НОВАК під час презентації свого вже п’ятого науково-практичного видання «Як підняти українську економіку».

Партнерами 5 видань цієї книги стали як київські організації, зокрема Інс­титут конкурентного суспільства, Фундація регіональних ініціатив, так і міжнародні партнери: кредитна спілка «Будучність» (Торонто, Канада), Український Вільний Університет (Мюнхен, Німеччина).

Книга цікава тим, що в ній запропоновано нову стратегію економічного розвитку країни – трифункціональну економічну модель. Автор про складні економічні питання розповідає доступно і цікаво, свою інформацію підкріплює реальними прикладами. Щоправда, наскільки все це можна втілити у життя – невідомо. Особливо, беручи до уваги той факт, що Андрій Яремович протягом 2005-06 рр. працював радником прем’єр-міністрів України. Але у свіжому виданні він врахував усі помилки і тепер стерджує, що точно знає, як розвинути економіку і побороти корупцію.

Мріяти не заборонено, тому давайте разом із провідним економістом уявимо, як наша багатостраждальна країна може покращити свій економічний стан, а ми з вами – зажити в достатку.

МАЙБУТНЄ ЗА ГЛОБАЛЬНИМ ВИРОБНИЦТВОМ

– Цікавий факт: Україна за природними ресурсами – одна з найбагатших, але за рівнем життя – одна з найбідніших у світі. Життя від кризи до кризи і від траншу до траншу, яким живе наша країна – безперспективне. Бо якщо економічна система країни неефективна – результату в прогресі не буде, – переконаний Андрій Новак. – Чому в Китаї економічний розвиток країни змодельований на 40 років наперед, а в нас – лише на рік, і то формально? За таких умов не буде ні великого бізнесу, ні інвесторів, ні розвитку.

ЯК ПІДНЯТИ УКРАЇНСЬКУ ЕКОНОМІКУЩо ж передбачає трифункціональна модель української економіки? Перша функція – виробнича. Економіка кожної країни починається із виробництва. Автор переконаний, що майбутнє України за корпораціями, бо вони охоплюють усю технологічну вертикаль і за рахунок цього зменшують собівартість продукції.

– Візьмімо за приклад звичайну кулькову ручку. Якщо на одному заводі ми виготовимо і основу, і пасту – вона стане дешевшою, бо не витрачатимемо коштів на закупівлю і підвезення необхідних частин, – каже автор книги. – Щоб її можна було вигідно продати і щоб вона конкурувала на ринку – над її удосконаленням працюють цілі наукові лабораторії. Як наслідок – споживач має якісну ручку за доступною ціною.

В українській економіці приклад повноцінної корпорації – торгова марка «Оболонь». Це не лише завод, де варять пиво, а ціла структура, яка розпочинає свою роботу в полі, вирощуючи хміль, і закінчує торговими точками, де реалізує готовий продукт.

Для України треба хоча б сотню таких економічних локомотивів у всіх галузях виробництва. А поряд із ними розвиватиметься малий і середній бізнес. Бо

українці матимуть гідну роботу, нормальну заробітну плату – будуть спроможними отримувати послуги цих ланок. Як бачимо, за роки незалежності малому й середньому бізнесу самотужки не під силу підняти нашу економіку. В маленьких країнах, як-от Латвія, Естонія, підняв би, а українську – ні. Причина проста: Україна – велика країна.

БРЕНДОВИЙ ІМІДЖ ПІДМОЧИЛА КОРУПЦІЯ

Друга функція – продажу. На думку Андрія Новака, щоб успішно продавати український продукт, треба почати із законодавства. Створити Закон про торгівлю, який зобов’язав би кожну торгову точку продавати частину продукції українського виробництва. А споживача треба заохотити її купувати. Цим питанням мають займатися спеціалісти із Національної маркетингової компанії, яка працювала б над тим, аби українські товари зробити відомими брендами, що життєво необхідно рекламувати за кордоном. Але тут свиню нам підсуває таке поняття, як імідж країни.

– Україна і корупція – це синоніми для світової спільноти, – переконаний експерт. – І для того, щоб нас не боялися ні інвестори, ні покупці, треба насамперед подолати таку «недугу». Зробити це дуже просто: боротися не з корупцією, а з корупціонерами. Виходить, що відповідні органи для звітності ловлять пенсіонера на кордоні із зайвою пачкою цигарок, а те, що три бюджети країни зливаються в офшори, ніхто не бачить.

Таким чином, ми перейшли до третьої функції – розподілу зароблених грошей. Але найголовніше – щоб їх ніхто не вкрав.

Панацеєю від дерибану Андрій Яремович вбачає регулярні, за потреби – і щорічні перевибори як депутатів Верховної Ради, так і Уряду. Адже практика доводить: як не крути, а перевибори все-таки обійдуться дешевше, ніж політики-корупціонери. А ще дослідник каже, що українська Конституція вимагає ще одного розділу – економічного.

– За міжнародною оцінкою, наш головний закон – найкращий у Європі. Але знаючи наших хитрих політиків, розуміємо, що слова можна по-різному трактувати. А от цифри вже не вийде. Щоб запобігти розкраданню бюджетних коштів, траншів і позик, нам життєво необхідно ввести граничний дефіцит Держбюджету не більше як 3% ВВП. Якщо Уряд не впорається із завданням – у відставку. Той самий Уряд і Нацбанк зобов’язати утримувати курс гривні, а не заробляти на ньому мільярдні статки. Впродовж року девальвація чи ревальвація не повинні бути більшими ніж 3%.

Щодо розподілу зароблених коштів, то дослідник переконаний, що 50% зароблених громадами фінансів повинні залишатися на місцях.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.