Середа, 24 Квітня 2024 р.
9 Грудня 2016

ОЖЕЛЕДИЦЯ ПОКИ ПЕРЕПЛЮНУЛА «ГОНКОНГ»

Із приходом зими кам’янчанам додалися щонайменше дві біди, які відправляють на лікарняні та добряче спустошують і без того вихудлі гаманці, – це грип та ожеледиця. І якщо першому ворогу протистояти важко, то другого можна було б уникнути, озброївшись протиожеледною сумішшю. Втім складається враження, що на такому методі «профілактики» комунальники не зациклюються.

ОЖЕЛЕДИЦЯ ПОКИ ПЕРЕПЛЮНУЛА «ГОНКОНГ»

Звістка про перші жертви грипу, зафіксовані в Сумах, неабияк налякали кам’янчан. Зашкалив градус паніки і після офіційного повідомлення Міністерства охорони здоров’я про те, що небезпечний летючий вірус уже встиг атакувати не лише столицю, а й Запорізьку, Дніпропетровську, Харківську, Луганську та сусідню Чернівецьку області. Там оголосили карантин у навчальних закладах та обмежили масові заходи. Впритул наблизився грип і до нашого міста.

Як повідомив начальник міськуправління охорони здо­ров’я Юрій ПЛИВАНЮК, за чотири дні недуга підкосила 487 кам’янчан:

– За станом на 8 грудня, епідпоріг у місті становить 596 осіб, тобто ми балансуємо на грані. Втім клінічно діагноз «грип» в жодного хворого не діагностували, а лише – ГРВІ. Більшість хворих – діти.

Серед штамів грипу, що хазяйнуть в Україні, епідеміологи відзначають вірус «Гонконг» (H3N2). Зазвичай вражає він дітей і літніх людей, які мають хронічні недуги.

– Кожен штам грипу по-своєму небезпечний ускладненнями, – каже Юрій Васильович. – Але панікувати не варто. Обережність і засоби профілактики повинні бути передусім. Пам’ятайте, що переходжувати ГРВІ та грип на ногах небезпечно.

Але якщо пощастило не підхопити «Гонконг», не поспішайте радіти. Адже за порогом власної оселі чатує інша небезпека – підступна ожеледиця, яка вже встигла відправити в нокаут і загіпсувати не один десяток перехожих. Ка­м’янчани нарікають, що цьогоріч міські вулиці – і цент­ральні, і ті, що на околицях, – посипають економною тоненькою смужечкою, йдучи якою, почуваєшся еквілібристом. Якщо ж таких навичок не вистачає, то «ласкаво просимо» до травмопункту. Лише за попередні 7 днів там встиг побувати 191 кам’янчанин. Із них з переломами – 55 людей, які травмувалися на слизьких вулицях міста. Цікаво, скільки серед них комунальників і чинов­ників?