П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
16 Грудня 2016

ТЕПЕР ЛІКАР БУДЕ МРІЯТИ ПРО ПАЦІЄНТІВ

Укладені договори між сімейним лікарем і пацієнтом, розмежування понять «безкоштовна допомога» та «послуга» за гроші, відшкодування коштів за придбання ліків, автоматичне медичне страхування ­ це не повний перелік нововведень, за якими з 2017 р. планує зажити медична галузь. Насамперед зміни передбачаються для первинної ланки медицини, тобто сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. Але вже через рік, з 2018 р., охоплять усю галузь охорони здоров’я.

Про те, що сьогоднішня медицина потребує змін і реформ, лікарі говорять не один рік. Утім лише 30 листопада Кабмін дав «зелене світло», прийнявши аж 10 постанов, які стосуються охорони здоров’я. Наскільки реальними будуть передбачені державою зміни для Кам’янця, ми дізнавалися в розмові із начальником міськуправління охорони здоров’я Юрієм ПЛИВАНЮКОМ.

«Є ПАЦІЄНТ – Є ГРОШІ»

ТЕПЕР ЛІКАР БУДЕ МРІЯТИ ПРО ПАЦІЄНТІВ– Десятиліттями бюджетні кошти йшли не на пацієнта, а на утримання закладів охорони здоров’я, – пояснює Юрій Васильович. – Тобто, гроші розподілялися по всіх мед­закладах за нормами планової економіки. Є лікарня – є гроші на неї. Так стимулювали розмір мережі, будували тисячі квадратних метрів, забувши головну функцію – якість надання допомоги. І що ми маємо? Сьогодні ми на другому місці за кількістю лікарняних ліжок у Європі, нас обігнала лише Білорусь, а також маємо негативні показники захворюваності та смертності. Всі кошти осідають на утримання закладів, а пацієнт залишається ні з чим.

У нових постановах є два важливі моменти – зміна принципів фінансування та автономізація медичних закладів. Доки цього не станеться, про жодні реформи говорити недоцільно. Тобто, замість того, аби платити лікарням за те, що вони просто існують, їм платитимуть за те, що туди підуть лікуватися люди: є пацієнт – є гроші. Щоб це запрацювало, Міністерство охорони здо­ров’я запроваджує національне медичне страхування.

– Юрію Васильовичу, тобто, за таким принципом у нашому місті цьогоріч почала працювати стоматологічна поліклініка?

– Так, ми зробили перший крок до реформи, змінивши статус стоматологічної поліклініки. Із міського бюджету їй відшкодовуються кошти за перелік послуг, затверджених виконкомом міськради. Решту заклад прозоро заробляє. Сьогодні стоматологія найбільше готова зайти на медичний «ринок». Така ж доля чекає і на решту медзакладів. Наступного року зміни торкнуться міських поліклінік – і дитячої, і дорослої.

– Які саме нововведення для кам’янчан будуть реальними?

Юрій Пливанюк– Сімейні лікарі, педіатри та терапевти мають укладати контракти з пацієнтами на рік. У цьому питанні не повинно бути кріпацтва, як було донедавна: лікарів прикріп­лювали до певної території, і па­цієнти мусили до них іти. Потрібен добровільний вибір, як це відбу­вається в усьому світі. Тому весь наступний рік, імовірно, стане перехідним. Кам’янчани писатимуть заяви на ім’я того чи іншого лікаря. Кожен матиме право самостійно обирати людину, котрій довірятиме власне здоров’я, і зможе змінювати лікаря після закінчення контракту або коли він перестане його влаштовувати. Місце проживання ролі не гратиме. Для прикладу, пацієнт із Руських фільварків може укласти контракт із сімейним лікарем, скажімо, мікрорайону Жовтневого.

– Кожен лікар отримуватиме гроші за реальну людину, якою опікується і з якою укладено договір, – продовжує Юрій Пливанюк. – Тому медики будуть зацікавлені в репутації та кількості пацієнтів, бо від цього залежатиме їхній заробіток.

Кожен «сімейник» має укласти договори із щонайменше 1500 пацієнтами, інакше на нього чекатиме скорочення. Ймовірно, під загрозою опиняться з десяток лікарів. Утім важкий перехідний період потрібно пережити.

– Чому реформа стартує саме із сімейних лікарів?

– Бо це лікарі першого контакту, які повинні знати вашу історію, розуміти ваш спосіб життя. У цивілізованих країнах саме вони без госпіталізації вирішують близько 80% звернень за допомогою сучасних знань, базової апаратури та найбільш розповсюджених аналізів і ліків.

У масштабах держави це не одна реформа, а дві: одна – в містах, інша – в селі. В містах лікарі будуть конкурувати за пацієнтів, а в селах громади конкуруватимуть умовами праці за кращих лікарів.

ВЖИВЛЯЄМО НАЦІОНАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ

– Виходить, що 2017 року нарешті запрацює медичне страхування?

– Почнеться її впровадження. Передбачається, що людина, котра звернеться в будь-який медзаклад, який увійшов до програми національного страхування, отримає допомогу за однаковим стандартом для громадян України, а лікарня чи амбулаторія – відшкодування за єдиними правилами для всіх лікарень. Так гроші підуть за пацієнтом.

ТЕПЕР ЛІКАР БУДЕ МРІЯТИ ПРО ПАЦІЄНТІВОбрана для України модель національного страхування діє у Великобританії, Швеції, Італії, Таїланді, Іспанії, Бразилії, Канаді тощо. Жителям міста не потрібно купувати страхового поліса – вони автоматично застраховані, бо є громадянами України. Наш поліс – паспорт громадянина України. Разом із пацієнтом і його полісом у медзаклад прийдуть гроші від національного страховика – держави. Фактично це ті гроші з Держбюджету, які щороку виділялися на галузь охорони здоров’я. І кожен із нас автоматично вносить свою часточку в медицину: ми платимо податки до бюджету із заробітної плати, ПДВ із кожної покупки, акциз на бензин, коли їдемо в авто чи маршрутці. Ці непрямі податки платять і люди, які отримують зарплатню в конвертах, і заробітчани, котрі відправляють кошти родинам в Україні. 2017 року на галузь охорони здоров’я планується виділити

55 мільярдів гривень. У цій сумі – часточка податків кожного з нас і фактично оплачена страховка. За бажанням, кам’янчани мають повне право придбати медичну страховку в приватній страховій компанії.

– Медичну допомогу пацієнт отримуватиме безкоштовно?

– Так. Коли прийматиметься законопроект про автономізацію закладів, розмежують поняття «медична допомога» і «послуга». Тобто, затвердять «Державний гарантований пакет медичних послуг» – повний обсяг допомоги, яку пацієнт отримає безоплатно. Окремо буде список послуг, для яких потрібна доплата за єдиними для всієї країни тарифами. Втім малозабезпеченим кам’янчанам і незахищеним верствам населення навіть не доведеться нічого доплачувати.

Національне страхування покриє екстрену допомогу та первинну ланку медицини. Вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) фінансуватимуться за однаковими для всіх правилами.

Але тепер кошти надходитимуть за новою схемою: є пацієнти – є гроші, пішли пацієнти – разом із ними пішли і кошти. Гроші будуть там, де лікують якісно.

Виплати «за пацієнта» планують розпочати з середини 2017 року на первинній ланці. Другий етап, що торкнеться вторинної та спеціалізованої допомоги, стартує 2018 року.

ЧИ ПОБОРЕ СТРАХОВКА ХАБАРІ?

– Виникає логічне запитання: а що зміниться, коли національна служба здоров’я почне пряме фінансування?

– Зміняться ролі всіх, хто працює в системі. Нова роль держави – страхувати фінансові ризики, пов’язані з лікуванням, і контролювати якість. Роль лікарів – лікувати, а не писати звіти.

ТЕПЕР ЛІКАР БУДЕ МРІЯТИ ПРО ПАЦІЄНТІВЛікарі зможуть вільно обирати, де і як їм працювати. Вони можуть бути найманими працівниками або відкрити приватну практику і самостійно вести базу пацієнтів. Усі форми для національного страховика будуть рівноправними. А роль пацієнта – знайти лікаря, якому довіряє, та виконувати його рекомендації.

– Як місцеві медики ставляться до нововведень?

– Частина розуміє і сприймає зміни. Але є такі, переважно пенсійного віку, які не хочуть працювати в новому форматі, не хочуть змінюватися. Вважаю, що основні чинники спротиву – це елемент консерватизму і рівень тіньових платежів.

Втім коли «сімейник» буде фінансово вмотивований, а не сидітиме на тарифній сітці, це стане гарною рушійною силою. Якщо його зарплатня становитиме 8-10 тисяч гривень, він знатиме, за що ходить у сім’ї.

– Юрію Васильовичу, з наступного року бюджет на галузь охорони здоров’я теж формуватиметься від кількості жителів міста. Скільки коштів виділятиметься на кожну людину?

– З наступного року на медичну галузь надійдуть гроші як із Державного, так і з міського бюджетів. Загальна сума на одну людину складатиме 1017 гривень. Із неї, на жаль, лише 12% перепадають сімейним лікарям, терапевтам і педіатрам, 56% – стаціонарній допомозі, 8% – дитячій поліклініці, 19% – міській поліклініці, решта – госпслужбам.

– Якщо, скажімо, кам’янчанин упродовж року не мав потреби звернутися до лікаря. Кошти можуть піти за цією людиною, наприклад, у стоматологію?

– Ні, такого не передбачено. Як і в попередні роки, кошти надходитимуть на кожного із нас, але йтимуть у загальний казанок. Проте кожен кам’янчанин має усвідомити важливість профогляду і бодай раз на рік здати аналізи, пройти флюорографію, онкоогляд тощо. Все це він може зробити безкоштовно.

– Більшість сімейних лікарів прийматимуть в амбулаторіях сімейної медицини. Чи всі ці заклади забезпечені необхідним обладнанням, і чи не плануєте відкривати нові?

– На нещодавній сесії міської ради виділили кошти на придбання 12 комп’ютерів для ПМСД.

Я розумію, що така техніка хворих не лікує, але вона потрібна для введення електронної бази даних пацієнтів.

Плануємо придбати й інше необхідне обладнання. Наразі міркуємо над тим, що економніше: купити лабораторні тести, чи здійснювати централізований забір аналізів.

Фактично амбулаторіями охоплено все місто, крім Старого міста та Польських фільварків. Наразі на Польських будують багатоповерхівку. І ведуться перемовини, щоб там відкрити амбулаторію. Ще одну плануємо створити в колишньому приміщенні залізничної амбулаторії, що на Черемушках.

– МОЗ заявляє про відшкодування коштів за ліки. Як це відбуватиметься?

– Справді, з наступного року почнеться відшкодування коштів за придбання лікарських засобів. Але торкнуться вони лише ліків від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету і бронхіальної астми.

Рецепт стане фінансовим документом, і частина суми буде відшкодовуватися аптеці. Яким буде цей відсоток, поки що невідомо.

Як обіцяють у МОЗі, прийняті постанови кардинально змінять систему охорони здоров’я. Серед запланованого і створення госпітальних округів – механізму співпраці між органами місцевої влади (районами, містами, ОТГ) із метою кращого управління медичною інфраструктурою. Робота над цим уже стартувала. До 1 лютого місцеві влади мають вималювати склад і межі госпітальних округів. Очікується, що на Хмельниччині їх буде три: в самому Хмельницькому, Шепетівці та Кам’янці-Подільському. В перспективі на основі госпітального округу планують створити ефективну та сучасну медичну мережу. Нам же, пересічним кам’янчанам, залишається лише сподіватися, що заплановані зміни таки стануться в нашому житті, а не на папері.