П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
16 Грудня 2016

ЗА ЛІКУВАННЯ МЕДИЦИНИ ВЗЯЛИСЯ МЕДИКИ

Асоціація лікарів

56 медиків із міста і району, а також юристи і громадськість зібралися минулої п’ятниці в конференц-залі готелю «Клеопатра» на загальні збори ГО «Асоціація лікарів міста Кам’янця-Подільського», яку цьогоріч очолив лікар-нейрохірург Юрій ЛОНТКОВСЬКИЙ.

Асоціацію створено ще 2006 р. завдяки ініціативній групі на чолі з кандидатом медичних наук хірургом Миколою ЗЮБРИЦЬКИМ. Медики зізнаються, що тоді мали гарну традицію щомісяця збиратися в міській лікарні для спілкування, обміну досвідом і напрацювання кроків для подальшого розвитку галузі. Відродити цю справу взявся Юрій Лонтковський, який детально розповів про завдання та перспективи розвитку асоціації й запропонував проводити зустрічі щоквартально. Основні завдання об’єднання лікарів – підвищення професійного рівня, обмін досвідом і співпраця, проведення регіональних та міжнародних форумів, підтримка молодих спеціалістів, консультативна допомога й розбір найбільш складних випадків хвороб, суворе дотримання норм медичної етики і моралі тощо. Асоціація, як переконують медики, є аполітичною, а щоб позбутися адміністративного тиску, в правлінні немає жодної людини, яка займає керівні посади в структурах галузі. 

Юрій Лонтковський– Медицина сьогодні нагадує мені епізод із одного мультика, – каже Юрій Лонтковський. – Нас декілька років тому викинули з літака, не дали парашута, а лише ланцюгом прив’язали каменюку до ніг. Ми падаємо і чекаємо на допомогу. Нам допомагають таким чином, що ми продовжуємо летіти вниз. І ось ми впали в океан, ланцюг розірвався, але ми зрозуміли, що нас таки з’їдять. Я не хочу, аби у нас виросли крила, але хочу, щоб ми знайшли кошти бодай на той парашут, який сповільнить наше падіння.

Із тим, що медицина власне сама потребує реанімації, погодився і Микола Зюбрицький:

– Ми живемо в період, коли наша система охорони здоров’я не є ефективною, вона заполітизована і корумпована. А це не сприяє її розвитку та не покращує якості надання меддопомоги. Члени асоціації мають бути соціально активними, мати власну позицію. 

ЗА ЛІКУВАННЯ МЕДИЦИНИ ВЗЯЛИСЯ МЕДИКИМи не ставимо питання про конфронтацію до влади, а говоримо про вироблення стратегії подальшого розвитку медицини міста і району та підвищення її якості. Сьогодні, у зв’язку з децентралізацією влади, на місцях є унікальна можливість об’єднати медицину міста і району в єдиний госпітальний округ із потужними відділеннями, новими технологіями та професійними лікарями. І питання, хто керуватиме, не повинно бути головним. Головний лікар має працювати під контролем наглядової ради, як це прийнято в країнах Європи, до якої входять представники ЗМІ та громадські організації. При такій постановці питання зникає корупція у працевлаштуванні людей на роботу, проведенні ремонту, придбанні апаратури чи інвентарю тощо.

Під час зустрічі представники асоціації затвердили логотип організації, зразок посвідчення, збільшили склад правління та заслухали доповіді запрошених фахівців про можливості лікування і реабілітації в Греції та новітні технології діагностики й лікування.