Субота, 20 Квітня 2024 р.
23 Грудня 2016

«ПРИВАТ» УЖЕ НЕ ПРИВАТ

Довжелезні черги до терміналів, атаки на відділення і численні скарги клієнтів, заблоковані рахунки юридичних осіб – за таким сценарієм у Кам’янці-Подільському відгукнулася націоналізація «ПриватБанку». Цей «миколайчик» уранці 19 грудня ошелешив мало не половину містян, які не один рік довіряли власні заощадження цій структурі. Й хоч спустошувати банкомати почали ще минулого тижня через чутки про невизначеність у майбутньому фінансової установи, на третій день після націоналізації паніка вщухла сама по собі. Проте без «жертв» не обійшлося.

«ПРИВАТ» УЖЕ НЕ ПРИВАТ

– У вівторок прийшла в аптеку по ліки, але придбати їх так і не змог­-ла – не прийняли моєї картки, хоч вона видана іншим банком, мовляв, не працює термінал, бо «приватбанківський». Готівки при собі не мала. Та й за неї довелося поборотися, адже до банкоматів вишикувалися чималі черги, – скаржиться 63-річна пенсіонерка Людмила.

– Щойно дізналася про націоналі­зацію «ПриватБанку», кинулася зні­мати всі заощадження із карток. Вистояла у черзі ледь не півдня, однак грошей у касі отримала тільки 2 тисячі гривень. Пояснили, що встановлений ліміт, – розповіла 36-річ­на Ірина.

– 20 грудня мав отримати стипендію, та на картку вона так і не надійшла. Староста зібрала всю групу, і ми пішли штурмувати відділення. Там пояснили, що гроші наді­йдуть, але із запізненням, – з на­дією каже Євген, студент ІІ курсу місцевого вишу.

«ПРИВАТ» УЖЕ НЕ ПРИВАТ«ПриватБанк», який іще донедавна тримав марку лідера і мав чи не найбільшу базу клієнтів, раптово став злидарем. Що саме підштовхнуло банк до прірви, на верхах не коментують, мовляв, час усе розставить по полицях. Тому й не дивно, що не маючи потрібної інформації, налякані бізнесмени, підприємці, пенсіонери, студенти і вкладники почали масово «вибивати своє». Щодня із рахунків «ПриватБанку» по всій країні знімали по 2 мільярди гривень, чого не було навіть у період активних бойових дій. Довжелезні черги не оминули й Кам’янця: біля всіх 56 банкоматів, що є у місті, – розгублені кам’янчани «змітали» із карток усе доступне і чекали на конкретні відповіді.

На найважливіші запитання відповіла заступник керуючого Кам’янець-Подільським відділенням «ПриватБанку» Світлана МАМАТОВА:

– Наразі відбувається процедура передачі цінностей, зокрема грошових і балансових, до нової юридичної структури. Вже відомо, що новим керуючим стане екс-міністр фінансів Олександр Шлапак.

Процедура зміни власника пройшла практично невідчутно для клієнтів, оскільки прогнозували щонайменше місяць нестабільної роботи. Натомість, якщо вранці у понеділок рахунки юридичних осіб були заблоковані, то «розморозили» їх через півтора дні. Тобто вже у середу підприємці могли спокійно проводити всі операції. Картки фізичних осіб узагалі не блокувалися.

У зв’язку з посиленим попитом на зняття готівки, банкомати спустошували швидше, ніж їх встигали інкасувати. Як зізнаються банківські працівники, якщо раніше достатньо було попов­нити банкомат раз на добу, то у період націоналізації кожні півтори години «залізні коробки» знову ставали порожніми.

– І досі залишаються під питанням валютні грошові перекази, яких ми сьогодні не виплачуємо і не відправляємо. Гадаю, що днями цю ситуацію врегулюють, – додає Світлана Анатоліївна. – Щодо он-лайн-системи «Приват24» – це важлива складова банку, багато людей звик­ли до неї та до високої якості сервісів. На сьогодні додатком користуються 2,6 мільйона людей. «Приват24» знову працює, проте під наглядом держави, яка обіцяє під­тримувати і розвивати цю систему.

Банкіри зазначають, що у місті й надалі у звичному режимі працюватимуть усі шість відділень «ПриватБанку». Тож пенсіонери залишаться із пенсіями, студенти – зі стипендіями, а вкладники – із грішми, повернення яких на 100% гарантує новий «господар», котрий запевняє, що панікувати не варто.

 

Ольга БАНАХ,
 
Галина МИХАЛЬСЬКА.