П'ятница, 29 Березня 2024 р.
23 Грудня 2016

СКАЖЕНІ ЗВІРІ ТА ДЕ ЇХ ШУКАТИ

На території Кам’янець-Подільського та Чемеровецького районів унаслідок закриття полювання значно виросла кількість шкідливих хижаків: лисиці звичайної, здичавілих собак і котів. Інколи з’являються і вовчі зграї. Всі вони завдають великої шкоди та збитків мешканцям півдня області.

СКАЖЕНІ ЗВІРІ ТА ДЕ ЇХ ШУКАТИ

На численні скарги населення і заяви голів територіальних громад, відповідно до вимог ст.33 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання», Департамент екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА надав дозвіл на регулювання чисельності лисиці звичайної та відстрілювання шкідливих хижих тварин.

У Кам’янець-Подільському районі створено близько 20 бригад і відстріляно 210 лисиць. Iз 77 тушок, направлених на дослідження у лабораторію, хворими на сказ виявилися 10 тварин. Цифра може зростати, оскільки дослідження тривають.

– На жаль, чисельність мисливських тварин продовжує зменшуватись, а особливо тих, які страждають від шкідливих хижаків, – зайців, сірих куріпок, перепелів. Мисливці УТМР 2013 року звернулися до Поліського філіалу із проханням про проведення експедиції з вивчення ситуації, що склалася в результаті закриття полювання на території у чверть мільйона гектарів. Висновок спеціалістів-мисливствознавців був однозначний: полювання в господарських зонах Національного парку треба відновити, – каже в.о. голови ради Кам’янець-Подільської районної організації УТМР Володимир КОРОБЧУК. – Тільки байдужі люди можуть не помічати абсурдності популістських рішень із заборони мисливства у двох суміжних районах. Вважаю, що природні парки мають, у першу чергу, працювати на благо мешканців тих територій, де вони розташовані, а не сліпо сповідувати ідеї закордонних і вітчизняних «пацефістично-зелених» організацій. У багатьох іноземних державах полювання у НПП проводяться, і приносять чималі доходи паркам та місцевим бюджетам. Проте ми не маємо можливості забезпечити всі вимоги дозволу, за яким проводиться захід. Адже у кожну бригаду необхідно залучати представників НПП «Подільські Товтри», органів Держпродспоживслужби, Державної екологічної інспекції. При цьому мисливці повинні сплатити членські внески у поточному році, обміняти контрольні картки обліку добутої дичини і пройти інструктаж із техніки безпеки, під час якого особливо наголошується на забороні стрільби по зайцях, косулях, кабанах, куріпках і качках.

Однак держава скрупульозно відноситься до цього питання і не заохочує регулювання кількості шкідників, створюючи все більше нових умов для всіх охочих долучитися до відстрілювання. Передбачаючи ризик збільшення кількості браконьєрів після дозволу на відстріл шкідливих хижих тварин, Міністерство екології та природних ресурсів України спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства збільшили розмір штрафів за порушення законодавства у сфері мисливського господарства. Зокрема, штраф за вбитого дикого кабана – 33 тис.грн.; бобра –

8 тис.грн.; зайця – 7 тис.грн.; вовка – 2 тис.грн.; лебедя – 3 тис.грн. Тому всі мисливці, не байдужі до своїх грошей і життя тварин, завжди мусять подумати двічі, перш ніж брати до рук рушницю.

Підготувала Ольга БАНАХ.