П'ятница, 29 Березня 2024 р.
5 Січня 2017

З ЧИМ РИМУЄТЬСЯ 2017-й?

Безумовно, коли мова заходить про новоспечений 2017 рік, одразу на пам’ять приходить його колега столітньої давності – 1917 рік, який наробив стільки шуму в XX столітті.

Знаменита картина «Хліб» Тетяни Яблонської на марці 1967 року

Якби Радянський Союз не розпався наприкінці 1991 року, сьогодні всі трудові колективи готувалися би до гідної зустрічі сторіччя «Великої Жовтневої соціалістичної революції», виконували би напружені плани одного зі ста ударних тижнів, присвячених знаменній події, учні та студенти натхненно конспектували би «Тези Центрального комітету Комуністичної партії Радянського Союзу». Звісно ж, що 7 та 8 листопада були би позначені в наших календарях червоним кольором як святкові вихідні дні.

Що ж маємо сьогодні? Відкривши «Український народний календар» на 2017 рік, бачимо там позначені чорним кольором вівторок 7 листопада та середу 8 листопада. А як щодо величного столітнього ювілею? Сучасний календар не забув про нього. У завершальному третьому абзаці, що вінчає перелік знаменних дат 7 листопада, читаємо: «100 років тому (1917) в Петрограді стався Жовтневий переворот». І набагато важливіше сьогодні для українських хроністів, що 7 листопада ц.р. виповниться 160 років від дня народження українського історика Дмитра Багалія (1857-1932), який був одним із фундаторів створення в часи гетьмана Павла Скоропадського Української академії наук.

На жаль, щодо ще однієї важливої дати «Український народний календар» допустив неточність. Читаємо, що 7 листопада «100 років тому (1917) було ухвалено Третій Універсал Української Центральної Ради, де проголошено створення Української Народної Республіки у складі федеративної Росії». Все правильно, тільки не зазначено, що цю непересічну подію датовано за тодішнім старим стилем. За новим стилем ювілей потрібно відзначати 20 листопада. Ситуація та ж, що й із Жовтневим переворотом, який стався 25 жовтня за старим стилем (звідси і назва), але завжди святкувався за новим стилем – 7 листопада.

До речі, на 7 листопада припадають і місцеві ювілеї. Так, соратники Володимира Смирнова (1927-1986) обов’язково відсвяткують його 90-річчя з дня народження, згадають, як у 1970-1986 рр. натхненно працювали під його началом, коли Володимир Михайлович був «Хазяїном» – першим секретарем Кам’янець-Подільського райкому Компартії України. Скромний 10-літній ювілей свого нового статусу відзначить наш індустріальний коледж, який до 7 листопада 2007 р. іменувався технікумом.

Щодо 8 листопада 2017 р., то цього дня 150-річний ювілей святкуватиме Національна опера України ім.Тараса Шевченка, яка веде відлік від постійної оперної трупи, організованої в Києві 1867 р. – 27 жовтня (8 листопада за новим стилем).

Що ж до 1917 року, то ми його не раз згадаємо, говорячи про події сторічної давності. Це, зокрема, столітній ювілей Лютневої революції в Росії, коли українці отримали унікальний шанс зажити самостійно, без старшого брата, це столітній ювілей Української Центральної Ради (УЦР), яка на чолі з Михайлом Грушевським узялася за організацію окремішнього українського життя. 10 (23) червня 1917 р. УЦР проголосила Перший універсал «До українського народу, на Україні й поза її сущому». Це була відповідь УЦР російському Тимчасовому урядові на його негативне ставлення до автономної України. Другий універсал УЦР з’явився 3(16) липня 1917 р.

Думаю, що Кам’янець-Подільський не зостанеться осторонь святкування сторічного ювілею української художниці-живописця, Героя України Тетяни Яблонської (1917-2005), яка народилася в Смоленську 11 (24) лютого 1917 р., а в 1930-ті роки мешкала в місті над Смотричем, навчалася тут у п’ятій трудовій школі.

Як бачимо, 2017 рік через вагомі по-дії сторічної давності міцно римується з 1917 роком. Про одну з них – столітній ювілей «Щедрика» – читайте вже в цьому номері.

Наприкінці цього року чвертьвіковий ювілей святкуватиме «Подолянин», адже перший його номер побачив світ 26 грудня 1992 р. Редакційний колектив і надалі сповідує вибране на початку діяльності кредо: «Ми пишемо історію».

Згадуючи минуле, завжди потрібно пам’ятати про майбутнє. І урок у цьому нам дають наші діти. Восьмирічна Варвара, донька письменників Андрія Бондаря та Софії Андрухович, нещодавно повідала батькам про жахливий сон: всюди, на всіх каналах, показують тільки радянські мультики. Батько зауважив: «Цікаво, що ніхто її не виховував у такому дусі. Навпаки, я їй пропонував деякі мультфільми радянської епохи, які вважаю шедеврами і досі люблю. Їй вони не подобаються. Вона з іншого світу».