П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
13 Січня 2017

ВІХОЛА ПРОМЧАЛА Й РОБОТИ ДОДАЛА

Якщо в Новий 2017 рік ми увійшли без снігу та тріскучого морозу, то вже на Різдво отримали подвійну порцію цих зимових атрибутів. На Святвечір зима почала демонструвати крутий норов, а 7 січня розійшлася не на жарт: обдарувала лютим морозом, обсипала снігом і закрутила хуртовиною. Доки кам’янчани заспокоювали себе гарячим чаєм у власних оселях, ентузіасти попрацювали так, що навіть потрапили на центральні канали, вразивши всю країну комунальним ноу-хау.

ВАЖКА АРТИЛЕРІЯ НЕ ЗНАДОБИЛАСЯ

Прибирання квадроциклами «засвітилося» на центральних каналахНа вулиці Кам’янця боротися зі сніговими заметами рано-вранці вийшла незвична техніка – сучасні й швидкісні квадроцик­ли. Допомогти місту зголосилися представники місцевого клубу квадроциклістів «BENZIN», який очолює Даніїл БОРEЙКО. Лише за три години чотири потужні всюдиходи розчистили Європейський сквер, парк Героїв Євромайдану, тротуари та зону відпочинку мікрорайону Жовт­невого. Гарну справу хлопці зробили якісно та безкоштовно.

Як повідомив заступник міського голови Сергій БАБІЙ, вулиці розчищала не лише диво-техніка, а й звичні для кам’янчан комунальні екіпажі. Всього працювали 9 одиниць спецтранспорту.

– Жодної зупинки автотранспорту через непогоду в місті не зареєстровано, – констатує Сергій Віталійович. – Проблемою залишається бруківка на підйомі від Замкового мосту та на вулиці Князів Коріатовичів, яка від снігу стає слизькою. Об’єднавши зусилля комунальних підприємств, власників офісів, крамниць та організацій, прибрали і тротуари та звільняємо від снігу внутрішньобудинкові проїзди.

МІНУС ВДАРИВ ПО ВОДІ, ТЕПЛУ Й СВІТЛУ

Тріскучі морози завдали удару і по мережах водопостачан-ня. Як повідомляє прес-служба КП «Міськ­тепловоденергія», силь­­но­го морозу не витримали мережі холодного водопостачання будинків на вулицях Космонавтів, 1, Героїв Небесної сотні, 6, Лермонтова, 5, Шевченка, 2, Вокзальній, 79 та мережі гарячого водопостачання на Космонав­-тів, 12. Основна причина замерзання труб – незачинені двері до підвальних приміщень і під’їздів. Аварійні бригади підприємства оперативно відновили водопостачання і просять кам’янчан не впускати мороз до будинків.

Нокаутував мороз і електромережі. В місті поломки виявилися незначними, а от у район саме на Різдво електромонтерам довелося добиратися на спеціалізованих бригадних машинах. Операцію «хай буде світло!» їм вдалося виконати швидко в селах Калиня, Бабшин, Ходорівці, Княгинин і Нагоряни.

ФУРИ СТОЯЛИ – ДЕДівці РОЗГРІБАЛИ

Частково скувала негода і сполучення до сіл району. 7 і 8 січ­ня відпочивали більшість водіїв, які працюють на приміських маршрутах. До звичного режиму вони повернулися в понеділок. Власникам автомобілів у цей час доводилося самотужки пробивати шлях із села, хоча працівники філії «Кам’янець-Подільська ДЕД» заздалегідь підготувалися до дво­бою із наслідками негоди.

– Щойно почалася хурделиця, на автошляхи одразу виїхали чотири машини, які розчищали та посипали дорогу, – каже директор філії Василь ЧОРНИЙ. – Наше завдання: доки йде сніг, тримати дороги державного значення. Це «Тещин язик», дорога на Стару Ушицю, «Ярмолинці – Кам’янець-Поділь­ський», з Гукова на Могилів-Подільський та з Гукова на Оринин. Тут працювали чотири грейдери, сім тракторів, три КрАЗИ та один «УРАЛ», який чергував на «тещиному» і підстраховував фури. За ці вихідні витратили 1700 літрів солярки, 150 літ­рів бензину, висипали на дороги району 380 тонн відсіву і суміші. Працювали і вдень, і вночі. За станом на ранок 11 січня, розблокували і дороги до сіл, окрім села Кізя-Кудринецька та сполучення «Тарасівка – Баговиця».

Сильна заметіль змусила 8 січ­ня на декілька годин обмежити рух вантажівок ускладненими ділянками доріг Хмельницької області. У нас тимчасово при­зупинили рух фур на «тещиному», а також на деяких ділянках доріг. Роботи працівникам ДЕД додавали водії великогабаритного транспорту через літню лису гуму та перевантаження. Саме через це ввечері 10 січня біля ТЕЦ застрягла вантажівка з російськими номерами, зупинивши при цьому ще дві фури.

КОГО ЩИПАВ, А КОГО ТІШИВ

Холод та ожеледиця додали роботи і медикам. Окрім накладання гіпсів, рятували вони і від обмороження. Мороз добряче покусав чотирьох жителів Ка­м’янеччини, трьох з яких довелося госпіталізувати.

Поки кам’янчани ховалися від зими в теплих домівках, усі «принади» цієї пори року на власній шкурі відчули безхатьки. Відігрівалися вони в пунктах обігріву, яких у місті є три, а в районі – дев’ять. Усіх, хто потребував тепла, напували гарячим чаєм і частували печивом. Такою послугою в морозні дні скористалися півсотні осіб.

Попри всі примхи зимової погоди, найбільше снігу зраділа малеча, любителі екстриму та аграрії. Коли віхола вщухла, дітлахи повисипали на вулицю ліпити сніговиків, кататися на санчатах і лижах. 25-метровий замерзлий водоспад у каньйоні приборкували поціновувачі зимового ектриму.

А аграрії тишком радіють пухкій білій ковд­рі, яка нарешті напоїть спраглу землю такою жаданою вологою.